Update articol:

Ambasadorul SUA la ONU spune că lumea „a evitat o catastrofă nucleară aseară”

Linda Thomas-Greenfield/ Sursa foto: Twitter.com/usambun Linda Thomas-Greenfield/ Sursa foto: Twitter.com/usambun

Ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că lumea „a evitat o catastrofă nucleară aseară” în urma incendiului de la centrala nucleară Zaporizhzhia.

Ea a numit reacțiile Rusiei „nechibzuite” și „periculoase”, spunând că pune cea mai mare centrală nucleară în pericol grav și amenință siguranța civililor din Rusia și din întreaga Europă.

Ea a cerut Rusiei să-și retragă trupele din uzina pentru a se asigura că operatorii au acces deplin la amplasament și sunt capabili să comunice cu autoritățile de reglementare, să asigure schimbările de tură și stabilitatea și securitatea fabricii.

„Electricitatea fiabilă este vitală pentru instalația nucleară, la fel ca și generatoarele diesel și combustibilul de rezervă. Trebuie menținute coridoare de tranzit sigure”, a spus ea. „Rusia trebuie să oprească orice utilizare ulterioară a forței care ar putea pune în pericol mai mult toate cele 15 reactoare operabile din Ucraina – sau ar putea interfera cu capacitatea Ucrainei de a menține siguranța și securitatea celor 37 de instalații nucleare și populațiile din jur”.

Thomas-Greenfield a spus că a lăudat „capacitatea operatorilor ucraineni de a menține toate cele șase reactoare în condiții de siguranță în timp ce sunt atacați și de a raporta așa cum au putut autorității lor nucleare”.

„Suntem profund îngrijorați de faptul că operatorii ucraineni își fac acum treaba sub o presiune extremă”, a adăugat ea.

Ea i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să nu-și trimită trupele într-o „misiune sinucigașă” împotriva unei centrale nucleare.

„Facilitățile nucleare nu pot deveni parte a acestui conflict”, a spus ea. „Domnul Putin trebuie să oprească această nebunie și trebuie să o oprească acum”, a adăugat ea.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)