Update articol:
Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a scăzut în luna iunie 2022

Analistii CFA anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, la 5,1121 lei pentru un euro;  Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă

Analistii CFA anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, la 5,1121 lei pentru un euro, si majorarea ratelor de dobândă, potrivit sondajului Indicatorul de Încredere Macroeconomică.

Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România declară: “Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea pentru a sasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, participanții estimand că inflația va ramane exprimata în două cifre cel putin urmatoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in urmatoarele 12 luni”.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Această situație s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipații, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta luna consecutivă. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 77% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.

Previziunile analiștilor în ceea ce priveste cei mai importanti indicatori macroeconomici:

Actual Anticipatii1
Evolutia PIB (real) 5,9% 3,6%
Deficit Bugetar 6,7% 6,9%
Curs EUR/RON 4,9310 5,1121
Rata inflatiei 15,05% 10,97%
ROBOR 3M 7,36% 7,57%
Randament 5Y RON 8,86% 9,97%
Randament 10Y RON 8,89% 10,53%

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă, atat ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cât și la titluri de stat (9,97% pentru scadență de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadență de 10 ani).

Este de remarcat și reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni, în acest exercițiu nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a prețului, concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (peste 86%, cea mai mare pondere de la inițierea sondajului). În același timp, 77% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la inițierea sondajului).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor s-a mentinut la 6,9%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 3,6%.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

 Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: 

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;
  • Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie. 

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative