Update articol:

Airbus le cere liderilor europeni să se abțină de la sancțiunile rusești privind titanul

Airbus Sursa foto: airbus.com

Airbus (AIR.PA) a cerut marți Europei să nu blocheze importurile de titan din Rusia, declarând că sancțiunile asupra metalului strategic ar dăuna aerospațiului, dar abia vor afecta economia Rusiei, potrivit Reuters.

Extinderea măsurilor întreprinse după invadarea Ucrainei de către Rusia la titan, utilizat în avioane și motoare cu reacție, „nu ar fi adecvată”, a declarat directorul executiv Guillaume Faury în cadrul unei adunări anuale a acționarilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat guvernelor occidentale să impună sancțiuni economice mai puternice Rusiei.

Uniunea Europeană a declarat luni că mai multe sancțiuni sunt o opțiune, iar premierul britanic Boris Johnson a anunţat sâmbătă că aliații Kievului vor continua să întărească presiunea asupra Moscovei.

Rusia este cel mai mare producător de titan, un metal strategic apreciat pentru rezistența sa în raport cu greutatea.

UE a evitat până acum interzicerea mărfurilor rusești, altele decât oțelul și cărbunele, iar titanul rămâne scutit de restricțiile asupra comerțului cu Rusia.

„Airbus aplică și va continua să aplice pe deplin sancțiunile”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

“Sancțiunile aplicate titanului rusesc cu greu ar dăuna Rusiei, deoarece acestea reprezintă doar o mică parte din veniturile din export acolo. Dar ar dauna masiv întregii industrii aerospațiale din Europa”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Airbus accelerează căutarea de provizii non-rusești pe termen lung, în timp ce nevoile sale sunt acoperite pe termen scurt și mediu, a spus Faury.

În martie, Airbus a declarat că „se aprovizionează direct cu titan din Rusia, precum și din alte țări” și că achiziționează indirect titan rusesc prin intermediul furnizorilor.

Marți, a reafirmat acest lucru ca răspuns la o întrebare Reuters, dar a refuzat să spună când a primit ultima dată titan rusesc.

Airbus a spus că se bazează pe Rusia pentru jumătate din nevoile sale de titan, în timp ce VSMPO-AVISMA (VSMO.MM), susținut de stat, a asigurat o treime din nevoile Boeing în cadrul unui acord reînnoit în noiembrie anul trecut. Luna trecută, Boeing a declarat că a suspendat cumpărarea de titan din Rusia.

VSMPO-AVISMA este deținută în proporție de 25% de conglomeratul de apărare de stat Rostec. Se bazează pe industria aerospațială pentru trei sferturi din vânzări.

Oficialii din industria aerospațială spun că Airbus este parțial îngrijorat de dependența de Rusia de furnizori precum Safran din Franța (SAF.PA), care folosește titan pentru a face piese de motoare cu reacție și trenuri de aterizare.

Safran a declarat în februarie că are rezerve pentru câteva luni și că depinde de Rusia pentru mai puțin de jumătate din nevoile sale. Nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii dacă împărtășește îngrijorările Airbus cu privire la posibile sancțiuni.

Aerospațialul nu este singura industrie care se luptă cu influența Rusiei în materie de mărfuri. Companiile de utilități americane au făcut lobby la Casa Albă să nu interzică uraniul rusesc, a informat Reuters luna trecută.

Peste 400 de companii s-au retras din Rusia de la începutul războiului pe 24 februarie, potrivit cercetătorilor. Aproximativ 80 și-au păstrat prezența, suspendând în același timp noi investiții.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu