Update articol:

Alexandru Petrescu: Poate statul să piardă controlul CEC Bank prin decizii luate intempestiv și într-o logică mediatic-electorală în detrimentul uneia rațional-economice?

Comunicarea iresponsabilă la nivelul miniștrilor guvernului Orbán nu este doar o rezultantă a lipsei de experiență, ci este produsul unei lipse de strategie guvernamentală și a unei minime planificări de lucru măcar de azi pe mâine, susţine Alexandru Petrescu, fostul ministru al Comunicaţiilor. Acesta explică: “Să anunți listarea CEC cu “minim 20%”, ca ministru de finanțe, după ce, un alt membru al cabinetului Orban a atras cu o săptămână mai devreme, principala bancă a statului, într-un scandal mediatic nemeritat acuzând-o de nereguli în plata pensiilor, fără temei și argumente, punând-o la pământ din perspectiva încrederii pieței de capital, denotă lipsă crasă de expertiză și coordonare guvernamentală.

Nivelul de aproximare în anunțuri de la pupitrul guvernamental pe teme de o astfel de importantă poate avea efecte devastatoare traduse în dezechilibre economice ale instituțiilor intrate pe radarul Guvernului Orban.

De ce minim 20%? E un mod gentil de a ne spune că poate fi și 51%? Poate statul să piardă controlul asupra principalei bănci comerciale din portfoliu prin decizii luate intempestiv și într-o logică mediatic-electorală în detrimentul uneia rațional-economice?


Toate acestea în condițiile în care guvernul PSD a capitalizat în toamna acestui an CEC-ul cu aproape un miliard de lei, tocmai pentru a ranforsa principala banca din portfoliul statului român, nu doar pentru a consolida financiar, moderniza și diversifica portfoliul bancar, ci și pentru a amprenta mai puternic piața bancară națională printr-o bancă cu capital de stat.
Abordarea guvernamental-managerială sinusoidală, imatură și neargumentată pe care o promovează guvernul Orban, așa cum s-a întâmplat și cu Poșta Română sau CEC, în care aceste companii etalon sunt denigrate de fiecare dată când un ministru prinde un microfon, erodează mult baza de încredere a acestor instituții, slăbindu-le poziția în față competitorilor și scăzându-le bonitatea în fața finanțatorilor”.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat miercuri seara că dorește listarea CEC Bank pe piața de capital, precizând că se gândește la minimum 20%.

„Vă spun, listarea CEC înseamnă foarte mult și anume transparentizarea activității, înseamnă guvernanță corporativă, înseamnă altceva. Vrem să avem o bancă adevărată de stat, să fie majoritară a statului, dar să se bată cu adevărat cu celelalte bănci, nu să fie tot timpul la mâna statului”, a afirmat ministrul Finanțelor, la B1TV.

Florin Cîțu dorește listarea CEC Bank pe bursă; Ar fi vorba de minimum 20%

 

BVB | Știri BVB

UZTEL S.A. (UZT) (06/12/2021)

Hotarari AGA O & E din 06.12.2021

ROMCAB SA (MCAB) (06/12/2021)

Notificare SSIF Goldring SA - rezultatele ofertei publice de preluare ROMCAB SA