Update articol:

Americanii ne avertizează în legătură cu jaful din pădurile noastre

EIA: Schweighofer se aprovizionează cu material lemnos provenit din parcurile naționale ale României * EIA: Furnizorii de material lemnos ai firmei Schweighofer au transportat peste 35.000 mc de lemn provenit doar din două parcuri naționale în decursul a 18 luni, începând din ianuarie 2017 până în iunie 2018″ * Două treimi din pădurile primare au fost pierdute numai în ultimul deceniu

Gigantul din sectorul lemnului – Holzindustrie Schweighofer se aprovizionează cu material lemnos provenit din parcurile naționale ale României, în pofida celor peste cinci ani de angajamente publice declarate în sens contrar, potrivit unei investigaţii a Agenției de Investigații de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency), care precizează: “Schweighofer continuă să-și asigure aproape jumătate din achizițiile de lemn din România de la depozite de bușteni terțe. Cu privire la acest material lemnos, compania nu deține trasabilitate până la pădurea de origine și nu poate să excludă lemnul provenit din surse ilegale sau din parcuri naționale ori alte zone protejate. Carpații României adăposteau odinioară cea mai mare parte din pădurile primare rămase din Europa, prezentând cele mai mari populații de urși, lupi și râși de pe continent.
Estimările recente indică faptul că două treimi din aceste păduri au fost pierdute numai în ultimul deceniu. Aprovizionările extensive și necondiționate de bușteni și biomasă efectuate de marile companii procesatoare de lemn românești și străine, Schweighofer fiind cea mai mare dintre aceste companii, în vederea alimentării cererii de pe piața externă au jucat un rol semnificativ în declinul acestor păduri prețioase”.

Investigația întreprinsă de EIA a constatat că furnizorii de material lemnos ai firmei Schweighofer au transportat peste 35.000 mc de lemn provenit doar din două parcuri naționale în decursul a 18 luni, începând din ianuarie 2017 până în iunie 2018. Unul dintre cei mai mari furnizori de lemn ai firmei Schweighofer se numește Frasinul. Această firmă face tăieri de lemn în numeroase zone aflate în parcuri naționale și deține mai multe depozite în vecinătatea acestora, de unde vinde bușteni către Schweighofer, conform EIA, care susţine: “Firma Frasinul are un palmares de probleme cu legea; CEO-ul acesteia se află sub investigația autorităților românești anti-corupție începând cu anul 2014”.

EIA a vizitat zone active și recente de exploatare forestieră în păduri, identificate cu ajutorul datelor furnizate pe noul site web românesc Inspectorul Pădurii și al altor surse online. Inspectorul Pădurii furnizează informații în timp real destinate publicului cu privire la toate transporturile de masă lemnoasă efectuate în România.

EIA arată: “Este un instrument de transparență inovator, însă impactul său a fost limitat atât de anumite acțiuni ulterioare ale guvernului, cât și de larga răspândire a depozitelor de bușteni care nu asigură trasabilitatea la originea masei lemnoase pe care o achiziționează și o vând. Aprovizionarea de la aceste depozite și lipsa trasabilității la arboretul de origine reprezintă probleme pentru toți marii cumpărători de masă lemnoasă în România. Celelalte mari companii austriece de pe piața românească, Kronospan și Egger, au lanțuri de aprovizionare încă și mai lungi și au dificultăți și mai mari în a verifica originea legală a lemnului pe care îl achiziționează. Cu toate acestea, faptul că Schweighofer este unul dintre cei mai mari cumpărători de masă lemnoasă din România înseamnă că deciziile de achiziție ale acestei companii continuă să aibă cel mai mare impact asupra administrării pădurilor din țară. Continuarea de către Schweighofer a aprovizionării extensive de la depozite de bușteni pune sub semnul întrebării angajamentul companiei față de legalitatea aprovizionării cu lemn. Schweighofer și alți cumpărători străini continuă să profite de pe urma țărilor cu o administrare forestieră deficitară”.

