Update articol:
Cybersecurity Forum 2025

Ana Maria BUȘONIU, NCC RO: Centrul Național de Coordonare Cybersecurity are ca obiectiv sprijinirea IMM-urilor în accesarea fondurilor europene pentru domeniul securității cibernetice. Trei programe în lucru, cu fonduri de milioane de euro – la dispoziția companiilor

Centrul Național de Coordonare Cybersecurity (NCC RO) are ca obiectiv sprijinirea firmelor în accesarea fondurilor europene pentru domeniul securității cibernetice, a spus Ana Maria BUȘONIU Director General NCC RO din cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României, la Cybersecurity Forum 2025, organizat de Financial Intelligence, pe 17 martie.

Ea a declarat: „Obiectivul nostru principal este de a strânge comunitatea de cybersecurity din România, a prezenta oportunități de finanțare și a vă sprijini în a accesa cât mai mulți bani europeni oferiți atât prin Centrul European de Competență în Securitate Cibernetică (ECCC), cât și prin alte linii de finanțare.”

NCC-RO face parte dintr-un nou cadru european de management, care include Centrul European de Competențe în Securitate Cibernetică și o rețea de 27 de Centre Naționale de Coordonare.

Astfel, OIPSI, structură din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), gestionează Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul Operațional de Creștere Inteligentă și Digitalizare, dă avizele pentru proiectele CEF DIGITAL și este și centru național de coordonare pe cyber-security: „În principal, colaborăm cu ECCC și statele membre pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică și ne concentrăm pe investiții strategice pe securitatea digitală. Ca obiectiv, ne dorim să putem să vă sprijinim, în măsura în care intenționați să aplicați pentru finanțări europene.”

NCC-RO este partener în trei proiecte europene, CYSSDE, CRACY și SECURE, alături de lideri din industrie.

CRACY este o inițiativă finanțată din Digital Europe Program, cu un buget de 3 milioane de euro, care asistă IMM-urile să intre în conformitate cu actul de reziliență cibernetică, a spus Ana Maria BUȘONIU: „În curând, va trebui să deschidem discuțiile și despre actul privind reziliența cibernetică, pentru că, din Decembrie 2027 va intra în vigoare. Prin acest proiect, ne concentrăm să construim instrumente și metode practice pentru a simplifica conformitatea cu actul de reziliență cibernetică. Încercăm să facem un design securizat de protecție împotriva vulnerabilităților pentru produsele cu elemente digitale, fie că vorbim de elemente digitale integrate sau independente.

IMM-urile se confruntă cu procese de conformare complexe, iar obiectivul acestui proiect este acela de a întări securitatea cibernetică prin soluții de bază. Mai exact, vrem să oferim, la final, liste de verificare și instrumente de autoevaluare pentru cerințele de securitate, software de testare și instrumente de analiză a vulnerabilităților, software pentru gestionarea listelor de materiale software și ghiduri pentru documentație și conformitate.

Consorțiul este unul european, coordonat de LSEC din Belgia, iar NCC RO este parte din acest proces.”

Proiectul SECURE se refera la consolidarea rezilienței cibernetice a IMM-urilor: „Urmează să lansăm, cel mai probabil în luna august, o linie de finanțare pentru IMM -uri și mi-aș dori ca IMM-urile din România să aplice în vederea conformării cu Cyber Resiliance Act, un proiect coordonat de Agenția de Securitate Cibernetică din Italia. Sunt mai multe state membre parte din consorțiu, printre care și NCC România. Bugetul acestui proiect este de 22 de milioane de euro, din care bugetul dedicat sprijinirii IMM-urilor este de 16,5 milioane de euro. Proiectul a început în ianuarie, iar în august intenționăm să lansăm primul call, urmează să mai fie încă un call pe acest proiect. Țintim 400 de IMM-uri europene , cu o valoare de 30.000 de euro per apel și o cerință de cofinanțare de 50%, rezultând un buget total de aproximativ 60.000 de euro per IMM.

Obiectivul acestui proiect este dezvoltarea de instrumente care să sprijine economia europeană, ajutând companiile să respecte noile cerințe impuse de Cyber Resilience Act.”

Obiectivele CYSSDE implică sprijinirea statelor membre în creșterea maturității cibernetice și a rezilienței operatorilor de servicii esențiale și a IMM-urilor, prin apeluri deschise, și prin dezvoltarea de metode, scenarii și studii de caz pentru a îndeplini cerințele Directivei NIS2.

CYSSDE este un proiect finanțat prin Digital Europe Program prin Centrul European de Competențe, unde coordonator este LSEC „Targetăm 20 de organizații specializate în teste de penetrare și ne dorim să avem, până la finalul proiectului, cel puțin 200 de teste de penetrare și evaluare ale vulnerabilităților. Entitățile potențiale a aplica sunt cele menționate în NIS2, entități esențiale, entități importante, entități guvernamentale, IMM-uri și întreprinderi mari, alte entități de cercetare. Bineînțeles, ne dorim să avem cât mai mulți aplicanți din România, call-ul este deschis până pe 7 aprilie (Obiectivul nostru este de promovare). Puteți aplica individual sau în consorții. Vizăm sectoarele din NIS12 și încercăm să acoperim cât mai multe din cele esențiale. Un minim de 25% din alocarea bugetului va fi destinat IMM-urilor. Co-finanțarea este de până la 200.000 euro, astfel ca pentru a primi 200.000 euro, costul total al activităților trebuie să fie de 400.000 euro sau mai mult.

Durata programului de sprijin este de 18 luni. Pot fi finanțate activități de asigurare personal, dezvoltarea de competențe specializate prin training și educație, servicii și componente necesare pentru raportarea vulnerabilităților, configurare, operare, întreținerea infrastructurilor, achiziție, închiriere sau leasing de echipamente și/sau aplicații pentru testarea dispozitivelor IoT, INFRA și OT.”

BVB | Știri BVB

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII GLOBINVEST ENERGY&FINANCIALS ETF (GIBEFETF) (25/04/2025)

Notificare SSIF IFB Finwest SA - numarul de unitati de fond emise de catre FDI Globinvest Energy&Financials ETF

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/04/2025)

Erata la Hotarare AGA O 24.04.2025