Update articol:

Ambasadorul Kuzmin, despre intenţia Lukoil să cumpere partea Exxon din Marea Neagră: Lukoil este o corporaţie privată independentă, ar trebui să puneţi acolo întrebări

Lukoil este o corporaţie privată independentă şi ar trebui întrebată administraţia de acolo cu privire la intenţia companiei ruseşti să cumpere partea Exxon din Marea Neagră, a declarat, luni, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, cu ocazia Zilei diplomatului rus. 

Domnia sa a explicat: “În ceea ce priveşte planurile companiei ruse Lukoil pentru achiziţionarea de blocuri portante de gaz în regiunea de platformă continentală maritimă, acum deţinute de corporaţia americană Exxon, ar trebui să li se pună întrebări administraţiei Lukoil. Permiteţi-mi să vă reamintesc din nou că Lukoil este o corporaţie privată independentă. Posibile riscuri asociate cu modificările legislaţiei româneşti pentru a creşte veniturile la bugetul de stat sau pentru a controla tranzacţiile majore în domenii strategice ale economiei sunt afacerile suverane ale României, deşi, desigur, afacerile sunt destul de sensibile la «climatul investiţional». Care va fi această situaţie specifică – va arăta viitorul”.        

Recent, Guvernul României a aprobat o ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii petrolului nr. 238/2004 cu modificările și completările ulterioare, prin care titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite și obligațiile asumate, numai cu aprobarea Guvernului la propunerea autorității competente. 

 

ExxonMobil vrea să iasă din proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră și caută cumpărător pentru participația sa. Se pare că unul din posibilii cumpărători este compania rusească  Lukoil. 

Se pare ca autorităţile noastre sunt foarte nemulţumite de negocierile Exxon cu Lukoil, în condiţiile în care este vorba de Lukoil cu sediul la Moscova. Lukoil este o companie privată condusă de Vagit Alekperov, fiind considerată unul dintre pionii politicii energetice globale a Kremlinului. Întâlnirile dintre Vladimir Putin și managementul companiei sunt regulate.

Intrarea unei companii din Rusia în proiectul Neptun Deep este considerată de autorităţile noastre o problemă de siguranță națională, în condiţiile în care Rusia este exportator de gaze în România. Potrivit unor reglementări europene, statele UE pot refuza un anume cumpărător dacă acesta aduce atingere siguranţei naţionale.     

Recent, ministrul economiei Virgil Popescu a declarat că recomandă ca transferul de licență de către Exxon să fie făcut prin Hotărâre de Guvern.

Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență. De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru.

Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru„, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Pe 11 decembrie, premierul Ludovic Orban și ministrul economiei Virgil Popescu au avut o întrevedere cu reprezentanții Exxon Mobil, însă nu au ajuns la o concluzie legată de renunțarea companiei americane la proiectul Neptun. Premierul Ludovic Orban a spus că, în cazul în care nu va putea să-și vândă participația din proiectul de la Marea Neagră la un preț convenabil, Exxon Mobil ar putea să rămână.

Exxon Mobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

       

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/04/2025)

Recomandarile de vot ale Administratorului Fondului - AGA din 29 aprilie 2025