Update articol:

ALRO a primit plățile compensatorii pentru costurile indirecte cu emisiile suportate de companiile energo-intensive în anul 2019

Marian Daniel Nastase - Preşedinte al Consiliului de Administraţie Alro Slatina. Marian Daniel Nastase - Preşedinte al Consiliului de Administraţie Alro Slatina.

 ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau „ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță că a primit plățile compensatorii pentru costurile indirecte cu emisiile suportate de companiile energo-intensive în anul 2019. Compensarea s-a efectuat în conformitate deplină cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 81/2019, care modifică și completează Ordonanța de Urgență nr. 115/2011 pentru stabilirea schemei de ajutor de stat pentru sectoarele industriale expuse la relocarea emisiilor de carbon ca rezultat al costurilor indirecte cu emisiile incluse în prețul energiei electrice. Schema de ajutor de stat a fost realizată în conformitate cu normele Ghidului privind anumite măsuri de ajutor de stat în contextul schemei post 20121 de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră și a fost aprobată de Comisia Europeană pe 8 mai 2020.

Implementarea în România a schemei de compensare a costurilor indirecte cu emisiile reprezintă un pas esențial în procesul de utilizare a tuturor instrumentelor oferite de legislația europeană pentru asigurarea competitivității companiilor românești atât la nivel global, cât și pe piața locală a UE.

Obținerea unor condiții de afaceri pentru companiile românești similare cu cele ale companiilor din Uniunea Europeană care au beneficiat de adoptarea timpurie a Ghidului de Ajutor de Stat ETS (Sistemul de Tranzactionare a Emisiilor) în ceea ce privește compensarea costurilor indirecte cu emisiile din prețul energiei final plătit de consumatorii energo-intensivi a fost o decizie necesară și foarte așteptată. În absența acestei decizii am văzut inițial cum competitivitatea companiilor românești din 15 sectoare industriale a scăzut progresiv, cu efecte negative asupra cifrelor de afaceri anuale ale acestora, a numărului de locuri de muncă și a bugetelor de investiții”, a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de Administrație al ALRO.

Timp de aproape opt ani, ALRO și întregul Grup au fost nevoiți să funcționeze pe piețele internaționale având un dezavantaj competitiv reprezentat de costurile indirecte cu emisiile; până acum, am reușit să reducem parțial acest dezavantaj printr-un program de investiții complex axat pe reducerea consumului de energie, atingând o eficiență energetică de 99% pentru tehnologia din electroliză și prin creșterea permanentă a procentului și a gamei de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare din portofoliu. Cu toate acestea, în ultimii ani, piața aluminiului a înregistrat o evoluție negativă și ne-am confruntat cu pericolul de a ne pierde competitivitatea mai ales față de alți producători care au beneficiat și încă beneficiază de prevederile schemei de compensare a costurilor indirecte cu emisiile conform cadrului EU-ETS”, a adăugat Marian NĂSTASE.

Conform normelor Ghidului de ajutor de stat EU-ETS, sursa fondurilor obținute de România pentru compensare provine din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite țării noastre prin legislația Uniunii Europene. Prin urmare, implementarea schemei de ajutor de stat pentru companiile românești energo-intensive nu are niciun impact asupra costurilor cu energia suportate de restul consumatorilor români.

Punerea în aplicare a Ghidului EU-ETS vine într-un moment în care piața internațională a aluminiului continuă să înregistreze o evoluție negativă, fiind puternic afectată de pandemia COVID-19, prețul aluminiului ajungând la 1.700 USD/tonă, de la o medie pentru 2019 de 1.791 USD/tonă și 2.110 USD/tonă, în 2018. Pe lângă aceasta, la nivel național, taxele mărite pentru electricitate și creșterea semnificativă a prețurilor la emisiile de CO2 s-au tradus în atingerea unor niveluri prohibitive ale prețului energiei.

Ghidul prevede, de asemenea, sectoarele eligibile care vor beneficia de schema de compensare, respectiv regulile și metodologia folosite pentru calcularea costurilor indirecte cu emisiile în prețul total al energiei electrice. Conform prevederilor Ghidului, OUG 81/2019 (ulterior completată și modificată), aproximativ 170 de companii românești vor beneficia de această schemă de ajutor de stat, valoarea totală a compensărilor ajungând la 291 de milioane EUR.

Compania dorește să mulțumească guvernului român, autorităților române de la toate nivelurile, precum și Comisiei Europene pentru promovarea și implementarea eficientă a schemei de ajutor de stat, arătându-și astfel angajamentul ferm de a sprijini industria românească, economia națională și păstrarea a mii de locuri de muncă în perioade atât de dificile.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (16/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (16/09/2021)

Modificare calendar financiar 2021