Update articol:

Alexandru Voicu, Certinvest: Mă aștept să avem un an ușor pozitiv la BVB, dar nu o evoluție atât de exuberantă ca în 2021

Alexandru Voicu Certinvest

Există potențial de creștere pentru Bursa de Valori București, în 2022, dar suntem și vulnerabili în ceea ce privește politica monetară la nivel global, evoluția pandemiei cât și eventuale episoade de rebalansare fiscală, consideră Alexandru Voicu, director general SAI Certinvest.

“La poza de final de an, mă aștept să avem un an ușor pozitiv, dar nu o evoluție atât de exuberantă cum am avut în 2021 (33,2% pentru indicele BET)”, ne-a spus el, intr-un interviu.

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în 2021?

Alexandru Voicu: 2021 a fost un an pozitiv pentru toate clasele de active și a fost anul în care am trecut peste efectele de bază puternice generate de primul COVID lock-down din martie-mai 2020. Am remarcat un apetit crescut al investitorilor care în contextul unei inflații peste medie (ce va mai persista cel puțin un an), au explorat din ce în ce mai mult alternative la depozitele bancare.

Sectorul de Real Estate a generat cele mai bune randamente, fiind un activ care performează bine în perioade cu inflație peste medie.

O altă schimbare structurală importantă vine din expansiunea acțiunilor blue-chip, care au capturat o cotă mai mare de piață în detrimentul companiilor mai mici din cauza capacității financiare și de management superioară pe care au avut-o în gestionarea situațiilor dificile induse de pandemie.

Producătorii de materie primă au avut un an excelent de asemenea, cu randamente medii de peste 20%, în contextul crizei de supply chain și a cererii forțate generată de stimulul monetar și economic.

2021 a fost un an puțin mai slab pentru fixed income din cauza re-pricingului generat de schimbările din politicz monetară la nivel global.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2021?

Alexandru Voicu: Piețele de capital au fost în general foarte primitoare în 2021. Mă voi concentra pe piața locală, care a văzut un influx masiv de companii care au venit la cota bursei, generând un apetit ridicat și din partea investitorilor, cât și din partea antreprenorilor care au ofertat piața de capital.

Ne bucură această nouă deshidere și credem că este un an de referință în evoluția viitoare a pieței de capital din România.

Ce estimări aveți pentru 2022 în privința evoluției BVB?

Alexandru Voicu: Aici există multe necunoscute și vom avea o abordare dinamică. Există potențial de creștere, dar suntem și vulnerabili în ceea ce privește politica monetară la nivel global, evoluția pandemiei cât și eventuale episoade de rebalansare fiscală. La poza de final de an, mă aștept să avem un an ușor pozitiv, dar nu o evoluție atât de exuberantă cum am avut în 2021 (33,2% pentru indicele BET). Singura claritate este că trebuie urmărit îndeaproape contextul macro și geopolitic și strategia trebuie ajustată în funcție de evoluțiile preconizate.

Un factor foarte pozitiv este includerea companiilor românești în diverși indici globali, trend care va continua și va îmbunătăți lichiditatea și interesul pentru piața locală.

Ce așteptări aveți pentru 2022 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Alexandru Voicu: Piața a avut un an excelent, dar pe finele anului optimismul brokerilor a fost puțin prea ridicat și am văzut câteva IPO-uri amânate din cauza unor evaluări prea ridicate ale companiilor. Dacă nu avem o corecție mai mare de 20% la nivel de indici, cred că antreprenorii vor veni în continuare la cota bursei atât pentru produse de debt, cât și equity, aducând o diversificare mai generoasă pentru investitorii locali.

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Alexandru Voicu: În cadrul piețelor de capital am observat o abordare mult mai constructivă a autorităților și o încurajare a întregii economii pentru a participa în piața de capital. Mă aștept că această tendință să continue, în timp ce cadrul legislativ va evolua spre o convergență europeană, astfel având un cadru care protejează investitorii în piață.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014