Update articol:

Alina Gorghiu: Marcel Ciolacu şi social-democraţii nu vor în mod real amânarea alegerilor; Biroul permanent al Senatului nu a avut cvorum pentru aprobarea proiectului care prevede că data alegerilor este decisă de Parlament

Senatorul PNL Alina Gorghiu le-a cerut parlamentarilor să voteze pentru desfiinţarea acestui institut, deoarece a produs "exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică".

Biroul permanent nu a avut astăzi cvorum pentru a aproba trimiterea la Comisia juridică a proiectului de lege care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul, iniţiativă trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis către Legislativ, a anunţat Alina Gorghiu. Senatoarea PNL a adăugat că PSD are majoritatea singur în Biroul permanent şi putea oricând să aprobe acest proiect, însă Marcel Ciolacu şi social-democraţii nu vor în mod real amânarea alegerilor, fiind doar o temă de campanie electorală. „Cei trei reprezentanţi ai PNL au decis să nu participe la această mascaradă din Biroul permanent”, a mai spus Gorghiu la DIGI 24.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Şeful statului a apreciat că data alegerilor a fost stabilită de către Guvern, cu respectarea legilor, astfel încât să ţină cont de data la care expiră mandatul actualului Parlament.

Alina Gorghiu a explicat: „Situaţia e destul de interesantă astăzi în Senatul României. Cererea de reexaminare, după cum ştiţi, ar fi trebuit să fie discutată în Biroul permanent care era convocat pentru ora 13.00. În Biroul permanent componenţa e aşa:  7 de la PSD, restul de 5 de la PNL – 3, UDMR – 1, USR-PLUS o persoană. Deci în orice condiţii, dacă PSD doreşte să introducă pe ordinea de zi un proiect legislativ pentru a fi dezbătut, în procedură de urgenţă sau orice alt fel de procedură, acest lucru se întâmplă pentru că au majoritatea singuri. Pornind de la această premisă, vă spun că PNL, că nu o să îndrăznesc să vorbesc în numele celorlalţi colegi, a decis ca cei trei reprezentanţi ai săi să nu participe la această mascaradă din Biroul permanent”, a explicat Alina Gorghiu luni la Digi 24, potrivit news.ro.

 

Ea a adăugat că s-a propus amânarea şedinţei Biroului permanent al Senatului pentru ora 14.00, dar nici atunci nu a fost cvorum, fiind clar că PSD este de vină că această lege nu devine realitate.

„Spun mascaradă pentru că PSD vroia să amâne sau spune public că doreşte să amâne data alegerilor şi o să revin pe procedură pentru că de fapt sunt două iniţiative legislative, dar în subteran se pare că nu îşi doreşte acest lucru. La ora 13.00 când a fost convocat primul Birou permanent, surpriză – nu a fost cvorumul de şedinţă pentru a fi legal ţinută această şedinţă. Au fost doar 6 reprezentanţi ai PSD. Şedinţa s-a amânat pentru ora 14.00. La ora 14.00 a fost aceeaşi situaţie. De ce s-a întâmplat să nu fie cvorum? Pentru că PSD condus de Marcel Ciolacu şi colegii săi din PSD una spun public, şi în realitate fac altceva. Tema amânării alegerilor parlamentare exprimată pe toate vocile, mai guturale, mai ţipătoare, a fost o temă strict de campanie electorală, o temă strict pentru auzul publicului, astfel încât să arate Marcel Ciolacu cât de responsabil este probabil, însă în realitate din vina PSD această lege nu devine realitate. PNL şi-a exprimat opinia de-a lungul vremii şi a spus că amânarea alegerilor parlamentare nu e o soluţie, că prelungirea mandatului de aleşi parlamentari de ei înseamnă un gest imoral, inportun, inadecvat şi că ne dorim ca în condiţii de securitatea a votului să ţinem aceste alegeri pentru legitimitatea unui Parlament care acum are o majoritate toxică.

Senatoarea PNL a mai precizat că astfel proiectul de lege nu poate fi trimis la Comisia juridică a Senatului şi ulterior raportul să fie votat pe plenul Senatului marţi: „Ca atare, mâine, în plenul Senatului nu vorm avea acest proiect, pentru că nefiind Birou permanent nu putem avea comisie, deci nu putem avea plen pentru amânarea datei alegerilor parlamentare”.

 

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014