Producătorii auto globali avertizează că vor opri producția fără mineralele critice din China
Directorii executivi și diplomații se grăbesc să organizeze întâlniri la Beijing
Trump și Xi ar urma să discute săptămâna aceasta pe fondul războiului comercial
Alarmele privind controlul Chinei asupra mineralelor critice au crescut marți, când producătorii auto globali s-au alăturat omologilor lor americani pentru a se plânge că restricțiile impuse de China asupra exporturilor de aliaje, amestecuri și magneți din pământuri rare ar putea provoca întârzieri și întreruperi ale producției fără o soluție rapidă, potrivit Reuters.
Producătorii auto germani au fost ultimii care au avertizat că restricțiile la export impuse de China amenință să oprească producția și să zguduie economiile locale, după o plângere similară formulată săptămâna trecută de un producător indian de vehicule electrice.
Decizia Chinei din aprilie de a suspenda exporturile unei game largi de minerale și magneți critici a dat peste cap lanțurile de aprovizionare esențiale pentru producătorii de automobile, producătorii din industria aerospațială, companiile de semiconductori și contractorii militari din întreaga lume.
Măsura subliniază dominația Chinei în industria mineralelor critice și este văzută ca un mijloc de presiune din partea Chinei în războiul comercial cu președintele american Donald Trump.
Trump a încercat să redefinească relațiile comerciale cu China, principalul rival economic al SUA, impunând tarife vamale ridicate asupra importurilor de miliarde de dolari, în speranța de a reduce deficitul comercial și de a readuce producția pierdută.
Trump a impus tarife de până la 145% împotriva Chinei, pentru a le reduce ulterior, după ce piețele bursiere, de obligaţiuni și valutare s-au revoltat împotriva caracterului radical al taxelor. China a răspuns cu propriile tarife și își folosește dominația în lanțurile de aprovizionare cheie pentru a-l convinge pe Trump să renunțe.
Trump și președintele chinez Xi Jinping vor avea discuții săptămâna aceasta, a declarat marți pentru jurnaliști purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, iar interdicția de export va fi probabil unul dintre subiectele principale ale discuțiilor.
„Vă pot asigura că administrația monitorizează activ respectarea de către China a acordului comercial de la Geneva”, a spus ea. „Oficialii administrației noastre continuă să poarte discuții cu omologii lor chinezi.”
Trump a semnalat anterior că ritmul lent al Chinei în ceea ce privește relaxarea interdicției de export a mineralelor critice reprezintă o încălcare a acordului de la Geneva.
Livrările de magneți, esențiali pentru asamblarea tuturor produselor, de la mașini și drone la roboți și rachete, au fost oprite în multe porturi chineze, în timp ce cererile de licență sunt în curs de aprobare de către autoritățile chineze.
Suspendarea a provocat îngrijorare în consiliile de administrație ale companiilor și în capitalele naționale – de la Tokyo la Washington – în timp ce oficialii se străduiesc să identifice opțiuni alternative limitate, în contextul temerilor că producția de automobile noi și alte produse ar putea fi oprită până la sfârșitul verii.
„Dacă situația nu se schimbă rapid, nu se mai poate exclude întârzierea producției și chiar întreruperea acesteia”, a declarat marți pentru Reuters Hildegard Mueller, șefa lobby-ului auto german.
Frank Fannon, consultant în industria mineralelor și fost secretar de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice în timpul primului mandat al lui Trump, a declarat că perturbările globale nu sunt surprinzătoare pentru cei care sunt atenți.
„Nu cred că cineva ar trebui să fie surprins de modul în care se desfășoară lucrurile. Avem o provocare în ceea ce privește producția (în SUA) și trebuie să valorificăm întreaga abordare guvernamentală pentru a asigura resursele și a crește capacitatea internă cât mai curând posibil. Termenul pentru a face acest lucru era ieri”, a declarat Fannon.
Diplomați, producători de automobile și alți directori din India, Japonia și Europa vor urgent întâlniri cu oficiali de la Beijing pentru a accelera aprobarea exporturilor de magneți din pământuri rare, au declarat surse pentru Reuters, întrucât penuria amenință să oprească lanțurile de aprovizionare globale.
O delegație de afaceri din Japonia va vizita Beijingul la începutul lunii iunie pentru a se întâlni cu Ministerul Comerțului în legătură cu restricțiile, iar diplomați europeni din țări cu industrii auto importante au solicitat, de asemenea, întâlniri „de urgență” cu oficiali chinezi în ultimele săptămâni, a raportat Reuters.
India, unde Bajaj Auto (BAJA.NS) a avertizat că orice întârziere suplimentară în asigurarea aprovizionării cu magneți din pământuri rare din China ar putea „afecta grav” producția de vehicule electrice, organizează o călătorie pentru directori din industria auto în următoarele două-trei săptămâni.
În luna mai, șeful grupului comercial care reprezintă General Motors (GM.N), Toyota (7203.T), Volkswagen (VOWG.DE), Hyundai (005380.KS) și alți producători auto importanți au exprimat îngrijorări similare într-o scrisoare adresată administrației Trump.
„Fără acces fiabil la aceste elemente și magneți, furnizorii din industria auto nu vor putea produce componente auto esențiale, inclusiv transmisii automate, corpuri de accelerație, alternatoare, diverse motoare, senzori, centuri de siguranță, difuzoare, lumini, motoare, servodirecție și camere”, a scris Alianța pentru Inovare în Industria Auto în scrisoarea sa.