Update articol:

Amiralul Binelli Mantelli: Rusia este „putere navală dominantă” în Marea Mediterană

Rusia Moscova Sursa foto: pixabay.com

Rusia este puterea dominantă în Marea Mediterană, Turcia este în creștere, iar „zilele de aur” ale Occidentului în regiune au dispărut de mult, potrivit amiralul Luigi Binelli Mantelli, care a fost șeful forțelor armate italiene în perioada 2013-2015, potrivit EuObserver.

Flota de război rusă include două fregate moderne, două submarine și un distrugător, majoritatea cu sisteme de rachete de atac terestru, staționate permanent în vestul Mediteranei, a spus amiralul.

Rușii ar căuta să înființeze o bază navală în Libia și ar avea o bază „avansată” în Siria, a mai spus Mantelli. Rusia ar putea lega flota sa mediteraneană cu unitățile din Marea Neagră și Marea Caspică, a remarcat el.

De asemenea, flota este dublată de avioane din Rusia sau staționate în alte țări, precum Siria, a precizat amiralul. Kremlinul avea, de asemenea, un avantaj politic, a spus el.

“În ultimii ani, Rusia a manifestat un nivel de acțiune care amintește SUA în zilele de aur”, a spus Binelli Mantelli, referindu-se la sfârșitul Războiului Rece, în urmă cu aproximativ 30 de ani.

“Hotărârea [președintelui rus Vladimir] Putin este evidentă, atât în ​​ceea ce privește libertatea de acțiune la nivel politic și militar, cât și capacitatea sa de a crea relații … cu țările din zonă”, a spus Binelli Mantelli.

Una dintre aceste țări este Turcia, cu care Rusia transformă zona Caucazului de Sud.

Turcia reprezintă de asemenea, o forță în zona mediteraneană în creștere, a notat amiralul italian. “Este pe cale să dobândească o capacitate semnificativă de luptă cu noua navă de atac amfibie Anadolu, [care] poate fi configurată ca un portavion ușor”, a spus el, referindu-se la o navă construită de Turcia.

Dacă ar pune la bord avioane F-35 de decolare și aterizare verticale, Turcia ar „câștiga o relevanță regională suplimentară”, a adăugat el.

Și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a avut și el un avantaj, a spus Binelli Mantelli. Recentul său război cu Azerbaidjanul pentru a recuceri regiunea Nagorno-Karabakh din Armenia “i-a oferit lui Erdoğan un teren de încercări strategice suplimentare pentru demonstrarea acțiunii sale politice”, a spus Binelli Mantelli.

Acordul de pace din Caucazul de Sud, intermediat, săptămâna trecută, de Rusia, a consolidat rolul lui Putin ca „arbitru principal” al evenimentelor, a spus amiralul italian. Dar a venit după ce Putin și Erdoğan s-au ajutat reciproc să devină „stăpâni absoluți ai scenei” în conflictele din Libia și Siria. Potrivit lui Mantelli, acordul a apărut după ce navele de război turcești i-au intimidat pe francezi și greci în alte dispute din ultimele luni.

Jocul lui Erdoğan

Turcia este membră a NATO din 1952 și, pentru Binelli Mantelli, Putin ar putea să-l îndepărteze pe Erdoğan de alianța occidentală.

“Sunt cu siguranță împotriva ideii că Turcia ar putea să se desprindă de NATO. Nu văd niciun interes pentru Ankara să facă acest lucru”, a spus Binelli Mantelli. „În primul rând, pentru accesul gratuit la informații disponibile națiunilor NATO”, care a ajutat Turcia în mai multe teatre, a spus el.

Dar Rusia și Turcia au respins „furnizorii tradiționali de pace, precum SUA, NATO sau orice alt actor european cu interese în acele țări [Libia și Siria]”, a spus Binelli Mantelli. “În acest sens, văd că relevanța NATO este pusă serios în joc [în Marea Mediterană]”, a spus el.

 

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (20/02/2024)

Convocare AGA O & E 25/26.04.2024

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/02/2024)

Erata privind Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (20/02/2024)

Semnarea unui contract semnificativ - Dendrio Solutions

SANTIERUL NAVAL ORSOVA S.A. (SNO) (20/02/2024)

Decizia ASF nr. 168/20.02.2024 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/02/2024)

Finalizarea vanzarii detinerii minoritare a FP in Engie