Update articol:

Alina Cimpoieru: ”Actualul primar de la Sectorul 5 nu mai vrea să continue să finanțeze programul de before&after-school Academia Copiilor”

Asociatia Coloram Zambete, Alina Cimpoieru, Academia Copiilor, Primaria Sector 5, Centrul Cultural Stefan Iordache proiect cultural Alina Cimpoieru, Academia Copiilor

*Alina Cimpoieru: ”Academia copiilor” – Cu doar 250 lei pe lună, copiii din sectorul 5 puteau beneficia de un program de before&after-school cu mese asigurate, transport școlar și activități educative

* În mare parte finanțarea era asigurată de Primăria Sectorului 5

* Alina Cimpoieru: ”În momentul de față avem probleme cu finanțarea, pentru că Primaria Sectorului 5 nu a mai plătit contribuția proprie de aproape patru luni”

* Peste 60 de angajați activează în cadrul proiectului ”Academia Copiilor, majoritatea locuitori ai sectorului 5”

* Alina Cimpoieru: ”Am impresia că se dorește, din motive necunoscute, desființarea centrului socio-cultural-educațional și retragerea unui beneficiu extrem de apreciat de locuitorii sectorului 5”

Pentru doar 250 lei pe lună, 600 de copii din sectorul 5 al Capitalei puteau beneficia de un program de before&after-school cu activități cultural-educative, mese asigurate (mic dejun, masă principală cu doua feluri de mâncare, gustare și fructe proaspete) și transport de la centre la școală și de la școală înapoi la centre. Mare parte din finanțare era asigurată de Primăria Sectorului 5, care acum nu mai dorește să continue acest proiect, spune Alina Cimpoieru, Președintele Asociației Colorăm Zâmbete.

”În prezent sunt înscriși în program 361 de copii, însă cu acordul Primăriei Sectorului 5 și al Consiliului Local am avea posibilitatea de a înscrie până la 600 de copii”, a declarat Alina Cimpoieru, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru Financialintelligence.ro. Proiectul ”Academia Copiilor”, este desfășurat de Asociația Colorăm Zâmbete în parteneriat cu Centrul Cultural și de Tineret ”Ștefan Iordache” și Direcția Generală de Educație și Carieră – Direcția de Tineret, Învățământ și Sport din cadrul Primăriei Sector 5 și este finanțat prin aportul propriu al Asociației (prin cotizația lunară a parinților) și prin fonduri de la Primaria Sectorului 5.

Când a început proiectul?

Alina Cimpoieru: Proiectul socio-cultural-educativ ”Academia copiilor” a luat naștere în data de 15 octombrie 2018, din dorința de a oferi copiilor din sectorul 5 șansa unui viitor mai bun și de a contribui activ la incluziunea socială. Practic, punând împreună copii din diverse medii, ne asigurăm că prin muzică, acces la artă, activități științifice și sprijin școlar aceștia învață să se cunoască, să se susțină reiproc și să se respecte.

Cu câți copii a început proiectul și câți aveți în prezent?

Alina Cimpoieru: Proiectul a început cu 180 de copii, însă a devenit în foarte scurt timp un succes, și a atras atenția părinților din zonă prin calitate și seriozitate. Înscrierile au curs, astfel că spațiul inițial a devenit neîncăpător și a trebuit să facem liste de așteptare pentru doritori.  În prezent activează 361 de copii în cadrul programului nostru, însă – cu acordul primăriei și consiliului local am avea posibilitatea de a înscrie până la 600 de copii. În contextul în care există numeroase restricții legate de pandemia covid, proiectul vine ca un ajutor nesperat pentru părinții care trebuie să se întoarcă la muncă, însă au nevoie să-și știe copiii îngrijiți, educați și în siguranță.

Cum este finanțat proiectul?

Alina Cimpoieru: Proiectul are două surse de finanțare, aportul propriu al Asociației (prin cotizația lunară a parinților) și finanțare de la Primaria Sectorului 5, care a văzut oportunitatea creșterii nivelului de cultură general al unei zonei mai puțin favorizate.

Ce fel de activități educaționale și culturale desfășurați în cadrul proiectului?

