Update articol:

Ambasadorul SUA anunţă: Autostradă şi cale ferată între Constanța și Gdansk; De coordonarea proiectului de 8 miliarde de dolari de la Cernavodă se ocupă compania americană AECom, asistată de companii „curate” din România, Canada și Franța

Sursa foto: ro.usembassy.gov
  • Adrian Zuckerman: “Acum vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică”

  • Adrian Zuckerman: “De coordonarea proiectului de 8 miliarde de dolari de la Cernavodă se ocupă o mare companie americană „curată”, AECom, asistată de companii „curate” din România, Canada și Franța”

  • Adrian Zuckerman: “Independența energetică stimulează economiile și permite statelor să se elibereze din cătușele influențelor maligne din partea Chinei și a Rusiei”

România și Polonia ar urma să fie unite de o autostradă și o cale ferată, a anunțat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Investiția de 8 miliarde de dolari anunțată de SUA în România, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, nu este singurul proiect major avut în vedere de americani pentru țara noastră.

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a vorbit la semnarea acordului inter-guvernamental dintre SUA și România, care a avut loc vineri la Washington, despre realizarea unei autostrăzi și a unei căi ferate care să lege Marea Neagră de Marea Baltică.

Adrian Zuckerman a spus: “Este minunat să fim într-un final aici – pentru a demara Acordul inter-guvernamental. Unele voci spun că am ajuns aici rapid, eu cred că am fi putut ajunge și mai rapid!

Acesta este un uriaș pas înainte pentru democrație, statul de drept și libertatea oamenilor de pretutindeni! Independența energetică stimulează economiile și permite statelor să se elibereze din cătușele influențelor maligne din partea Chinei și a Rusiei. Se cuvine să mulțumesc multor persoane pentru realizarea noastră de astăzi. Nu am fi fost astăzi aici fără aportul fiecăreia dintre aceste persoane. Vă rog să mă iertați că nu vă amintesc pe toți!

(…)

În primul rând, doresc să mulțumesc Președintelui Trump. Viziunea Președintelui și poziția sa fermă în privința asigurării securității și prosperității prin faptul că îi ajutăm pe aliații noștri să devină independenți din punct de vedere economic și militar se concretizează. Nu numai că sprijinim siguranța, integritatea granițelor și libertatea României, prin asistență militară și sprijin suplimentar, ci ajutăm la dezvoltarea economiei și infrastructurii din România prin proiecte de acest fel. Proiectul de dezvoltare nucleară de la Cernavodă, recondiționarea unui reactor și construirea a două noi reactoare reprezintă o paradigmă pentru viitor.

(…)

Doresc să le mulțumesc și Secretarului Pompeo și Sub-secretarului Keith Krach pentru viziunea, perseverența și modul în care vorbesc despre pericolele care amenință lumea liberă, care vin din partea regimului comunist de la Beijing. Controlul partidului comunist asupra tuturor companiilor chinezești, în interiorul sau în afara granițelor, reprezintă un pericol existențial. Dar România nu trebuie să mai aibă temeri legate de astfel de pericole, având în vedere că a încetat, în luna martie, anul acesta, acordul cu CGN, cu privire la lucrările de reconstrucție de la Cernavodă. CGN, ca și Huawei și alte companii comuniste din China, a fost pusă sub acuzare pentru practici comerciale corupte. Acum, de coordonarea acestui proiect de 8 miliarde de dolari se ocupă o mare companie americană „curată”, AECom, asistată de companii „curate” din România, Canada și Franța. Aceasta este independența energetică! Aceasta, dragi prieteni, este paradigma pentru viitor! Acest lucru se întâmplă datorită calităților de lider ale Președintelui Trump și echipei sale, care îi pune în aplicare viziunea!

Nimic din toate acestea nu s-ar fi putut întâmpla în lipsa unui guvern progresist, democratic în România, care crede în economie de piață. Președintele Iohannis și Guvernul Prim-ministrului Orban, în mai puțin de un an, au transformat România în unul dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite. Sub conducerea Guvernului Orban, s-au luat măsuri pentru a consolida statul de drept, pentru a dezvolta infrastructura și pentru a stimula creșterea economică.

România apreciază multe dintre cele mai noi sisteme ale noastre de armament, cum ar fi bateriile de rachete „Patriot”, rachetele HIMAR, sistemele de scut antirachetă Aegis și diverse alte sisteme. În curând, România va găzdui și mai mulți membri ai forțelor noastre armate, bărbați și femei. România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei.

Tot România a sprijinit toate inițiativele noastre economice și tehnologice, de la rețele 5G incoruptibile, până la bio-tehnologie. România este un lider, la nivel regional, în producția de petrol și gaze naturale, în extracția mineralelor și agricultură. România susține Statele Unite la toate forumurile internaționale la care participă. Vă mulțumim! Acest proiect va constitui un mare pas înainte pentru economia românească și pentru independența energetică a României. Nu ar fi putut deveni realitate fără motivarea Ministrului Economiei Popescu, care se află astăzi aici, fără alți membri ai Guvernului Orban și fără Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica. Statele Unite nu ar putea avea un prieten mai bun decât România!

Doresc să mai mulțumesc și întregii mele echipe de la ambasadă, pentru munca asiduă depusă la acest proiect! Ernest Abisellan, Brad Stilwell și noul meu adjunct, David Muniz, au fost de excepție! Le cer scuze lor și altor câteva persoane pentru emailurile și uneori chiar apelurile telefonice, pe care le-am transmis la ore târzii în noapte. Însă, sunt liberi tot weekendul, mă întorc abia duminică! Din nefericire pentru ei, acum vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)