Update articol:

Alexandru Petrescu: “Sprijinirea investițiilor în inovare și utilizarea «cyber diplomacy» – principalele direcții de acțiune pentru un climat optim de securitate cibernetică”

O strategie de securitate cibernetică eficientă nu ține astăzi doar de capacitatea unui stat de a o implementa, ci este în interdependență cu o componentă puternică de colaborare și coordonare cu alte state și agenții de profil, ca unica metodă de abordare integrată a ecosistemului digital național, regional și euroatlantic, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor și societății informaționale, în cadrul Conferinței CyberTech, ediția 2019. 

Potrivit domniei sale, sprijinirea investițiilor în inovare și utilizarea instrumentului de „cyber diplomacy” reprezintă principalele direcții de acțiune pentru asigurarea unui climat optim de securitate cibernetică în beneficiul cetățenilor și al companiilor”. 

Alexandru Petrescu participă, în perioada 29-30 ianuarie a.c., la Tel Aviv, la cea de-a șasea ediție a conferinței internaționale „CyberTech Israel 2019”, eveniment major în domeniul securității cibernetice ce reunește înalți oficiali guvernamentali la nivel mondial, factori de decizie, experți și reprezentanți ai mediului privat ai industriei.

Alexandru Petrescu a avut o întrevedere pull-aside cu Benjamin Netanyahu, Prim-Ministrul Statului Israel, urmată de o serie de întâlniri oficiale cu ministrul comunicațiilor, Ayoob Kara, omologul său israelian, cu Yigal Unna, director general al Directoratului Național pentru Cyber Security precum si cu reprezentanții celor mai importante companii israeliene de profil.

Revoluţia cibernetică “le permite ţărilor mici să fie ţări mari”, a declarat, marţi, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, la deschiderea oficială a Cybertech, subliniind că ţara sa se află pe locul al doilea în topul statelor care au cele mai multe companii de securitate cibernetică în Top 500.

El a vorbit despre modul în care ameninţările la adresa statelor au evoluat de la atacuri fizice la cele cibernetice. “Totul este vulnerabil în zilele noastre şi totul este supus atacurilor. (…) Suntem în prezent în mijlocul unei schimbări, (…) este o schimbare de la lumea veche la lumea nouă”, a punctat premierul Israelului.

Netanyahu a vorbit despre evoluţia industriei cibernetice ca despre o “revoluţie”.

“Această revoluţie la care aţi asistat din 2007 în 2017 este o revoluţie ce ne schimbă lumea atât economic, cât şi în privinţa securităţii. Cred că ne-a schimbat şi politica”, a afirmat premierul.

Netanyahu a prezentat, în timpul discursului său, un grafic cu ţările care au cele mai multe companii din domeniul securităţii cibernetice din Top 500, arătând că Israelul se află pe locul al doilea, după Statele Unite ale Americii.

“Turnul acela mare sunt Statele Unite ale Americii. Statele Unite ale Americii sunt mai mari decât Israelul, dar nu mult mai mari decât Israelul. Israelul este pe locul al doilea (…) şi primim 20 la sută din ceea ce înseamnă la nivel global sectorul privat al securităţii cibernetice”, a punctat premierul.

Netanyahu a punctat că domeniul securităţii cibernetice poate creşte influenţa statelor, indiferent de dimensiunile lor. “Ce face această revoluţie – în ceea ce priveşte Big Data, inteligenţa artificială şi conectivitatea – le permite ţărilor mici să fie ţări mari. Depinde dacă ai creierul şi sistemul pentru a crea produse conceptuale”, a spus Benjamin Netanyahu.

El a vorbit, concret, de situaţia ţării sale şi de condiţiile în care o asemenea industrie se poate dezvolta. “Israelul nu este o ţară mare, dar trebuie să aibă o forţă de apărare puternică. Pentru a supravieţui, avem nevoie de un creier mare şi investim în acest creier. Găsim cei mei inteligenţi oameni (…). Îi băgăm în aceste reţele de informaţii şi ce facem apoi? Apoi putem face unul din următoarele lucruri: îi punem în medii de afaceri foarte restrictive şi totul se duce de râpă sau se duc în The Valley (Silicon Valley – n.r.) ceea ce mulţi au făcut. Acesta este un lucru frustrant. Sau putem crea un mediu de afaceri prietenos, ceea ce am făcut, cu multe, multe reforme”, a punctat Netanyahu, citat de Agerpres.

Premierul a afirmat că este nevoie de taxe scăzute şi reglementări cât mai puţine pentru ca această industrie să se dezvolte.

“Avem o problemă cu reglementările. Politica pe care o avem este să ţinem taxele la un nivel scăzut, iar reglementările, asemenea. Nu este industrie mai susceptibilă şi care să ceară reglementări care să se compare cu securitatea cibernetică. Este ca o armă. Este o armă”, a mai spus Netanyahu, amintind de ambiţia sa de a transforma Israelul “în una dintre cele cinci puteri cibernetice ale lumii”.

“Pentru asta a trebuit să permitem o combinaţie între sectorul militar, cel ştiinţific şi industrie”, a detaliat premierul Israelului.

BVBStiri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (29/10/2020)

Notificare prag detineri/vot>10%

BRK Dow Turbo Long 26350 (BKDOWTLA5) (29/10/2020)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 30 Octombrie si 02 Noiembrie 2020

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (29/10/2020)

Disponibilitate Raport 9 luni si T3 2020 si teleconferinta

CEMACON SA (CEON) (29/10/2020)

Hotarari AGA E 29.10.2020

WTI LIGHT SWEET TURBO LONG 1/32.5/35 (EBWTITL61) (29/10/2020)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 30 Octombrie si 02 Noiembrie 2020