Update articol:

Alexandru Stânean, TeraPlast: Avem în discuție și alte tranzacții M&A, la vest de România; Nu cred că cineva se poate aștepta, la modul realist, la dividende în 2024; Ne gândim la o posibilă majorare de capital

TeraPlast are în discuție și alte tranzacții de fuziuni și achiziții, față de cele anunțate deja, atât în România, cât și în străinătate, a spus, azi, Alexandru Stânean, CEO-ul companiei, într-o conferință de presă. El a spus că “țintele” sunt “la Vest de România, și din Uniunea Europeană“.

CEO-ul TeraPlast s-a ferit să spună când ar putea avea loc aceste tranzacții, după ce negocierile pentru preluarea Grupului Wolfgang Freiler au durat aproximativ doi ani. El a spus: “Tot timpul, este vorba despre un mix între timp și preț. Adică dacă o grăbim, riscăm să plătim mai mult. Nu facem M&A la normă. Când vom ajunge la prețul pe care îl considerăm noi corect, chiar dacă asta va însemna să așteptăm un an, o să semnăm tranzacția. Dorim să continuăm să ne extindem geografic, dorim să continuăm să ne extindem și în România. Și considerăm că M&A este o cale mai rapidă de a face această extindere decât un greenfield.“

TeraPlast a achiziționat la finalul anului trecut producătorul de sisteme pentru apă, gaz și protecție cabluri Palplast din Republica Moldova, achiziție care s-a ridicat la 1,8 milioane de euro. Acordul privind preluarea Grupului Wolfgang Freiler a fost semnat la începutul lunii februarie a.c., iar tranzacția a cărei valoare se ridică la 16,53 milioane de euro, va fi supusă aprobării acționarilor TeraPlast în AGEA din 11 martie 2024.

Alexandru Stânean a spus că discuțiile pentru Grupul Freiler au început, în urmă cu doi ani, de la un preț mai mult decât dublu față de cel final.

Această strategie de extindere geografică va permite Grupului reducerea dependenței de o singură piață. Subsidiarele achiziționate vor avea o contribuție de peste 8.000 de tone în cantitățile bugetate de Grupul TeraPlast, iar în ce privește veniturile și EBITDA, acestea vor contribui cu circa 15% la rezultatele segmentului Instalații, bugetate pentru 2024.

*Gradul de îndatorare nu este unul care să ofere confort pentru acordarea de dividende

Întrebat dacă există probabilitatea ca TeraPlast să propună dividende în acest an, Alexandru Stânean a spus: “Voi fi cât se poate de direct. Având în vedere gradul nostru de îndatorare, nu cred că cineva se poate aștepta, la modul real, la dividende, deși profitul entității juridice Teraplast SA, cea care acordă dividende, este consistent. Însă, gradul de îndatorare nu este unul care să ne dea confort nouă sau băncilor să plătim dividende anul acesta.

Evident, având în vedere că dorim să ne continuăm expansiunea, avem în vedere și metode alternative de finanțare, respectiv creșteri de capital, care automat vor scădea leverage-ul. Explorăm multiple opțiuni pe tema aceasta, însă dividendele nu se află pe masă.

Pe de altă parte, decizia este a Consiliului de Administrație să propună și a acționarilor să hotărască. Mandatul pe care l-am avut și strategia pe care o avem este de creștere, zona noastră de focus este aici”.

Domnia sa a mai adăugat că toate achizițiile anunțate până acum se vor finanța doar bancar, fără majorare de capital.

Întrebat dacă are în vedere și emisiuni de obligațiuni pe bursă, el a spus că, la acest moment, i se par scumpe.

Cifra de afaceri consolidată a Grupului TeraPlast a scăzut cu 5% în anul financiar 2023, la 672 milioane de lei, influențată preponderent de scăderea semnificativă a diviziei Granule, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București. Exporturile au reprezentat 16% din cifra de afaceri, iar produsele Grupului TeraPlast au ajuns în 22 de țări din Europa.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova și Somplast.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2024)

Reconectarea Unitatii 1 CNE Cernavoda la sistemul energetic national

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni