Update articol:

Ambasadorul George Cristian Maior: “Este nevoie de mai multă implicare a SUA în Europa”

Foto Facebook Ambasada Romaniei in SUA Foto Facebook Ambasada Romaniei in SUA

Maior: “În narativul oficial al Rusiei, sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice instalat în România este prezentat ca fiind ofensiv, însă este un sistem defensiv și din punct de vedere tehnic și din punct de vedere legal”

 

Când Uniunea Europeană este puternică, parteneriatul transatlantic este puternic și în beneficiul ambelor părți: UE și SUA, a declarat, ieri,  ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, la o prelegere la Institutul Hudson din capitala americană.

În prezentarea sa, ambasadorul George Cristian Maior a evidențiat provocările majore din perioada exercitării, de către România, a Președinției Consiliului Uniunii Europene: alegerile pentru Parlamentul European, ieșirea Marii Britanii din UE, negocierile pentru bugetul Uniunii pentru următorii șapte ani. Ambasadorul român a remarcat că toate aceste teme sunt importante și pentru Statele Unite, deoarece “destinele europene și americane au fost întotdeauna interconectate”.

Ambasadorul român a arătat că întărirea relațiilor transatlantice reprezintă o prioritate a Președinției române, iar narativul centrat pe diferențele de opinie dintre UE și SUA, asupra câtorva teme, ar trebui schimbat: “Cooperarea transatlantică este bazată pe împărtășirea acelorași valori, cu un trecut pozitiv enorm și cu un mare potențial. Este nevoie de mai multă implicare a SUA în Europa, bazată pe parteneriatul transatlantic, Inițiativa celor Trei Mări fiind o oportunitate apărută cu ocazia summit-ului de la București în cadrul căruia a fost lansat primul forum de afaceri”. De asemenea, ambasadorul român a făcut referire la evenimentul principal al Preşedinţiei UE, Summit-ul privind viitorul Europei care se va desfăşura la Sibiu în data de 9 mai 2019.

Oficialul român a subliniat și importanța Parteneriatului Estic, care împlinește anul acesta zece ani și va face obiectul unei conferințe la nivel înalt în luna mai. El a arătat că dorința României este ca Parteneriatul să fie unul de succes, pentru ca țările partenere să devină mai sigure, mai democratice și mai prospere. De asemenea, ambasadorul român a arătat importanţa sprijinului Uniunii Europene pentru statele din Balcanii de Vest şi necesitatea de a dezvolta răspunsuri concrete la aspiraţiile europene ale acestor ţări.

Referitor la regiunea Mării Negre, ambasadorul George Maior a ținut să sublinieze provocările și amenințările la care este nevoie de răspuns și care au transformat zona, începând cu războiul din Georgia din 2008 și continuând cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și conflictul din estul Ucrainei. ”Marea Neagră reprezintă un test pentru arhitectura de securitate și economică regională și globală din punctul de vedere al libertăţii navigației, dreptului internațional sau al promovării oportunităților economice”, a afirmat George Cristian Maior.

Răspunzând unei întrebări din partea presei internaţionale, ambasadorul român a explicat că sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice instalat în România face parte din sistemul de apărare al NATO și este unul pur defensiv, menit să facă față amenințărilor cu rachete balistice din Orientul Mijlociu, și fără nicio legătură cu Rusia. “Din păcate, în narativul oficial al Rusiei este prezentat ca fiind ofensiv, însă este un sistem defensiv și din punct de vedere tehnic și din punct de vedere legal”, a precizat George Cristian Maior.

 

Institutul Hudson din Washington este unul dintre cele mai prestigioase think-tank-uri din capitala americană. Fondat în 1961, Institutul este angajat în cercetare și analiză inovatoare care promovează securitatea globală, prosperitatea și libertatea. Institutul Hudson realizează studii interdisciplinare în domeniile apărării, relațiilor internaționale, economiei, tehnologiei, culturii și legislației.

 

BVB | Știri BVB