Update articol:

Ambasadorul britanic la Teheran susţine că nu a participat la proteste

Sursa foto: twitter.com/HMATehran

 Ambasadorul Regatului Unit la Teheran, Robert Macaire, reţinut pentru scurt timp sâmbătă, în timpul protestelor din capitala Iranului, susţine că nu a participat la demonstraţii. „Pot confirma că nu am luat parte la nicio manifestaţie”, a scris diplomatul britanic pe Twitter, într-un mesaj preluat duminică de AFP.

Macaire afirmă că s-a deplasat la un eveniment anunţat ca un priveghi pentru victimele din avionul Ukraine International Airlines doborât miercuri de o rachetă iraniană, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

Iranul şi-a recunoscut sâmbătă responsabilitatea pentru uciderea celor 176 de pasageri şi membri ai echipajului aeronavei, printre care se aflau şi cetăţeni britanici.

Ambasadorul afirmă că era normal să dorească să le aducă un ultim omagiu compatrioţilor săi şi că a părăsit locul manifestaţiei când au început să se audă sloganuri împotriva regimului de la Teheran. El şi-a scris mesajele atât în engleză, cât şi în persană, limba oficială a Iranului, potrivit Agerpres.

Poliţia iraniană a dispersat sâmbătă seara un protest al a studenţilor, care ceruseră inclusiv plecarea de la putere a ayatollahului Ali Khamenei.

Arestarea ambasadorului fusese anunţată sâmbătă seară de ministrul britanic de externe, Dominic Raab, care a apreciat că a fost un act nejustificat, prin care s-a încălcat flagrant legislaţia internaţională.

Diplomatul a fost eliberat de autorităţile iraniene după o oră, potrivit cotidianului britanic Daily Mail, preluat de AFP. Agenţia iraniană de presă Tasnim a transmis sâmbătă noaptea că detenţia a durat câteva ore, iar Macaire a fost supus unui interogatoriu.

Teheranul nu a comentat deocamdată oficial incidentul.

Ambasadorul Marii Britanii în Iran a fost arestat pentru scurt timp