Alina Cimpoieru: Ceea ce mi se pare foarte important este că toți copiii sunt în primul rând ocrotiți și îngrijiți și că beneficiază de un mediu prietenos în care își pot dezvolta abilitățile proprii. Dincolo de faptul că își fac temele școlare sau aprofundează materia prin lucru suplimentar, aceștia desfășoară și multe alte activități care țin de dezvoltare, aptitudini și înclinații proprii: arte plastice, dans, comunicare, sport, engleză. Pe lângă aceste cursuri extracurriculare săptămânale, încercăm să îi ținem aproape și de alte tipuri de activități cum ar fi grădinăritul, gătitul, dezbaterea unor teme de cultură generală, bune maniere, vizităm muzee, mergem în parcuri, la Grădina Zoologică, la Observatorul Astronomic, la cinema, la teatru și chiar și la biserică. Este un program complex de dezvoltare pe cele doua ramuri: EDUCAȚIE și CULTURĂ.

Care au fost problemele întâmpinate în cadrul proiectului?

Alina Cimpoieru: În general ne-am bucurat de o funcționare armonioasă prin implicarea și profesionalismul personalului. Într-adevar, ca toți ceilalți, ne-am lovit de situația pandemică și în perioada martie – iunie 2020 nu am funcționat. Însă nu am stat degeaba, am lansat o initiațivă civică la care au aderat extrem de multe persoane și ne place să credem că am avut o implicare în redeschiderea programelor de tip after-school din 16 iunie 2020.

În momentul de față avem probleme cu finațarea, pentru că Primaria Sectorului 5 nu a mai plătit contribuția proprie de aproape patru luni. Practic, în decembrie anul trecut s-au făcut plăți care au acoperit activitățile centrului până în octombrie 2020. De atunci nu s-a mai efectuat nicio plată și suntem în luna februarie. În egală măsură am impresia că se dorește, din motive necunoscute, desființarea centrului socio-cultural-educațional, unul dintre cele mai mari și mai bine dotate centre de gen din București, și retragerea unui beneficiu extrem de apreciat de locuitorii sectorului 5.

Care sunt planurile de viitor ale proiectului academia copiilor?

Alina Cimpoieru: În prezent avem aproximativ 300 de copii pe listele de așteptare, ceea ce arată că există o nevoie locală majoră pentru serviciile pe care le oferim, dar și o calitate ireproșabilă a acestora.  Avem hotărâre de consiliu prin care putem înscrie până la 600 de copii. La modul ideal ne dorim să reușim să mai deschidem noi sedii astfel încât să putem răspunde pozitiv tuturor solicitărilor de înscriere, mai ales că vedem în numărul mare de cereri un strigăt de ajutor al părinților din sector.

Cât platesc părinții pentru ca copiii să intre în acest program?

Alina Cimpoieru: Părinții plătesc o cotizație lunară de 250 lei și nimic altceva. Este o sumă nesemnificativă și ușor de suportat, care însă permite accesul tuturor copiilor la servicii culturale și educaționale premium.

Le oferiți copiilor și mâncare?

Alina Cimpoieru: Bineințeles, este un program de before&after-school la bază și tocmai de aceea, în funcție de programul necesar, fiecărui copil îi oferim mic dejun, masă principală cu doua feluri de mâncare, gustare și fructe proaspete. De asemenea le asigurăm și transportul de la unitățile noastre la școală și de la școală înapoi la sediile noastre. Toate aceste servicii atrag părinții către ideea de a-și înscrie copiii în proiect și sunt un real ajutor.

Câte centre aveți?

Alina Cimpoieru: În prezent ne desfășurăm activitatea în două locații, însă – așa cum vă spuneam, visul nostru este să acoperim cu acest gen de servicii cât mai mult din sectorul 5.

Câți salariați are proiectul academia copiilor?

Alina Cimpoieru: În cadrul proiectului Academia Copiilor activează peste 60 de angajați, majoritatea locuitori ai sectorului 5. Practic este un proiect pe care îl derulăm cu comunitatea locală, în sprijinul comunității.

Lucrați și online cu copiii?

Alina Cimpoieru: Nu am lucrat și nici nu lucrăm online. Noi venim în sprijinul părinților care nu au cu cine să își lase copiii, în siguranță, acasa. Elevii care învață la școala online vin în sediile noastre dimineața și se conectează la platforme, în funcție de orar, ajutați și supravegheați de personalul nostru.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative