Proiectul de lege 5G este de mult timp așteptat și sper să fie adoptat cu celeritate și de către Parlament, pentru ca România să cunoască cât mai curând beneficiile tehnologiilor 5G, spune Alexandru Petrescu, fostul ministru al Comunicaţiilor.
Proiectul de act normativ adoptat astăzi în Guvern reglementează procesul de autorizare a producătorilor de tehnologii și echipamente utilizate în cadrul infrastructurilor informatice de interes național și a rețelelor de comunicații electronice prin intermediul cărora se vor asigura servicii de comunicații electronice de tip 5G.
Alexandru Petrescu, fostul ministru al Comunicaţiilor, a scris: “Memorandumul privind implementarea tehnologiei 5G, semnat în August 2019 sub mandatul meu de ministru al comunicațiilor și societății informaționale, între România și Statele Unite, conferă posibilitatea adoptării condițiilor de transparență și securitate cibernetică ce trebuie să stea la baza evoluției tehnologice a comunicațiilor și în convergență cu principiile adoptate în programul Clean Networks inițiat de Departamentul de Stat al Statelor Unite.
Astfel, autorizarea producătorilor urmează să fie acordată prin decizia Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAȚ).
Criteriile utilizate în evaluarea producătorilor de echipamente și tehnologii în vederea obținerii autorizației urmăresc și respectarea principiilor prevăzute în Memorandumul de înțelegere semnat în 2019 între România și SUA.
Proiectul de lege propune totodată măsuri de eliminare treptată, acolo unde producătorul nu obține/nu deține/pierde autorizația, a tehnologiilor, echipamentelor utilizate în prezent de către furnizorii de rețele de comunicații electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicații electronice de tip 5G.
5 ani este termenul propus în care mai pot fi folosite tehnologiile și echipamentele ce sunt utilizate în rețelele de comunicații electronice care contribuie la furnizarea de servicii de comunicații electronice de tip 5G, ale căror producători nu obțin/dețin/le este retrasă autorizarea instituită prin lege.
Măsurile propuse contribuie la asigurarea unui nivel ridicat de securitate în momentul introducerii de tehnologii și echipamente în rețelele 5G din România, pentru a asigura reziliența și securitatea cibernetică a rețelelor.
Acest act este de mult timp așteptat și sper să fie adoptat cu celeritate și de către Parlament, pentru ca România (companii și cetățeni) să cunoască cât mai curând beneficiile tehnologiilor 5G. Cadrul legislativ și de reglementare ce trebuie să încurajeze valorificarea noilor tehnologii este mai mult decât perfectibil și sunt în continuare necesare eforturi de simplificare a metodologiei de obținere a autorizațiilor de instalare a echipamentelor de telecomunicații, precum și înființarea ghișeului digital pentru preluarea solicitărilor de instalare și montare a echipamentelor logistice de telecomunicații.
În majoritatea statelor membre licitațiile 5G au fost demarate începând cu anul 2018; implementarea tehnologiilor 5G și a aplicațiilor declinate din beneficiile unor transmisiuni superioare de date ca viteza și volum sunt deja foarte avansate. România, prin întârzierea licitației de spectru 5G, de aproape doi ani, riscă să intre într-o zonă de excluziune digitală la nivel european. Doar un ritm accelerat și o preocupare guvernamentală prioritară mai poate ține România în trena țărilor care au făcut deja pași importanți în adoptarea tehnologiei 5G și a multitudinii de aplicații derivate din 5G”.