Update articol:

Alina Genes, Green Tech: Numai 25%-30% din PET-ul pus pe piață este colectat pentru reciclare, deși România are capacități suficiente pentru a recicla tot PET-ul generat

*”Atât investitorii, cât și băncile, sunt interesați de nivelul de sustenabilitate al companiilor în care investesc”

*”Observăm o aplecare tot mai mare a românilor către sustenabilitate și reciclare, dar nu avem o infrastructură de colectare și acesta e punctul critic de la care România poate să își schimbe complet comportamentul”

România are astăzi capacități suficiente pentru a recicla tot PET-ul generat, dar astăzi doar 25%-30% din PET-ul pus pe piață este colectat pentru reciclare, ne-a spus Alina Genes, CEO al companiei Green Tech, parte din grupul de reciclare Green Group, în cadrul unui interviu. Ea a precizat ca observă o aplecare tot mai mare a românilor către sustenabilitate și reciclare, dar nu avem o infrastructură de colectare și acesta e punctul critic de la care România poate să își schimbe complet comportamentul.

Compania românească GreenTech este prima companie din Europa care obține pe piața voluntară certificate de carbon (VER) rezultate din activitatea de reciclare a deșeurilor, după ce a primit validarea Gold Sandard pentru o emisiune de 453.000 de astfel de certificate, echivalentul emisiilor de carbon salvate prin reciclarea deșeurilor PET pe o perioadă de 10 ani.

***

Care este capacitatea de reciclare a Green Group în România?

Alina Genes: Green Group este unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul reciclării în Europa, cu activitate în reciclarea tuturor fluxurilor majore de deșeuri, inclusiv PET, sticlă, deșeuri electrice și electronice (WEEE), lămpi și baterii. Are cea mai mare capacitate instalată de reciclare din România și una dintre cele mai mari din Europa, procesând anual peste 460.000 de tone de deșeuri.

Care sunt investițiile grupului în România?

Alina Genes: Oarecum paradoxal dacă privim statisticile europene care ne clasează la coada clasamentului de reciclare, timp de 18 ani, și nu cu puține eforturi, Green Group a poziționat România pe primele locuri în topul reciclatorilor europeni, cumulând investiții de peste 180 de milioane de EUR în reciclare, producție de materii reciclate și servicii de management al deșeurilor. Green Group include astăzi 7 companii și 9 fabrici, cu activitate în România, Slovacia și Lituania.

Care sunt planurile de viitor?

Alina Genes: Vrem să devenim un jucător integrat în totalitate în strategia de economie circulară europeană, ce va contribui determinant la cele două direcții cheie: regenerarea resurselor din deșeuri și reducerea amprentei de dioxid de carbon.

Vom crește capacitățile de reciclare și producție și vom investi în tehnologii de ultimă generație pentru a introduce digitalizarea și automatizarea în intreg procesul de reciclare, pentru o trasabilitate în timp real.

Totodată, vrem să ne poziționăm într-o zonă de sustenabilitate maximă. Vom trece la consumul de energie regenerabilă și chiar la producție de energie regenerabilă. Urmărim să instalăm pe acoperișurile tuturor halelor Green Group sisteme de panouri fotovoltaice pentru propriul consum.

Cum stă România din punct de vedere al reciclării deșeurilor PET?

Alina Genes: România are astăzi capacități suficiente pentru a  recicla tot PET-ul generat în România, dar astăzi doar 25%-30% din PET-ul pus pe piață este colectat pentru reciclare. Acest lucru ne-a pus în situația neplăcută de a importa cantități semnificative de deșeuri colectate din alte țări.

Cum vedeți rolul dvs în contextul obiectivelor Pactului Ecologic European (Green Deal)?

Alina Genes: Instituțiile europene au recunoscut rolul esențial al economiei circulare în atingerea obiectivului de neutralizare a emisiilor pe continent, în lupta împotriva încălzirii globale. Obiectivul Green Deal nu poate fi atins fără implicarea industriei de reciclare și fără găsirea soluțiilor eficiente de a elimina deșeurile și de a păstra materialele în circuitul economic pe o perioadă cât mai lungă. Alături de energiile regenerabile, deșeurile sunt materialele regenerabile care stau la baza unei creșteri economice sustenabile.

Cu atât mai mare este rolul pe care industria de reciclare a plasticului îl joacă în acest context, ținând cont că plasticul este astăzi una dintre cele mai importante surse de poluare. Green Tech procesează anual 100.000 de tone de deșeuri PET și produce granule reciclate r-PET și bandă PET din fulgi de PET reciclați. Reușim astfel să închidem bucla reciclării pentru deșeurile PET, obținând un efect de economie circulară pentru acest material. Noi reciclăm anual 3 miliarde de sticle din plastic, ceea ce înseamnă aproximativ 600.000 de kilometri de sticle PET, salvate din gropi.

