Update articol:

Americanul Paul Whelan, condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj în Rusia

https://www.facebook.com/freepaulwhelan https://www.facebook.com/freepaulwhelan

Un tribunal rus l-a declarat luni vinovat pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan de spionaj în favoarea SUA şi l-a condamnat la 16 ani de închisoare după un proces cu uşile închise, denunţat de diplomaţi americani ca nedrept şi opac, potrivit Reuters.

Whelan – care, în afară de cetăţenia americană, dispune şi de paşapoarte britanic, canadian şi irlandez – se află în detenţie de când a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-o cameră de hotel din Moscova la 28 decembrie 2018.

 

Moscova susţine că Whelan, în vârstă de 50 de ani, a fost prins în flagrant cu un stick USB conţinând informaţii clasificate. Whelan, care a pledat nevinovat, a declarat că i s-a întins o cursă pentru că pe stick-ul pe care îl primise de la o cunoştinţă rusă credea că sunt fotografii dintr-o vacanţă petrecută anterior în Rusia.

Diplomaţi americani consideră cazul drept un “obstacol semnificativ” în “ameliorarea relaţiilor” cu Moscova, deja deteriorate, şi au declarat în repetate rânduri că Whelan nu este vinovat, cerând Rusiei să-l pună în libertate.

Ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a spus că fost un “proces secret în care nicio nu a fost prezentată probă”, potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice a SUA, citat de dpa. Sullivan, care a venit la tribunal, a condamnat procedura, evocând o “încălcare flagrantă a drepturilor omului şi a normelor juridice internaţionale”, conform comunicatului.

Procurorii, care susţin că Whelan ar fi cel puţin colonel în serviciul de informaţii militare al SUA, au cerut o sentinţă de 18 ani de privare de libertate într-o închisoare de maximă securitate.

Judecătorul, care a pronunţat sentinţa luni, a declarat că acesta îşi va ispăşi pedeapsa într-un “lagăr cu regim sever”, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Prezent la pronunţarea sentinţei, Paul Whelan a anunţat imediat că o va contesta şi a denunţat un “simulacru de proces”, conform agenţiei de presă franceze.

Potrivit portalului rusesc RBC, care citează date ale anchetei, Paul Whelan este acuzat că ar fi încercat să obţină o listă cu componenţa unei diviziuni a FSB.

Avocatul rus al lui Whelan nu a exclus un posibil schimb al acestuia cu cetăţeni ruşi – Viktor Bout, cunoscut traficant de arme, sau aviatorul Konstantin Iaroşcenko – aflaţi în închisori în SUA.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS