Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL

Alexandru STÂNEAN, TeraPlast: Investim în creșterea organică, dar suntem orientați și spre fuziuni și achiziții (VIDEO)

Tranzacția de vânzare a diviziei steel către Kinsgpan înseamnă că jumătate din cifra de afaceri și din EBITDA la nivelul Grupului Teraplast ies din consolidarea situațiilor financiare, însă managementul și-a asumat ca obiectiv revenirea rapidă la rezultatele anterioare, a spus Alexandru STÂNEAN, Director General al TeraPlast, la Forumul Pieței de Capital, ediția a III-a, organizat de Financial Intelligence.

El a anunțat că TeraPlast va investi în creșterea organică, dar se orientează și spre fuziuni și achiziții.

Potrivit lui Alexandru Stânean, anul acesta, TeraPlast s-a preocupat să aducă valoare acționarilor, adresând, mai întâi problema lichidității. După încheierea unui contract de market making, rulajul mediu a crescut de la cca 24.000 euro/zi, în 2019, la cca 107.000 euro/zi în 2020. De asemenea, compania și-a îmbunătățit activitatea pe IR (relația cu investitorii) prin participarea la evenimente dedicate investitorilor.

“Cu sprijinul BVB, avem un analist care să acopere compania. Pe toată piața de capital din România, lipsa de analiști care să acopere emitenții, în special cei de dimensiunile TRP, reprezintă o problemă“.

După un început de an în forță, toate planurile au fost date peste cap de criza sanitară, a mai spus directorul TeraPlast, care a amintit că a pregătit zece scenarii din cauza incertitudinii, în special pentru că, în martie, se discuta inclusiv de un lockdown economic: “Acest lucru ar fi fost o mare problemă, pentru că, la noi, comenzile veneau în continuare.

Am reușit să rămânem operationali pe toată perioada stării de urgență și să ne onorăm comenzile, să ne protejăm angajații, lucru care s-a văzut în rezultatele anunțate pe primele șase luni. Preferăm să fim pregătiți, nu să fim luați prin suprindere de potențiale evoluții negative ale contextului economic“.

Dincolo de protejarea sănătății, compania a luat măsuri pentru conservarea cash-ului – a ales să dea acțiuni gratuite, și nu dividende în luna aprilie.

Domnul Stânean a mai spus că sectorul de construcții a dat vești bune în perioada aceasta dificilă în care multe sectoare sunt foarte afectate. În opinia sa, investițiile publice sunt o soluție de a face față unei crize: “Din fericire, acum se lucrează pe șantiere, se fac investiții publice în rețele de apă, canalizare și gaz, aspecte foarte importante pentru populație.“

CEO-ul TeraPlast spune că tranzacția cu Kingspan arată că unele piețe funcționează chiar și în contextul actual. Potrivit domniei sale, tranzacția are un preț peste capitalizarea TRP, un preț normal, care indică o normalitate a pieței.

Domnul Stânean a spus că, după tranzacție, TeraPlast dorește să revină la peste 200 milioane euro cifră de afaceri, în cel mai scurt timp posibil. El a amintit că sunt anunțate 4 planuri de investiții de peste 20 milioane de euro, pentru care compania va depune proiecte de ajutor de stat. Alexandru Stânean are în vedere să crească liniile de business ale grupului, să intre pe noi grupe de produse și piețe noi: “Investim în creșterea organică, dar suntem orientați și spre fuziuni și achiziții”.
Pentru diversificare, compania vrea să ofere produse exportabile și să contribuie la reducerea deficitului comercial al României.

Alexandru Stânean a spus că dividendele propuse a fi acordate la nouă luni – 9,5 milioane de euro – sunt aferente rezultatului operațional, și nu au legătură cu tranzacția anunțată: “Le mulțumim acționarilor ca au avut răbdare și că au înțeles că am fost prudenți pentru a ne conserva cash-ul. În contextul de acum, e normal să îi răsplătim prin acordarea de dividende”.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014