Update articol:
Conferința „Standarde nZEB- Eficiență Energetică și materiale sustenabile” – a IV-a ediție

Alina Gorghiu: Măsuri pentru stimularea eficienței energetice în Senatul României 

Alina Gorghiu/ Sursa foto: Facebook Alina Gorghiu/ Sursa foto: Facebook

La nivelul Senatului s-au luat mai multe măsuri care au avut drept scop stimularea eficienței energetice, a anunţat Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului.

Domnia sa a precizat în cadrul Conferinţei „Standarde nZEB- Eficiență Energetică și materiale sustenabile” – a IV-a ediție: “În contextul crizei actuale de securitate energetică pe care o traversăm este tot mai evident faptul că eforturile noastre, ale tuturor, trebuie să se materializeze în soluții optime. De fapt, această provocare trebuie privită și în cheia unei oportunități prin care noi vom reuși să creștem calitatea vieții cetățenilor noștri, reglementând ferm standardele privind eficiența energetică a clădirilor.

Vă dau un exemplu – Guvernul Ciucă vine în sprijinul autorităților locale afectate de această criză energetică, susținând proiecte în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro. Bugetul total alocat acestei scheme de finanțare este de 500 de milioane de euro, iar aceste fonduri pot fi utilizate pentru investiții în capacități de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu, cât și pentru comercializare.

Un alt exemplu – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene implementează măsuri în valoare totală de un miliard de euro pentru eficiență energetică, în vederea sprijinirii mediului de afaceri, precum și autorităților locale afectate de această criză produsă de războiul din Ucraina.

Gestionarea eficientă a energiei și respectarea unui standard de consum aproape de zero asigurat în mare parte din surse regenerabile este de fapt și un angajament al meu ca senatoare, ca președintă interimară a Senatului. La nivelul Senatului am luat mai multe măsuri care au avut drept scop stimularea eficienței energetice. Vă pot spune că 98% dintre becurile vechi au fost înlocuite cu surse LED, aparatele de aer condiționat și televizoarele au fost înlocuite cu unele economice, calculatoarele se închid în anumite intervale orare, iar iluminatul se reduce în zilele în care Senatul nu are activitate.

Totodată în perioada imediat următoare vor fi efectuate lucrări de reabilitare termică a acestei clădiri a Senatului, prin consolidarea cupolei sălii de plen și a foaierului. Se vor reface terasele, se vor derula lucrări de etanșare a tâmplăriei exterioare și reducerea infiltrațiilor de aer, ceea ce – sperăm cu toții – că va determina o reducere considerabilă a energiei consumate.

Ne dorim cu toții ca Senatul să fie un exemplu de instituție publică care pune accentul pe eficiența energetică. Se lucrează la realizarea unui plan de investiții privind montarea de panouri fotovoltaice în zona parcării B3 pe o suprafață aproximativ de 10.000 de metri pătrați care ar urma să asigure o parte din necesarul de energie electrică pentru această clădire.

Am încredere că împreună cu specialiștii în domeniu vom continua să gestionăm cu echilibru, cu maturitate, cu înțelepciune, cu responsabilitate mai ales această provocare a tuturor privind consumul de energie în clădiri.

Sper că vom reuși să ne conformăm țintelor asumate de Comisia Europeană și vom reuși să finalizăm proiectele finanțate prin PNNR privind renovarea clădirilor publice, ținta fiind peste 1.500 de clădiri publice şi încă 2.000 de blocuri de locuințe.

Vă asigur că voi continua să promovez orice inițiativă care este bună pentru oameni, sustenabilă pentru mediu și eficientă din punct de vedere economic”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Incetarea temporara unei parti substantiale a activitatii societatii

Sphera Franchise Group (SFG) (31/01/2023)

Raport auditor S2 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022