Update articol:
CINE CONDUCE COMPANIILE DIN INDICELE BET

Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: Mi-ar plăcea să cred că am avut și noi o contribuție la declararea României ca piață emergentă

Alexandru Stanean-CEO TeraPlast Group

TeraPlast (TRP) a adus investitorilor cel mai mare randament din indicele BET-XT în 2020, a spus Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, în cadrul unui interviu, dintr-o serie în care Financial Intelligence prezintă managerii companiilor care fac parte din indicele BET, al Bursei de Valori București (BVB).

“Mi-ar plăcea să cred că am avut și noi o contribuție la declararea României ca piață emergentă”, a mai declarat Alexandru Stânean.

Seria de interviuri CINE CONDUCE COMPANIILE DIN INDICELE BET este lansată, astăzi, după ce indicele BET a atins, marți, maximul istoric de 10,844.45 puncte depășind cotația dinaintea crizei din 2008.

***

 De cât timp sunteți manager al companiei?

Alexandru Stânean: Mult mai relevant decât poziția mea actuală în cadrul Grupului TeraPlast cred că este drumul până la ea. Mi-am început activitatea la TeraPlast acum mai bine de 15 ani. Am fost membru în Consiliul de Administrație, iar apoi am ocupat poziții precum director TeraSteel, director general adjunct responsabil de operațiuni sau director de dezvoltare pe piețele externe. De-a lungul timpului am fost responsabil de mai multe zone de activitate în cadrul Grupului, atât în TeraSteel, cât și în TeraPlast. Fiecare segment de activitate de care m-am ocupat ne-a ajutat să articulăm dezvoltarea Grupului. În luna iulie a anului trecut am început cel de-al treilea mandat de CEO al Grupului TeraPlast. Acționarii m-au investit cu încrederea lor, iar prelungirea mandatului arată că le-am confirmat așteptările. Această evoluție ierarhică pe de altă parte surpinde și o trăsătură a organizației – favorizarea promovării interne, cu o componentă solidă de meritocrație.

Noile oportunități sunt deschise prima dată pentru oamenii din interior. Angajăm din exterior doar acolo unde avem nevoie de competențe pe care nu le avem internalizate.

Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră în fruntea companiei?

Alexandru Stânean: Realizările sunt ale companiei, nu ale mele. De ele e responsabilă o echipă și un context de piață. Am avut ani în care am crescut cu 40% vânzările și ani în care am crescut cu 200% capitalizarea. Procentele cu două cifre sau trei cifre arată fructificarea contextului, dar în același timp și dezvoltarea Grupului pentru a răspunde cererii. Creșterea accelerată ar putea să lase impresia unei dezvoltări agresive, însă ea a fost mai degrabă rațională. Are la bază decizii strategice și prin asta nu îmi arog merite excepționale pentru că sunt decizii colective, luate împreună cu colegii din management. Ne-am dezvoltat pe mai multe direcții și pentru divizia de steel, punctual, cea mai mare oportunitate a fost exitul, profitabil pentru grup și acționari.

În prezent, Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de PVC din 12 țări din Estul Uniunii Europene, cel mai mare producător de Granule din 10 țări din regiune și singurul producător de granule ignifugate, fără halogeni, din România. De asemenea, suntem singurul producător care deține brevet pentru producția de țevi PVC multistrat pentru canalizări exterioare. Cu TeraGlass țintim top 10 producători de ferestre și uși din România, o piață cu peste 1.000 de jucători, extrem, extrem de competitivă. Clasamentele, deși par uneori doar înșiruiri formale, sunt un impuls major. O dată intrat acolo, singura direcție pe care o concepi este în sus. Și te impulsionează.

Care a fost cel mai dificil moment?

Alexandru Stânean: Cea mai dificilă perioadă a fost în 2010 – 2011, când încă ne luptam cu efectele crizei financiare din 2008. Rezultatele noastre financiare din aceea perioadă erau influentate de mediul macroeconomic nefavorabil, de lipsa tot mai accentuată de lichidități din piața internă. Am fost forțați la ajustare, dar am ieșit întăriți din acea încercare.

Marea lecție a Marii Ajustări dacă ar fi să dăm un nume acelei perioade a fost că cifra de afaceri și EBITDA contează doar atunci când cash-flow-ul este sănătos.

Cum vă descrieți ca manager?

Alexandru Stânean: Sunt implicat în toate proiectele pe care le desfășurăm în cadrul Grupului și încerc pe cât posibil să mă implic în tot ceea ce ține de dezvoltare.

Consider că pentru a-mi face treaba cât mai bine e nevoie să cunosc cât mai bine piețele pe care activăm, să fiu mereu la curent cu ce se întâmplă și care sunt perspectivele, oportunitățile pe care le putem fructifica. Îmi doresc să transmit din entuziasm și determinare către colegi, astfel încât să reușim în tot ceea ce ne propunem. Dacă ar fi să fac o asociere, structura este cea a unei piramide – managerul este în punctul de unde are privirea de ansamblu, însă e acolo prin efortul tuturor celorlați, cei care duc greul. Și trebuie să reflecte acel efort. Actuala responsabilitate presupune o proiectare în exterior Grupului, poziționarea sa în piață, în economie, contextualizarea și esențial, anticiparea. Și e o cale cu două sensuri, care presupune adaptarea continuă.

Dacă în diverse poziții din interiorul grupului ești analitic, ca manager trebuie să fii sintetic. Însă sinteza se bazează pe analiza celorlalți. Îmi bazez deciziile de business pe date concrete, analizând cifrele astfel încât să aleg soluția eficientă pentru afacere. În ceea ce privește echipa și deciziile de management, încerc să am la dispoziție toate detaliile necesare, discut cu oamenii și tratez orice situație cu obiectivitate.

Cum v-a influențat pandemia stilul de management?

Alexandru Stânean:  În ultimul an, am asistat la o criză globală, însă din fericire domeniul construcțiilor a fost foarte puțin afectat. Această perioadă mi-a confirmat faptul că viteza de reacție și capacitatea de adaptare la noile condiții sunt cele mai importante în business. Noi, la TeraPlast, am tratat această situație cu calm și responsabilitate. Am continuat să producem și să preluăm comenzi, contribuind la susţinerea economiei. Ca urmare, 2020 a fost de departe cel mai bun an din istoria de 125 de ani a companiei. Viața economică merge înainte. Noi ne-am învățat lecția de acum zece ani, că lichiditatea este esențială.

Ce avantaje/dezavantaje vedeți din faptul că sunteți listați la bursă? 

Alexandru Stânean: Pentru noi listarea a adus numai avantaje. IPO-ul TeraPlast din 2008 a fost cel mai mare IPO al unei companii româneşti cu capital privat, iar timp de opt ani această performanţă nu a fost egalată. Anul acesta aniversăm 13 ani de când suntem listaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, iar în acest timp ne-am triplat valoarea de piață și am marcat mai multe performanțe. Anul 2020 a început cu includerea în indicele BET, apoi am fost una dintre cele 3 companii din România incluse în indicii FTSE Russell MicroCap și TotalCap. Mi-ar plăcea să cred că am avut și noi o contribuție la declararea României ca piață emergentă.

Totodată, am adus investitorilor cel mai mare randament din indicele BET-XT în 2020. Însă, dincolo de finanțare, calitatea de emitent crește transparența companiei și oferă un instrument suplimentar în evaluarea percepției asupra evoluției companiei.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021