Update articol:

Alina Popa, CFO: În urma calculelor făcute, OMV Petrom a concluzionat că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate; în situația în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că o vom plăti

alina popa CFO petrom politica de dividende

În urma calculelor făcute, OMV Petrom a ajuns la concluzia că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate; în situația în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că o vom plăti, a declarat astăzi presei Alina Popa, Director Financiar și Membru al Directoratului OMV Petrom. 

Aceasta a explicat: “Ordonanța de urgență  186/2022 care a pus în aplicare Regulamentul European 1854/2022 stabilește ca fiind în scopul contribuției de solidaritate contribuabilii care au cel puţin 75% din cifra de afaceri  în sectoarele de activitate de țiței, gaze naturale, cărbune și rafinării, precizând codurile CAEN care se referă la aceste activități.

OMV Petrom are activități  și în alte sectoare, activități cu alte coduri CAEN, respectiv în special activități în zona de comercializare produse petroliere, gaze naturale și electricitate, dar și producție de electricitate. De aceea, în baza Ordonanței 186 și a Regulamentului European, făcând toate calculele, am concluzionat că avem o cifră de afaceri în sectoarele respective sub 75%, astfel că nu datorăm această taxă.

În situația în care din motive pe care nu le putem vedea la acest moment ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că vom plăti așa cum plătim întotdeauna toate taxele şi contribuțiile, acolo unde suntem obligați”.

Întrebată dacă OMV Petrom a avut discuții cu autoritățile române între octombrie anul trecut, când în Regulamentul European privind contribuția de solidaritate a fost publicat și 28 decembrie, când Ordonanța Guvernului a fost aprobată, Alina Popa a spus: “În cadrul asociaţiilor din care facem parte, am participat în consultări de principiu asupra Regulamentului în octombrie- noiembrie. Au fost discuții  generale în care am prezentat punctul nostru de vedere, respectiv faptul că în România există deja un nivel foarte ridicat al suprataxării, inclusiv contribuții noi semnificative introduse în anul 2022. Am spus că toate aceste impozite suplimentare și contribuții trebuie luate în calcul în situația în care România va decide să introducă o astfel de contribuție de solidaritate. Acesta a fost punctul nostru de vedere prezentat în cadrul asociațiilor, atât în discuție, cât și în scris.

Nu am avut consultări în data de 28 decembrie. În a doua parte a zilei am văzut proiectul de ordonanță de urgență și nu am participat la consultări asupra acestuia”.

Referitor la faptul că centrala de la Brazi consumă un miliard de metri cubi de gaz din producția internă,  iar venitul generat s-ar  califica pentru noua contribuție de solidaritate, Alina Popa a spus: “Aș răspunde la această întrebare din trei perspective. În primul rând, dacă ne uităm la Ordonanța 186, codul CAEN de producție de electricitate nu intră în codurile CAEN subiect al ordonanței. De asemenea, activitatea de electricitate nu intră în activitățile prevăzute de Regulamentul European.  A doua perspectivă – activitatea de electricitate este semnificativ impozitată și reglementată atât prin prețuri plafonate, cât și prin contribuțiile introduse, chiar numite de solidaritate în anul 2022 din țara noastră.

Și a treia perspectivă, chiar dacă, presupunând că aceste activități de electricitate ar fi adăugate de către Regulamentul European și de către Ordonanța de Urgență, chiar și în această situație, pe baza cifrelor OMV Petrom în anul 2022, nu ne-am încadra, nu am depăși procentul de 75%ă din cifra de afaceri, datorită faptului că avem activități semnificative în zona de comercializare produse petroliere, gaze naturale și electricitate”.

 

BVB | Știri BVB