Update articol:

Alexander Lukashenko, liderul din Belarus, îşi acuză duşmanii că au trecut „liniile roșii” și că poartă un „război hibrid”

president.gov.by president.gov.by

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a lansat miercuri o tiradă împotriva celor pe care el îi descrie ca fiind  duşmani săi care încearcă să „sugrume” țara.

În primele sale comentarii de când un avion Ryanair care îl transporta pe Roman Protasevich, un proeminent activist al opoziției beloruse, a fost forțat să aterizeze duminică la Minsk, fiind şi arestat, Lukashenko a respins criticile din partea Occidentului, spunând că a acţionat legal.

„Așa cum am prognozat, duşmanii noștri din exterior și chiar din interiorul țării și-au schimbat metodele de atacare a statului. Au trecut multe linii roșii, au trecut granițele bunului simț și moralei umane ”, a declarat Lukașenko miercuri parlamentarilor și oficialilor din Belarus, a informat agenția de știri BeITA.

Potrivit unor surse ale presei internaţionale, avionul Ryanair ar fi fost deviat la ordinele personale ale lui Lukașenko, deși Belarus susține că a crezut că există o amenințare cu bombă, informaţie care s-a dovedit a fi falsă.

Lukașenko – care a fost supranumit „ultimul dictator al Europei”, guvernând deja de 27 de ani – a adăugat că a acționat „în totalitate legal” în timpul incidentului avionului, vorbind despre ameninţarea cu bombă care a venit din Elveția, deși nu a detaliat sursa. Potrivit preşedintelui belarus, a-l acuza că a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a forţa aterizarea zborului Ryanair este “o minciună”.

Lukaşenko a atenţionat că va reacţiona ferm la orice sancţiuni sau provocări. El a declarat că sistemele de apărare ale centralei nucleare din Belarus au fost plasate în stare de alertă maximă în timpul deturnării avionului, potrivit Belta.

Potrivit agenţiei de presă TASS, Lukaşenko a susţinut de asemenea că jurnalistul Protasevici a pus la cale “o rebeliune sângeroasă” în Belarus. Roman Protasevici a fost plasat în noiembrie de autorităţile belaruse pe o listă de “terorişti urmăriţi”.

Incidentul a provocat indignare și condamnare pe scară largă în SUA și Europa, fiind descris ca un act de „terorism de stat”.

Belarusul a spus că „a recomandat” ca avionul, un zbor comercial Ryanair care călătorea de la Atena la Vilnius, în Lituania, să aterizeze din cauza amenințării la adresa securității. Cu toate acestea, incidentul a fost văzut pe scară largă ca o manevră pentru arestarea lui Protasevich, care trăiește în exil din 2019.

Rusia, aliatul Belarusului, a numit reacția Occidentului „șocantă”. Miercuri, Lukașenko a susținut că există persoane care „duc un război hibrid împotriva Belarusului” și că țara este un „teren de testare pentru un viitor atac asupra Rusiei”.

UE a anunțat luni că, vor fi impuse mai multe sancțiuni asupra Belarusului, deoarece liderii globali au cerut eliberarea lui Protasevich și a iubitei sale, Sofia Sapega, care a fost, de asemenea, reținută.

De atunci, au fost postate online videoclipuri separate ale cuplului în care par să „mărturisească”, aproape sigur sub constrângere, „crimele” de care Protasevici a fost acuzat de statul bielorus. Opoziția din Belarus și familiile cuplului se tem pentru sănătatea perechii și spun că Protasevici ar fi putut fi torturat în custodie.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)