Preţul ţiţeiului Brent s-ar putea situa, în acest an, între 75 şi 80 dolari pe baril, iar cererea pentru carburanţi cu amănuntul în România va fi uşor peste nivelul din 2022, în timp ce cererea pentru gaze şi energie să fie mai scăzută faţă de anul trecut, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa.
“Datele disponibile arată că, în primul trimestru al anului 2023, Produsul Intern Brut al României a crescut cu 2,8 procente, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în special datorită sectoarelor de servicii şi construcţii. În luna mai, Comisia Europeană a revizuit în creştere estimările pentru creşterea PIB în 2023, de la 2,5 procente la 3,2 procente. Ne aşteptăm ca volatilitatea să persiste pe pieţele de energie pe măsură ce preţurile mărfurilor vor reacţiona la semnalele cererii. În 2023, ne aşteptăm ca preţul ţiţeiului Brent să se situeze între 75 şi 80 dolari pe baril, iar marja noastră de rafinare este estimată să se situeze la peste 10 dolari pe baril. Estimăm că rata de utilizare a rafinăriei va fi în jur de 80%, în 2023”, a spus Popa.
Reprezentanta OMV Petrom a punctat, totodată, că, “având în vedere revizia majoră planificată a rafinăriei în România, estimăm că cererea pentru carburanţi cu amănuntul să fie uşor peste nivelul din 2022, în timp ce cererea pentru gaze şi energie să fie mai scăzută faţă de anul trecut”.