Update articol:

Ambasadorul rus la Londra acuză Marea Britanie de încălcarea obligaţiilor din tratatul de neproliferare nucleară

uk, united kingdom Sursa foto: pixabay.com
Ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, a acuzat Marea Britanie că îşi încalcă obligaţiile din tratatul internaţional de neproliferare prin ridicarea plafonului arsenalului său de focoase nucleare, transmite duminică agenţia dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit diplomatului rus, anunţarea deciziei, în documentul de revizuire integrată a politicii externe şi de apărare a Marii Britanii, că acest plafon va fi ridicat de 180 la 260 de focoase a venit ca o ‘marea surpriză’.

Într-un interviu pentru o emisiune de duminică a postului britanic LBC, ambasadorul a fost de părere că documentul nu a oferit nicio justificare pentru catalogarea Rusiei drept o ‘ameninţare acută’ şi că relaţiile politice dintre Londra şi Moscova sunt acum ‘aproape moarte’.

Kelin şi-a exprimat suprinderea faţă de decizia de majorare a plafonului arsenalului nuclear, acuzând că aceasta încalcă prevederile tratatului de neproliferare, ceea ce guvernul britanic a negat.

‘Faptul că Regatul Unit are de gând să crească numărul focoaselor nucleare a fost o mare surpriză pentru întreaga lume, aş spune că până şi pentru experţii americani, aşa că ei gândesc: ”UK, ce ai de gând?”. Creşti numărul de focoase cu 40%. Aceasta este o încălcare a tratatului de neproliferare şi a multor, multor altor acorduri care vorbesc numai despre o reducere a numărului de focoase’, a afirmat el.

Diplomatul a mai spus că acuzaţiile conform cărora Rusia reprezintă o ameninţare pentru Marea Britanie se rezumă la otrăvirea la Salisbury a fostului spion Serghei Skripal, care este lipsită de ‘substanţă sau informaţii’ şi ‘cu totul falsă’.

‘În documentul de revizuire, Rusia este menţionată de 14 ori drept o ameninţare acută pentru Regatul Unit. Însă nu există nicio singură dovadă sau explicaţie la nicio afirmaţie’, a arătat el.

‘În unele locuri, Rusia este acuzată că este o ameninţare pentru influenţa sa culturală’, a adăugat el.

Potrivit lui Kelin, Moscova s-a oferit de mai multe ori să discute subiecte precum securitatea cibernetică, dar a fost mereu refuzată de Londra.

Potrivit ambasadorului, atitudinea guvernului britanic a ‘demolat’, efectiv, cea mai mare parte a relaţiilor cu Rusia.

‘Le menţinem mai ales în domeniul economic şi în domeniul cultural. Dar în ce priveşte domeniul politic, sunt aproape moarte’, a afirmat Kelin.

În replică la afirmaţiile ambasadorului, un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat: ‘Revizuirea Integrată stabileşte viziunea guvernului despre rolul Marii Britanii în lume până în 2030. Modernizarea şi consolidarea securităţii şi a forţei de descurajare nucleară constituie o componentă cheie a acesteia şi ne putem apăra cel mai bine pe noi şi pe aliaţii noştri din NATO prin operaţiunea continuă a unei descurajări nucleare minime, credibile, independente’.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021