Update articol:
FORUMUL DE SECURITATE CIBERNETICĂ ÎN ENERGIE , CLUJ NAPOCA

Alexandru Chiriță, Electrica: Chiar și în 2024 este nevoie să aducem argumente pentru acoperirea costurilor pentru securitate cibernetică, deși sunt foarte clare pentru toți operatorii

Securitatea cibernetică este un subiect care ne privește pe toți, iar în sectorul energetic, impactul unui atac cibernetic poate fi devastator. De aceea, este esențial să fim cu un pas înaintea provocărilor și să ne întărim capacitatea de a răspunde eficient la amenințări, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat zilele acestea la Cluj de către DEER.  

Într-o lume în care infrastructurile critice devin ținte pentru atacuri cibernetice, protejarea acestora este nu doar o obligație legală, ci și o responsabilitate față de comunitățile și economiile pe care le deservim, a precizat CEO-ul grupului Electrica.

Potrivit domnului Chiriță, chiar și în 2024 este încă nevoie să se aducă argumente pentru acoperirea costurilor pentru securitate cibernetică, care sunt foarte clare pentru toți operatorii. 

“Dacă ne preocupă costul sau impactul în tarif, ar trebui să fim foarte conștienți că un cost al investiției este infinit mai mic decât un cost al nerealizării investiției. Nu este foarte greu să ne dăm seama că este un subiect care nu mai comportă nicio discuție sau niciun alt argument. Investițiile trebuie făcute indiferent de impactul pe care l-ar putea avea din punct de vedere al costurilor, lucru acceptat de toată lumea, inclusiv de autorități. (…) Astăzi, preocuparea noastră este ce facem ca să prevenim noile tipuri de atacuri, cum ne pregătim față de această implementare a inteligenței artificiale. Spre deosebire de anul trecut, noi am făcut progrese, anul trecut eram la nivel de discuții, anul asta suntem într- un pas intermediar, de implementare efectivă a acestor procese.  Pentru că mai întâi trebuie să interacționăm în mod direct cu ele ca să înțelegem unde sunt limitele, ce anume trebuie să respectăm.  Chiar dacă într- o primă fază implementarea este mai lentă, este evident că în câțiva ani de zile cu siguranță toate sistemele vor fi integrate”.

Alexandru Chiriță a mai spus:

“Forumul de Securitate Cibernetică în Energie a fost un prilej excelent pentru a aborda teme esențiale, printre care:
• Rolul angajaților ca primă linie de apărare împotriva amenințărilor cibernetice, prin conștientizare și educare continuă.
• Inteligența artificială ca aliat indispensabil pentru detectarea și prevenirea atacurilor asupra infrastructurilor critice.
• Necesitatea unei colaborări strânse între experții IT și industria energetică, pentru a împărtăși cunoștințe și soluții eficiente.
• Legislația și reglementările – cum putem susține un cadru mai puternic, adaptat provocărilor actuale”.

La Electrica:
• Dezvoltăm programe de educare pentru angajați, pentru a recunoaște și gestiona amenințările.
• Investim în soluții tehnologice avansate pentru protecția sistemelor critice.
• Promovăm parteneriate și schimburi de bune practici cu actori cheie din industrie”.

 

 

BVB | Știri BVB

STK EMERGENT (STK) (17/01/2025)

Intermediar emisiune unitati de fond si stabilire pret

ROMCARBON SA (ROCE) (17/01/2025)

Prelungire contract a carui valoare depaseste 10 % din cifra de afaceri

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014