Update articol:
"Banking Forum Online by Financial Intelligence"

Alin Iacob, AURSF: Se observă o reticență din partea reprezentanților băncilor care au creditat în CHF în angajarea spre o soluție care să repare aceste greșeli ale trecutului – VIDEO

Alin Iacob, presedintele AURSF Alin Iacob, presedintele AURSF

Alin Iacob – Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), a pledat, la prima ediție a evenimentului ”Banking Forum Online by Financial Intelligence”, cauza consumatorilor utilizatori de servicii financiare.

Alin Iacob a subliniat, inca de la inceputul interventiei sale, ca in ciuda optimismului afisat de catre reprezentantii guvernului sau a sistemului bancar, protectia consumatorilor utilizatori de servicii financiare nu se bucura de interes din partea guvernantilor.

Presedintele AURSF a vorbit despre necesitatea recladirii increderii intre consumatori si banci, asigurandu-i pe participantii la eveniment ca AURSF face tot ce depinde de asociatie, in acest sens, asteptand, insa, acelasi tip de reactie din partea reprezentantilor sistemului bancar.

El a mentionat ca inainte de criza financiara din 2008, bancherii se situau in topul increderii in sondajele de opinie, aproape de scorurile inregistrate de armata si biserica. Incepand cu perioada 2008-2009, au scazut vertiginos, ajungand aproape de scorul oamenilor politici, la nivelul inferior al topului increderii. Astfel, AURSF considera ca este mult de recuperat in materie de incredere, care reprezinta fundamentul pentru dezvoltarea viitoare a industriei bancare si pentru cresterea gradului de intermediere financiara.

Alin Iacob a mentionat, in context, discursul exceptional sustinut in cadrul evenimentului de catre academicianul Daniel DAIANU, care a vorbit in cateva randuri ca si cum ar fi reprezentat o asociatie de consumatori, constatand, in mod corect, ca in continuare, marjele la credite sunt extrem de ridicate si ca bancile trebuie sa dea dovada de intelegere, venind in intampinarea problemelor serioase cu care se confrunta consumatorii. Academicianul Daianu este, de altfel, cel care, in anul 2015, in contextul exploziei cursului francului elvetian, a lansat vestita teorie a impartirii poverii intre banca si debitor – „Socul elvetian: impartirea poverii este cheia” (puteti reciti articolul aici https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19238058-socul-elvetian-impartirea-poverii-este-cheia.htm).

Vestea trista, insa, este ca dupa mai bine de 5 ani de la explozia cursului francului elvetian, lucrurile nu s-au rezolvat in totalitate pentru debitorii in franci elvetieni. Inca mai exista multi consumatori care si astazi suporta integral acea povara, achitand ratele la un curs BNR al francului de peste 4,5 lei, desi s-au indatorat, initial, la un curs de 1,9-2,1 lei, porivit lui Alin Iacob.

Presedintele AURSF a reiterat faptul ca, in continuare, se observa o reticenta din partea reprezentantilor bancilor care au creditat in CHF, in angajarea spre o solutie care sa repare aceste greseli ale trecutului, lucru foarte important pentru dezvoltarea in perspectiva a relatiei intre consumatori si banci si ca, dupa cum bine a remarcat dnul Daianu, in 25% din cazurile pe care le gestioneaza Centrul pentru Solutionare Alternativa a Litigiilor în domeniul Bancar, bancile sunt cele care refuza propunerile conciliatorilor.

Alin Iacob a transmis, de asemenea, faptul ca perceptia consumatorilor in ceea ce priveste relatia lor fata de institutiile statului, este aceea ca sunt abandonati si discriminati in comparatie cu tratamentul acordat societatilor comerciale.

Este cunoscut ca, in SUA spre exemplu, persoanele fizice au primit ajutor financiar direct din partea statului, prin pachetul de stimulare a economiei, necesar datorita crizei COVID-19, in timp ce in Romania, singura masura luata de guvern in cazul persoanelor fizice fiind o posibilitate de amanare a ratelor, dar cu plata esalonata a dobanzilor ulterior iesirii din perioada de amanare si cu adaugarea la soldul creditului a principalului ratelor amanate. Pe de alta parte, companiile au primit granturi, credite cu dobanda zero, o esalonare a datoriilor fata de stat, iar acum se vorbeste despre o noua esalonare pe inca 12 luni – un comportament net in favoarea companiilor si in defavoarea persoanelor fizice.

