Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații (ATIC), prima asociaţie a sectorului IT&C din România, are ca focus educația și creșterea competențelor digitale, precum și promovarea companiilor de IT din România, atât în țară, cât și în străinătate, a transmis Alin NIȚĂ, Președinte ATIC, la Cybersecurity Forum 2025, organizat de Financial Intelligence, pe 17 martie.
El a spus: „Suntem membri într-o organizație europeană, CEPIS, cea care a creat și programul ECDL și l-a adus în România. Suntem parte din acest program și ne bucură că punem umărul la creșterea competențelor digitale în România. Este nevoie de multă educație pe piața din România.
De asemenea, suntem membri într-o organizație mondială care cuprinde circa 80 de țări, unde avem membri în comisiile de specialitate și în Consiliului Director.
Anual, se organizează competiții, cu premii pe diverse categorii, inclusiv securitate cibernetică și inteligență artificială. Numai în ultimii trei ani, nominalizările pe care noi le-am făcut au dus la câștigarea unor premii importante pentru România.
Anul trecut, în cadrul unei competiții mondiale, am avut bucuria să avem doi reprezentanți, una dintre companii poziționându-se pe locul al cincilea. Este important să cunoaștem aceste companii care au performanțe deosebite și să le expunem cât mai mult.
Un alt pilon pe care noi îl avem este promovarea exportului de software. De mulți ani, organizăm deplasări la târguri, la misiuni economice în afara țării și ducem cu noi companiile de software din România pentru a se expune în afară.
Am avut o consecvență de ani de zile cu participare în Singapore. Asia este o zonă de interes. Datorită și acestei consecvențe, s-a comunicat că suntem al treilea exportator de software în Singapore, lucru care ne bucură.
Așadar, invităm companiile de IT să se alăture asociației pentru că putem să identificăm oportunități și parteneriate.
Ne ocupăm și de finanțări, avem evaluatori care pot să ajute în accesarea fondurilor nerambursabile, putem sprijini acest demers.”
Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România organizează și dezvoltă schimbul de informații, colaborarea și cooperarea între membrii săi, stabilind că principiu fundamental promovarea științei și practicii domeniului, în spiritul strictei legalități, a respectării libertății concepției creatoare, printr-un schimb larg de opinii în vederea utilizării cu maximă eficientă și profesionalitate a noilor cunoștințe științifice.
Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România se consideră parte activă a societății civile românești, înțelegând să participe în numele membrilor săi la elaborarea și dezbaterea orientărilor strategice, inițiativelor legislative, publicistică scrisă sau audio vizuală, care au ca obiectiv dezvoltarea domeniului IT&C în România.