Update articol:

Albania, Kosovo și Macedonia de Nord îşi afirmă alianța SUA prin acceptarea refugiaților afgani

pixabay.com

Albania, Kosovo și Macedonia de Nord sunt primele țări europene care au declarat că vor oferi adăpost temporar afganilor, după ce au fugit din ţară din cauza talibanilor. Majoritatea sunt civili care au lucrat cu misiuni americane sau internaționale în Afganistan și sunt evacuați pe continent în timp ce așteaptă vize americane, potrivit rapoartelor media, citate de Politico.

Vjosa Osmani, președintele Kosovo, a declarat că a fost contactată de președintele Joe Biden luna trecută cu o cerere de adăpostire temporară a refugiaților afgani.

„Fără nicio ezitare sau condiționare unică, mi-am dat acordul pentru o astfel de operațiune umanitară”, a spus ea într-o postare pe Facebook, adăugând: „Nimeni nu ştie mai bine ca noi ce înseamnă să fii expulzat și să pleci cu forța de unde ai crescut , să te separi de cei dragi, să fii obligat să fugi pentru a-ți salva viața”.

Albania este la fel de primitoare.

„În ultimele zile, guvernul SUA a cerut Albaniei să evalueze dacă poate servi drept țară de tranzit, pentru un anumit număr de imigranți politici afgani, care au destinația finală în Statele Unite. Și incontestabil că nu vom spune nu, și nu doar pentru că ne cer marii noștri aliați, ci pentru că suntem Albania!”, a scris pe Facebook premierul Edi Rama.

Căminele studențești au fost eliberate pentru afganii care vin în Albania, în timp ce Macedonia de Nord a anunțat că stațiunile și hotelurile vor fi puse la dispoziție. Kosovo a declarat că are capacitatea de a primi până la 10.000 de persoane. Primii refugiați urmează să sosească astăzi în Albania.

Privind spre America

Cele trei țări sunt printre cele mai sărace din Europa și toate cele trei speră să adere în cele din urmă la Uniunea Europeană – deși există încă obstacole semnificative înainte ca acest lucru să se întâmple. Acesta este unul dintre motivele pentru care se bazează puternic pe relația lor cu Statele Unite.

„Toate trei sunt cele mai pro-americane țări din Europa, posibil din lume, atât în ​​ceea ce privește sentimentul popular, cât și alinierea clasei politice, indiferent de administrația care este la putere în SUA”, a declarat Toby Vogel, analist la Consiliul pentru politica de democratizare, un grup de reflecție cu sediul la Berlin. „Vor face mult pentru a se potrivi cu orice solicitări ar putea avea SUA.”

Deși cei trei nu au menționat problemele lor de aderare la UE, acest lucru se află la bază, a spus Vogel.

„Acest lucru se întâmplă într-un moment în care procesul de aderare la Uniunea Europeană este blocat în mare parte din cauza problemelor interne ale UE și nimeni nu poate prevedea modul în care se va relua”, a spus el. „Deci, există și un element de echilibrare a SUA cu UE. Conducerea acestor țări vrea să meargă direct la sursa puterii și stabilității occidentale – și asta este SUA”.

SUA s-au implicat îndeaproape în democratizarea tuturor celor trei țări.

În Kosovo, a condus campania de bombardament NATO împotriva Iugoslaviei în 1999, care a dus la retragerea Serbiei. Cu toate acestea, țara se luptă pentru recunoaștere internațională; cinci țări din UE nu o recunosc încă, creând un obstacol imens în calea aderării.

În Albania și Macedonia de Nord, SUA au fost esențiale pentru ca ambele țări să fie acceptate în NATO.

„În ultimii 30 de ani, sprijinul SUA a fost esențial pentru procesele democratice ale Albaniei, precum și pentru toate națiunile din Balcanii de Vest”, a spus Gjergji Vurmo, care supraveghează programul UE și Balcani la Institutul pentru Democrație și Mediere din Tirana. „Nu este prima dată când Albania răspunde pozitiv la cereri similare din partea SUA”.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA