Update articol:

ALEGERI SUA: “Statele Unite nu vor tolera nicio ingerinţă străină în alegerile noastre din partea Rusiei, Chinei, Iranului sau altor naţiuni”

Alegerile de astăzi din America reprezintă un test uriaș pentru ambele părți ale spectrului politic. Republicanii sunt hotărâți să-și păstreze controlul destul de subțire asupra Congresului - și poate chiar să-l încline în favoarea lor - în timp ce democrații sunt disperați să-l câștige și să facă demonstraţie puternică anti-Trump atât în faţa țării, cât şi a lumii. Sursa : https://www.statista.com/chart/15975/us-midterms-voter-turnout-indicators/ Alegerile de astăzi din America reprezintă un test uriaș pentru ambele părți ale spectrului politic. Republicanii sunt hotărâți să-și păstreze controlul destul de subțire asupra Congresului - și poate chiar să-l încline în favoarea lor - în timp ce democrații sunt disperați să-l câștige și să facă demonstraţie puternică anti-Trump atât în faţa țării, cât şi a lumii. Sursa : https://www.statista.com/chart/15975/us-midterms-voter-turnout-indicators/

Facebook a blocat 115 de conturi, după ce autorităţile americane au suspectat că ar ar putea avea legături cu entităţi străine şi ar servi la ingerinţe în alegerile americane, a informat Facebook, potrivit Reuters, cu doar câteva ore înainte de alegerile americane .

Oficialii Facebook au spus că este necesar să facă analize suplimentare pentru a decide dacă aceste conturi sunt legate de Agenția de Cercetare pentru Internet din Rusia sau de un alt grup. Statele Unite au acuzat autorităţile ruse de amestec în politica SUA prin reţele sociale destinate să răspândească dezinformarea și să creeze conflict, mai scrie Reuters.

“Investigaţiile noastre preliminare au identificat până în prezent circa 30 de conturi Facebook şi 85 de conturi Instagram ce ar putea fi angajate în activităţi ilegale coordonate. Unele conturi au fost «concentrate pe celebrități», iar altele pe «dezbateri politice». În cadrul eforturilor noastre pentru a împiedica ingerinţele pe Facebook în timpul alegerilor, suntem în contact permanent cu autorităţile, cu experţii externi şi cu alte companii din întreaga lume”, a informat Facebook.

“Am blocat imediat aceste conturi şi suntem pe cale de a efectua o anchetă mai aprofundată”, a continuat Facebook.

Avertisment împotriva tentativelor de ingerinţe externe

Alegătorii americani au fost avertizaţi luni seară împotriva tentativelor unor entităţi străine de a perturba scrutinul de marţi, într-un comunicat al mai multor ministere şi şefi ai agenţiilor americane de informaţii, dând asigurări că, până în prezent, nu există indicii că ar fi fost compromisă infrastructura de vot, relatează AFP.

“Americanii trebuie să fie conştienţi de faptul că actori străini – Rusia în special – continuă să încerce să influenţeze opinia publică şi părerile alegătorilor prin intermediul unor acţiuni destinate să provoace discordie”, au afirmat în documentul comun miniştrii pentru securitatea internă, Kirstjen Nielsen, şi justiţiei, Jeff Sessions, precum şi şeful comunităţii naţionale de informaţii, Dan Coats, şi directorul poliţiei federale (FBI), Christopher Wray.

Printre aceste acţiuni ei au citat difuzarea de informaţii false legate de procesul electoral sau candidaţi, propaganda pe reţelele sociale, precum şi alte metode.

“Până în prezent, nu avem niciun indiciu că infrastructura de vot a ţării a fost compromisă cu scopul de a împiedica votarea, a modifica numărarea voturilor sau a perturba capacitatea de numărare a voturilor”, au subliniat ei, potrivit Agerpres.

“Statele Unite nu vor tolera nicio ingerinţă străină în alegerile noastre din partea Rusiei, Chinei, Iranului sau altor naţiuni”, au avertizat ei, reamintind că, într-un comunicat comun la 19 octombrie, au calificat aceste ţări ca “ameninţări” la adresa democraţiei americane.

Ei au mai făcut cunoscut că serviciile lor au “lucrat ca niciodată până acum” pentru a lupta împotriva tentativelor externe de a influenţa alegerile şi pentru a ajuta autorităţile locale să asigure securitatea infrastructurilor lor.

Semnatarii comunicatului i-au mai îndemnat pe alegători să contracareze aceste eforturi “rămânând informaţi, semnalând cea mai mică activitate suspectă şi fiind consumatori vigilenţi de informaţii”.

Preşedintele Donald Trump a semnat la sfârşitul lui septembrie un ordin executiv pentru protecţia Statelor Unite împotriva amestecului străin în alegeri. Comunitatea de informaţii a Statelor Unite consideră că Moscova a desfăşurat o operaţiune concertată şi planificată pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, în special prin utilizarea reţelelor sociale şi difuzarea de “ştiri false”. Acuzaţiile au fost respinse de Rusia.

 

  • Milioane de americani, privaţi de dreptul la vot din cauza unor reguli electorale restrictive

Milioane de americani nu vor putea vota marţi, în cadrul unor alegeri cruciale la mijloc de mandat, din cauza unor reguli electorale stabilite în statul lor, care exclud de facto minorităţile de culoare, hispanice sau amerindiene, în detrimentul democraţilor, a relatat luni AFP. Astfel, în statul Florida, aproape şase milioane de americani nu au drept de vot deoarece sunt în închisoare, au fost eliberaţi condiţionat sau au fost condamnaţi în justiţie.

Regulile variază mult de la un stat la altul. Unele state, precum Maine sau New Hampshire, le permit deţinuţilor să voteze. Invers, în Kentucky, Iowa, Virginia şi Florida, orice condamnare, chiar şi pentru o infracţiune minoră, precum deţinerea de marijuana, antrenează retragerea pe viaţă a drepturilor cetăţeneşti.

În Florida, unde republicanul Donald Trump nu avea decât cu 112.000 de voturi mai mult faţă de rivala sa democrată Hillary Clinton la prezidenţialele din 2016, aproape 1,5 milioane de persoane sunt private de dreptul lor la vot din acest motiv.

În plus faţă de alegerea parlamentarilor şi a guvernatorilor lor, locuitorii din Florida vor trebui marţi să se pronunţe dacă doresc să li se dea persoanelor condamnate dreptul de a participa la alegeri (cu excepţia persoanelor care au comis crime deosebit de grave).

În SUA nu există carte naţională de identitate. Fiecare stat stabileşte documentele ce trebuie prezentate pentru identificarea unei persoane la secţia sa de votare.

Potrivit puternicei asociaţii de luptă pentru drepturi cetăţeneşti ACLU, mai multe state americane au impus reguli restrictive începând din 2010. Dakota de Nord impune din 2016 prezentarea la biroul de vot de către o persoană a unui document pe care figurează o adresă de rezidenţă. Or, în acest stat trăiesc mii de amerindieni, în rezervaţii în zone rurale şi nu au nici măcar o cutie poştală.

În Georgia, datele furnizate de către alegători în momentul înscrierii lor pe listele electorale sunt din 2017, comparate cu cele furnizate la cererea unui permis de conducere sau a unui număr de securitate socială. În caz de decalaj, chiar minor (de exemplu cratimă lipsă) autorităţile pot suspenda înscrierea.

Aproximativ 53.000 de cereri de înscriere sunt în prezent în aşteptare, dintre care 50% ale unor afroamericani, potrivit observatorului privind rasismul în SUA, Southern Poverty Law Center (SPLC).

Democrata Stacey Abrams, care speră să devină prima femeie de culoare în funcţia de guvernator în SUA, l-a acuzat pe opozantul său republican, Brian Kemp, că se foloseşte de poziţia sa de şef de operaţiuni electorale în Georgia pentru a-şi favoriza campania.

Kemp argumentează că alegătorii în suspensie vor putea vota dacă îşi clarifică situaţia prezentându-şi actele de identitate la secţiile de votare şi o acuză pe rivala sa că vrea să determine imigranţi clandestini să voteze.

Un tribunal a ordonat totuşi vineri ca statul să modifice regulile pentru 3.100 de alegători recent naturalizaţi care ar trebui să treacă pe la un grefier pentru corectarea erorilor.

Chiar dacă toţi aceşti alegători în suspensie vor putea în cele din urmă să voteze, Abrams se teme ca nu cumva dificultăţile să-i împingă la absenteism.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020