Un alt exemplu de discriminare a persoanelor fizice comparativ cu persoanele juridice il reprezinta insolventa conform reprezenantului AURSF: “Legea insolventei persoanelor fizice, indelung amanata, de altfel si care nu functioneaza nici in prezent, la cativa ani de la intrarea in vigoare, in vreme ce insolvente ale companiilor, nu de putine ori frauduloase, au lasat gauri adanci in bilanturile bancilor.”

Presedintele AURSF a subliniat si faptul – extrem de important – ca guvernul a exclus restantierii din ordonanta 37, deci pe cei mai afectati consumatori, care nu au avut nicio posibilitate de a beneficia nici macar de aceasta masura minimala a amanarii ratelor.

De asemenea, a amintit nemultumirea consumatorilor cu privire la amanarea de catre Curtea Constitutionala a pronuntarii pe Legea de plafonare a dobanzilor, in conditiile in care, in momentul de fata exista IFN-uri care obliga consumatorul sa plateasca dobanda pe intreaga perioada de creditare, in ciuda faptului ca acei consumatori au folosit banii doar pe o perioada limitata, de cateva luni. Mai mult decat atat, instantele de judecata incuviinteaza executarile silite in astfel de cazuri, pentru sume mult mai mari decat cele legale, la care se adauga onorariile colosal de mari ale executorilor judecatoresti, ajungand uneori si la 10% din suma datorata.

Alin Iacob a prezentat si un exemplu concret: un consumator care a imprumutat 10.000 lei printr-un credit care ar fi trebuit sa fie pe 5 ani, dar n-a fost decat pe cateva luni, ulterior intrandu-se in recuperare de creante, recuperatorul facand parte din acelasi grup cu finantatorul initial iar, ulterior, foarte rapid, a fost incuviintata executarea silita. Consumatorul este acum in situatia in care trebuie sa ramburseze 66.000 de lei dupa numai cateva luni de utilizare a banilor, in conditiile in care onorariul executorului judecatoresc depaseste 6.000 de lei.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care AURSF insista cu sustinerea legii de plafonarea dobanzilor, in special in ceea ce priveste prevederea de plata a maximum dublului sumei imprumutate pentru creditele de consum in valoare de maximum 15.000 lei, care este vital sa intre in vigoare cat mai repede posibil.

O alta lege foarte importanta pentru consumatori, blocata in acest moment la Senat, este aceea care prevede transformarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, intr-o institutie independenta cu adevarat, in subordinea Parlamentului, care prevede si posibilitatea de finantare a activitatii asociatiilor de consumatori,conform domnului Iacob: “Romania este, de altfel, printre foarte putinele state membre ale Uniunii Europene care nu sprijina financiar absolut deloc asociatiile de consumatori.”

Presedintele AURSF si-a exprimat, de asemenea, nemultumirea ca unele banci solicita asociatiilor de consumatori, sa prezinte procura, pentru a-si reprezenta membrii in relatia cu banca, la solicitarea expresa a acestora si a pledat pentru schimbarea acestui comportament, precum si pentru clarificarea cadrului legal in acest sens.

In ceea ce priveste educatia financiara, impusa ca obligatie legala expresa in OUG 52, de exemplu, din punctul de vedere al AURSF este absolut vitala implicarea asociatiilor de consumatori in definirea strategiei nationale pentru educatie financiara, a mai subliniat Alin Iacob, propunand infiintarea in Romania, pe model italian, a unui Comitet National pentru Educatie Financiara la care sa participe reprezentanti ai ministerelor, ai supraveghetorilor pietei financiare si ai tuturor stakeholderilor, inclusiv ai consumatorilor utilizatori de servicii financiare.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (19/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/10/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 12 - 16 octombrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/10/2020)

Numirea domnului Valentin Nae in functia de Director al Sucursalei CNE Cernavoda