Update articol:
Indicatorul de Incredere Macroeconomica CFA Romania, august 2019

Analiștii CFA România văd euro la 4,8243 lei, peste un an

Analiștii CFA România văd euro la 4,8243 lei, peste un an, arată Indicatorul de Incredere Macroeconomica CFA Romania, august 2019, transmis astăzi.

În raport se arată: “In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7835, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243.

Aproape 57% dintre participatii la sondaj anticipeaza o majoraere a ratei inflatiei, iar rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,03%.”

In luna august 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 5,5 puncte pana la valoarea de 42,8 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 7,2 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat componentei de anticipatii a Indicatorului.

Potrivit raportului, indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioatra cu 5,3 puncte, pana la valoarea de 61,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 3,1 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 10,8 puncte pana la valoarea de 33,3 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 9,3 puncte).

Sunt de remarcat: inrautatirea percentiei privind evolutia mediului extern, anticipatiile privind majorarea primei de risc a Romaniei (aproape 70% dintre participantii la sondaj anticipeaza majorarea pretului CDS pentru Romania) si perceptia (73% dintre participantii la sondaj) de supra-evaluare a preturilor real estate in principalele orase din Romania.

Fata de exercitiul anterior, sondajul prezinta anticipatii cantitative pentru preturile petrolului de tip Brent, unciei de aur si cripto-monedei bitcoin.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  •   Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  •   Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

    Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (28/05/2020)

Notificare praguri detineri/vot peste si sub 5%

CEMACON SA (CEON) (28/05/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/05/2020)

Declaratie detineri la emitentul SIF 1

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/05/2020)

Hotarare CA - Fuziunea de principiu a companiilor de distributie din Grup