David Cameron spune că Regatul Unit urmărește noi sancțiuni împotriva Teheranului
Macron sugerează că izolarea diplomatică a Iranului este mai eficientă decât acțiunea militară
Regatul Unit, Franța și Germania au cerut luni Israelului să nu riposteze împotriva Iranului după atacul său fără precedent de sâmbătă seara, avertizând că un răspuns militar ar putea duce Orientul Mijlociu într-un război total, în condițiile în care cabinetul de război al Israelului se pregătește să se întâlnească ca să discute opțiunile sale împotriva Teheranului, potrivit Times of Israel.
Vorbind cu BBC înainte de declarația așteptată a prim-ministrului britanic Rishi Sunak de luni după-amiază, ministrul britanic de externe David Cameron a spus că, deși tendința de a răspunde la cele aproximativ 350 de drone și rachete de atac lansate de Teheran este justificată, Israelul trebuie să „gândească cu capul, dar și cu inima, să fie deștept, dar și dur”.
Marea Britanie a sfătuit Israelul că ar fi mai bine să nu riposteze, a spus Cameron, declarând că atacul a fost o „dublă înfrângere” pentru Iran, deoarece nu a reușit să provoace daune majore Israelului, dezvăluind în același timp „lumii că Iranul reprezintă influența malignă din regiune pregătită să atace”.
Deși Regatul Unit cere Israelului să dea dovadă de reținere, Cameron a menționat că Israelul va lua în cele din urmă propriile decizii cu privire la modul în care își protejează cetățenii.
De asemenea, Franța a oferit sfaturi Israelului în urma atacului Iranului, sugerând o politică de izolare mai degrabă decât una de răzbunare, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron pentru presa franceză.
Situația din Orientul Mijlociu este „foarte instabilă”, a spus el, adăugând că Franța îndeamnă Israelul să dea dovadă de reținere și își menține angajamentul de a-i asigura protecția.
„Vom face totul pentru a evita o conflagrație”, a spus el pentru canalul de știri BFMTV, adăugând că avea programat să vorbească luni mai târziu cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și că a fost în contact cu alte țări din regiune.
Atât Marea Britanie, cât și Franța s-au numărat printre țările aliate care au venit în apărarea Israelului sâmbătă seara, pe lângă SUA și Iordania.
Teheranul și-a lansat atacul asupra Israelului după ce un atac aerian a distrus o clădire a consulatului iranian din Damasc, ucigând mai mulți membri ai Corpului Gărzii Revoluției Islamice, inclusiv doi generali. Atât Siria, cât și Iranul au dat vina pe Israel pentru atac, deși Ierusalimul nu a comentat acuzațiile.
Cerând o politică de izolare similară cu cea a Franței, Cameron a declarat pentru BBC că guvernul Regatului Unit analizează măsuri diplomatice pe care le poate lua împotriva Iranului, pe lângă cele 400 de sancțiuni pe care le-a implementat deja.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a alăturat omologilor francezi și britanici, spunând la o conferință de presă la Paris că, după ce „a câștigat în defensivă”, Israelul trebuie să-și asigure acum victoria prin mijloace diplomatice.
„Acum trebuie să prevenim o escaladare în regiune”, a spus Baerbock, adăugând că a vorbit duminică cu ministrul de externe al Iranului și l-a avertizat în mod clar despre o escaladare ulterioară.
În fața criticilor și a potențialelor ramificații diplomatice, Iranul a susținut luni că a acționat doar în autoapărare și a sugerat că Occidentul „ar trebui să aprecieze reținerea Iranului din ultimele luni”.
„În loc să facă acuzații împotriva Iranului, țările (occidentale) ar trebui să se învinuiască și să răspundă în fața opiniei publice pentru măsurile pe care le-au luat împotriva… crimelor de război comise de Israel în războiul său împotriva grupării Hamas din Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.
În același timp în care aliații săi îndeamnă la reținere și detensionare, cabinetul de război al Israelului se reîntâlnește astăzi, după o întâlnire de trei ore de duminică după-amiază, fără a fi luată o decizie cu privire la modul cel mai bun de a răspunde Iranului.
Pe lângă deliberările cabinetului de război privind efectuarea unui atac de răzbunare, Israelul a îndemnat lumea să pedepsească Iranul cu sancțiuni și alte măsuri diplomatice.
Vorbind la o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite duminică seara, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a cerut organismului să condamne Iranul, să reimpună sancțiuni și să desemneze Garda Revoluționară a Iranului drept organizație teroristă.
Statele Unite vrea să tragă Teheranul la răspundere prin folosirea forței diplomatice, a declarat Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU.
Cerând ca organismul format din 15 membri să condamne fără echivoc atacul Iranului, el a spus că Consiliul de Securitate are obligația de a nu lăsa acțiunile Iranului să rămână fără răspuns.
„În zilele următoare și în consultare cu alte state membre, Statele Unite vor explora măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere aici la Națiunile Unite”, a spus el, fără a oferi detalii.
„Permiteți-mi să fiu clar: dacă Iranul sau aliații săi iau măsuri împotriva Statelor Unite sau acțiuni suplimentare împotriva Israelului, Iranul va fi considerat responsabil”, a spus el.
Ambasadorul Iranului Amir Saeid Iravani a apărat dreptul țării sale de a lovi Israelul în fața Consiliului de Securitate, susținând că „operațiunea Iranului a fost în întregime în exercitarea dreptului inerent al Iranului la autoapărare”. „Această acțiune încheiată a fost necesară și proporțională”, a adăugat el.