Astăzi avem și validarea că reciclarea reduce emisiile de carbon. În cadrul proiectului „Reducerea emisiilor de CO2 prin reciclarea PET” pentru obținerea certificatelor de carbon Gold Standard, s-a realizat un audit ce a durat 4 ani de zile, timp în care au fost măsurate cu rigurozitate emisiile, consumul de energie și combustibilul din procesul de reciclare al deșeurilor PET desfășurat de Green Tech. În urma acestuia, a reieșit că, față de producția de plastice din resurse virgine, produsele plastice realizate din PET reciclat la Green Tech asigură o reducere de 48% a emisiilor de carbon, adică anual sunt salvate 45.000 de tone de CO2. Totodată, reciclarea asigură o reducere de 30% a consumului de energie și o reducere de până la 75% a consumului de combustibil față de producția de mase plastice din resurse virgine.

În urma proiectului, am primit validarea Gold Standard pentru a putea vinde certificate de carbon (VER) pe piața voluntară, către companii sau persoane fizice care doresc să își compenseze propriul consum. Un certificat este echivalentul unei tone de emisii de CO2 salvată de noi, putând fi astfel folosită pentru compensarea unei tone de emisii de carbon a unei companii. Credem că acest proiect este important din două aspecte: arată importanța reciclării în reducerea amprentei de carbon și pune la dispoziția companiilor un instrument de implicare în economia circulară și a neutralizării emisiilor.

Ce considerați că ar trebui să facă România, pe termen scurt/ lung, pentru a se poziționa cât mai bine în vederea atingerii obiectivelor Green Deal?

Alina Genes: În primul rând, trebuie să crească nivelul de eficiență al colectării municipale, punctul cel mai slab din fluxul care vizează reciclarea. La momentul de față, din cauza colectării deficitare, noi importăm mare parte dintre deșeurile PET pe care le reciclăm. Aprovizionarea locală cu deșeuri ar aduce o reducere importantă de emisii, prin scurtarea lanțului logistic de transport al deșeurilor. În plus, ar însemna mai puține deșeuri plastice în gropile de gunoi sau abandonate.

Totodată, ecodesignul și integrarea obligatorie a conținutului de plastic reciclat în producție trebuie să fie o prioritate și pe agenda autorităților naționale, pentru că aceste materiale au o amprentă de carbon mai mică decât a plasticelor noi. Acolo unde prin legislație s-a încurajat producția sustenabilă, cum este exemplul reglementării europene de a folosi cel puțin 25% granulă reciclată în producția de ambalaje de plastic, piața produselor reciclate a înregistrat creșteri, chiar și în pandemie.

Cum ati fost afectați de pandemia Covid?

Alina Genes: Perioada de pandemie și măsurile de izolare și protecție au afectat în primul rând aprovizionarea cu deșeuri a fabricilor, în primul semestru.

Efectul pandemiei s-a resimțit și în vânzări, clientul nostru principal, industria automotive, trecând anul acesta printr-o criză de vânzări care ne-a afectat și pe noi, ca furnizor.

Nu în ultimul rând, scăderea drastică a prețului petrolului din această perioadă a însemnat un adevărat asalt al economiei liniare asupra economiei circulare, punând în dificultate reciclatorii de plastic la nivel mondial. Plasticul nou se vinde astăzi la un preț inferior plasticului reciclat.

Vedeți și în România o tendință a companiilor să devină sustenabile și neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon?

Alina Genes: Chiar dacă România are în general un start întârziat, de această dată, direcția către sustenabilitate s-a manifestat destul de repede în industria românească și sperăm ca aceasta să se transforme într-un trend consistent și în anii următori. Observăm că atât investitorii, cât și băncile, sunt interesați de nivelul de sustenabilitate al companiilor în care investesc. Asta deoarece au înțeles că rezultatele financiare bune ale companiilor, fără a fi dublate de un grad de sustenabilitate ridicat, riscă treptat să iasă de pe piață.

Simțim lucrul acesta și din faptul că, tot mai multe companii din industrii profitabile, dar cu un impact mare de mediu , sunt interesate de achiziția de certificate voluntare de carbon de la Green Tech.

Cum se pot cumpăra certificate din proiectul Green Tech?

Alina Genes: Companiile și persoanele fizice pot achiziționa certificatele de carbon direct de la GreenTech sau de pe platforma Gold Standard.

Cum apreciați disponibilitatea populației României să recicleze? Ce ar trebui să facă cetățenii care vor să fie mai responsabili din acest punct de vedere?

Alina Genes: Observăm o aplecare tot mai mare a românilor către sustenabilitate și reciclare, dar nu avem o infrastructură de colectare și acesta e punctul critic de la care România poate să își schimbe complet comportamentul. Iar această zonă ține de decizie și fermitate politică.

De aceea, cred că adoptarea unui comportament orientat către colectare selectivă și reciclare merge mână în mână cu măsurile luate de autorități și asumarea acestor teme pe agenda publică. În momentul în care va exista infrastructură suficientă și eficientă de colectare cuplată cu educația formală despre reciclare, atunci putem să stabilim mai exact rolul pe care cetățenii trebuie să îl joace.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (27/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S2 2020

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/01/2021)

Imposibilitate desfasurare AGOA - 01/02.02.2021