În mai 2018, poliția română a făcut descinderi la sediile Schweighofer și ale furnizorilor acesteia, în cadrul unei investigații cu durata de un an realizate cu privire la companie pentru suspiciuni de exploatare forestieră ilegală, evaziune fiscală și legături cu infracționalitatea organizată. Guvernul estimează prejudiciul produs statului la suma de 25 milioane euro.

EIA arată că firma Schweighofer şi-a vândut majoritatea depozitelor proprii şi toate pădurile pe care le deţinea, iar acum este dependentă de depozitele private.

Potrivit raportului EIA, din Parcul Naţional Călimani, dintr-un singur loc, o companie de exploatare a lemnului care aprovizionează firma austriacă a tăiat peste 4.600 de copaci, mai mulţi decât în orice alt loc dintr-un parc naţional românesc în 2017. De asemenea, importurile de lemn ale companiei Schweighofer în României au crescut la 1,6 milioane de metri cubi, o mare parte din acestea provenind din ţări vecine cu niveluri de corupţie ridicate, printre care Ucraina şi Belarus.

În timp ce mulți cumpărători europeni au încetat achizițiile de produse de la Schweighofer, cumpărătorii japonezi, care reprezintă aproximativ jumătate din exporturile companiei Schweighofer, continuă să favorizeze exploatările forestiere ilegale prin continuarea achizițiilor de la Schweighofer.

Lemnul vândut de Schweighofer se află în concurență directă cu chiparosul japonez autohton pe piața japoneză a construcțiilor de locuințe, însă lemnul importat de la Schweighofer este mai ieftin, în parte din cauza exploatărilor forestiere ilegale.

Investigatorii de la EIA au verificat şi numerele de înmatriculare ale camioanelor care au intrat în fabricile companiilor Kronospan şi Egger, două dintre cele mai mari companii producătoare de cherestea din România, ambele austriece şi cu legături de afaceri cu Schweighofer. Pe durata a cinci ore de supraveghere, au fost înregistrate 137 de camioane care au intrat în fabrica Kronospan din Sebeş, dintre acestea 86 erau acoperite, 19 erau încărcate cu resturi lemnoase, alte 30 erau încărcate cu buşteni întregi. 22 dintre aceste camioane veneau direct de la locurile de încărcare din păduri, în timp ce alte opt veneau de la depozite. 18 erau înregistrate ca transportând buşteni pentru lemn de foc, în timp ce alte 12 transportau buşteni cu calitate standard. Cele mai multe dintre camioanele care transportau lemn tocat şi camioanele acoperite nu erau înregistrate.
De asemenea, într-o pădure din care se aproviziona firma Kronospan cu buşteni, lângă locul de încărcare, EIA a descoperit o operaţiune de exploatare forestieră în curs de desfăşurare, unde muncitorii făceau mici defrişări circulare, transformând un râu într-un drum forestier ilegal, pe care târau buştenii pe o distanţă de 700 de metri până la zona de încărcare.
În ceea ce priveşte firma Egger din Rădăuţi, investigatorii au observat 20 de camioane care intrau în fabrică şi niciunul nu era înregistrat în sistemul Inspectorul Pădurii.

EIA menţionează: “Pădurile din România au avut de suferit peste un deceniu de administrare defectuoasă și neglijentă pentru a alimenta cererea externă pentru lemn ieftin. A sosit  momentul ca guvernul României să sancționeze mai drastic exploatările forestiere ilegale și să-și implice pe deplin cetățenii în administrarea transparentă a pădurilor sale prețioase. Companiile străine care desfășoară activități în România au responsabilitatea de a adopta o trasabilitate reală pentru toate achizițiile de lemn pe care le efectuează, precum și de a înceta să contribuie la distrugerea ultimelor păduri seculare din Europa”.

 

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014