Update articol:
Sondajul si Indicatorul de Incredere Macroeconomica realizat de Asociatia CFA Romania, noiembrie 2020

Analiștii CFA estimează un curs de 4,9906 lei pentru un euro, în 12 luni

Analiștii CFA estimează un curs de 4,9906 lei pentru un euro, în 12 luni, potrivit Sondajului si Indicatorului de Incredere Macroeconomica realizat de Asociatia CFA Romania, în noiembrie 2020.

CFA arată: “In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 91% dintre participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9253, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9906 lei pentru un euro”.

In luna noiembrie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 12,5 puncte pana la valoarea de 44,5 puncte, (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 12,4 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, fata de luna anterioatra cu 14,2 puncte, pana la valoarea de 34,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 34,7 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 11,6 puncte fata de luna anterioara, pana la valoarea de 49,8 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 1,2 puncte).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2021/decembrie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,41%.

Este de remarcat ca 64% dintre participantii la sondaj considera pretul proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluat.

Din luna aprilie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate si intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna noiembrie 2020 releva:

  • Durata impactului economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (aproximativ 58%) anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul III al anului 2021;
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 9.0%;
  • Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -4.4%;
  • Rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 6,5%.
  • Pentru anul 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de +3.3%.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti din comunitatea CFA din Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2021)

Litigiu in care este implicata societatea

ROMCARBON SA (ROCE) (21/01/2021)

Notificare prag detineri/vot > 10%

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (21/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014