Update articol:

Alegeri legislative în Cehia: Înfrângerea premierului populist Babis în faţa alianţei de centru-dreapta

Andrej Babis Sursa foto: facebook.com/AndrejBabis

Coaliţia cehă de centru-dreapta Împreună a câştigat sâmbătă la limită alegerile parlamentare, în dauna premierului populist miliardar Andrej Babis, potrivit rezultatelor aproape complete care au creat o surpriză, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Rezultatele parţiale publicate anterior de site-ul electoral oficial îl arătau pe Andrej Babis confortabil în frunte, respectând sondajele, dar diferenţa s-a topit şi rezultatul a basculat pe măsură ce au fost numărate buletinele de vot din marile oraşe.

După numărarea a peste 99,9% din voturi, alianţa Împreună compusă din Partidul Democratic Civic, de dreapta, TOP 09 (centru-dreapta) şi Uniunea Creştin-Democrată (centru), a obţinut 27,78% din voturi, asigurându-şi 72 de locuri.

 

Ea a devansat mişcarea populistă ANO condusă de Andrej Babis, care, cu 27,14% din voturi, primeşte 71 de mandate.

Împreună, al cărei lider s-a poziţionat imediat pentru a forma viitorul guvern, ar dispune de o majoritate de 108 locuri în parlament (din totalul de 200) dacă formează o coaliţie mai largă cu Partidului Piraţilor (antisistem) şi cu mişcarea centristă a Primarilor şi Independenţilor (STAN).

“Se pare că cele două coaliţii democratice vor reuşi să obţină majoritatea parlamentară, ceea ce înseamnă foarte probabil că Babis va trebui să plece”, a declarat Otto Eibl, directorul departamentului de ştiinţe politice de la Universitatea Masaryk din Brno.

Un al patrulea partid va fi reprezentat în parlament, mişcarea de extremă-dreaptă şi anti-musulmană Libertate şi democraţie directă (SPD), condusă de antreprenorul Tomio Okamura, născut la Tokyo, care a obţinut aproape 10% din voturi şi ar putea conta pe 20 de deputaţi.

Prezenţa la vot a fost de peste 65%, comparativ cu 60,84% la precedentele alegeri legislative din 2017.

Andrej Babis, 67 de ani, a făcut avere în domeniile agroalimentar, chimic şi media. El este acuzat de presupuse fraude cu subvenţii europene şi a provocat consternarea UE, care i-a reproşat un conflict de interese între rolurile său de om de afaceri şi cel de om politic.

Weekendul trecut, ancheta internaţională “Pandora Papers” a dezvăluit că el a utilizat bani din companiile sale offshore pentru a finanţa achiziţia de proprietăţi în sudul Franţei în 2009, printre care un castel. Babis a respins toate aceste acuzaţii, considerându-le drept o campanie de defăimare la adresa sa.

După cum a subliniat Otto Eibl, dezvăluirile “Pandora Papers” nu au cântărit în mod deosebit la vot: “Au existat atât de multe cazuri de corupţie încât mulţi alegători au devenit insensibili”, a spus el.

Andrej Babis se află în prezent în fruntea unui guvern minoritar alături de social-democraţi, susţinut tacit de Partidul Comunist care a condus fosta Cehoslovacie totalitară din 1948 până în 1989.

Cu un scor de 3,6%, comuniştii nu au trecut sâmbătă pragul de 5% şi vor fi excluşi din parlament pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

“Este un lucru important, în cele din urmă!”, a comentat pentru AFP Alexandr Vondra, deputat în Parlamentul European, disident anticomunist în anii 1980.

“Dar este şi sfârşitul lui Andrej, ceea ce este şi mai important”, a adăugat Vondra, un colaborator apropiat al fostului preşedinte ceh Vaclav Havel.

Constituţional, este prerogativa preşedintelui pro-rus Milos Zeman să numească noul premier. Înainte de scrutin, el a lăsat să se înţeleagă că îl va alege pe Babis, fostul său aliat.

Bolnav, şeful statului a fost obligat să voteze de acasă, dar anturajul său a indicat sâmbătă că el se va întâlni cu Babis pentru discuţii duminică dimineaţă.

“Vom vedea ce va spune preşedintele”, a declarat Babis. “Sunt manager, locul meu este în guvern”, a insistat el în faţa jurnaliştilor.

Dar preşedintele alianţei Împreună, Petr Fiala, a declarat la rândul său, în aplauzele susţinătorilor, că mandatul său de a forma următorul guvern este “puternic”. Şeful statului “va trebui să ţină cont de acest lucru”, a insistat el.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022