Update articol:

Alfred Stern, CEO OMV, se întâlneşte mâine cu premierul Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Marian Neacşu

Alfred Stern, CEO OMV, se întâlneşte mâine, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Marian Neacşu. Guvernul anunţă că, luni, de la ora 15.00, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu Alfred Stern, CEO OMV AG, şi cu Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

”Participă preşedintele Senatului, Nicolae Ionel-Ciucă, şi viceprim-ministrul Marian Neacşu”, anunţă, duminică, Guvernul.

Întâlnirea vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu vrea să aprobe în această săptămână majorările de taxe şi impozite, inclusiv taxarea cu 1% pe cifra de afaceri a marilor companii.

La finalul lunii iulie, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, spunea că predictibilitatea şi consultările sunt vitale pentru un climat investiţional, iar România trebuie să fie competitivă pentru a atrage investiţii. 

La rândul său, directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa a susţinut importanţa cadrului fiscal şi de reglementare din România: “Pentru a sublinia cât de important este acest cadru fiscal şi de reglementare, aş reaminti trei cifre relevante pentru primele şase luni ale acestui an: am avut un profit de 0,9 miliarde de lei, investiţii de 2,4 miliarde de lei, de mai mult de două ori mai mari, iar taxe, impozite şi contribuţii de aproape 9 miliarde de lei. Uitându-ne la aceste cifre, prin corelaţie, vedem cât de important este cadrul fiscal şi de reglementare şi, într-adevăr, competitivitatea acestuia, cu atât mai importantă. Ştim că, mai ales în domeniul gazelor naturale, România nu este competitivă, din păcate, având un nivel de taxare foarte ridicat şi de aceea suntem în cadrul asociaţiilor, într-o comunicare permanentă cu autorităţile pentru a reflecta importanţa predictibilităţii, stabilităţii şi competitivităţii cadrului de reglementare”.
Un alt posibil subiect de discuţie ar putea fi arbitrajul dintre statul român şi OMV Petrom pe Legea offshore. În iunie, Sebastian Burduja, ministrul energiei,
 spunea că decizia OMV Petrom de a merge într-un tribunal de arbitraj împotriva statului român, prin ANRM, aparține acesteia și nu a fost încurajată de statul român. “Suntem siguri că România își va apăra interesele la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei, în urma apariției informațiilor că OMV Petrom a dat statul în judecată pe Legea Offshore.

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare publicate, vineri, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

 

BVB | Știri BVB