Giganții americani din domeniul tehnologiei, precum Tesla și Nvidia, se grăbesc să dezvolte roboți umanoizi, subliniind importanța acestora pentru economia viitorului. Însă analiștii avertizează că aceștia riscă deja să piardă în fața Chinei, potrivit CNBC.
Se preconizează că așa-numiții roboți umanoizi – mașini bazate pe inteligență artificială concepute pentru a semăna cu oamenii prin aspect și mișcare – vor oferi o gamă largă de cazuri de utilizare, cum ar fi ocuparea unor locuri de muncă în sectorul industrial și al serviciilor.
Entuziasmul investitorilor cu privire la roboți a crescut pe măsură ce liderii din domeniul tehnologiei, precum Jensen Huang de la Nvidia, au făcut tot mai multe mențiuni în acest sens, anunțând la începutul acestei luni un nou portofoliu de tehnologii pentru dezvoltarea roboților umanoizi.
În ceea ce privește fabricarea roboților în sine, proiectul de robot umanoid al Tesla, Optimus, pare să fie lider în SUA, directorul general Elon Musk anunțând planuri de a produce aproximativ 5000 de unități în acest an.
Deși planurile ambițioase ale lui Musk i-ar putea oferi un avantaj față de concurenții americani precum Apptronik și Boston Dynamics, care nu au ajuns încă pe piața de masă, acesta se va confrunta cu o concurență acerbă din partea unei surse cunoscute: China.
Luna trecută, Unitree Robotics, cu sediul în Hangzhou, a vândut pentru scurt timp doi roboți umanoizi consumatorilor pe platforma de comerț electronic JD.com, conform presei locale. Între timp, startup-ul de robotică Agibot, cu sediul în Shanghai, cunoscut și sub numele de Zhiyuan Robotics, a egalat obiectivul Optimus de a produce 5000 de roboți în acest an, potrivit South China Morning Post.
Pe măsură ce companiile chineze de vehicule electrice precum BYD încep să depășească creșterea Tesla și să-i submineze prețurile, experții spun că o dinamică similară ar putea avea loc în robotica umanoidă.
„China are potențialul de a reproduce impactul său perturbator din industria vehiculelor electrice în spațiul umanoid. Perturbarea s-ar putea extinde mult dincolo de o singură industrie, putând transforma însăși forța de muncă”, a declarat Reyk Knuhtsen, analist la SemiAnalysis, o companie independentă de cercetare și analiză specializată în semiconductori și IA.
Într-o notă de cercetare din februarie, Morgan Stanley a estimat că, în prezent, costurile de construcție ale roboților umanoizi ar putea varia de la 10.000 la 300.000 de dolari pe unitate, având în vedere diferitele configurații și cerințele aplicațiilor în aval.
Cu toate acestea, conform lui Knuhtsen, companiile chineze subminează deja concurenții americani în ceea ce privește prețul, datorită economiilor de scară și capacităților de producție superioare.
De exemplu, Unitree a lansat robotul său umanoid G1 pentru consumatori în luna mai, cu un preț de pornire de 16.000 de dolari. În comparație, Morgan Stanley estimează că prețul de vânzare al robotului umanoid Tesla Optimus Gen2 ar putea fi de aproximativ 20.000 de dolari, dar numai în cazul în care compania este capabilă să se extindă, să-și scurteze ciclul de cercetare și dezvoltare și să utilizeze componente rentabile din China.
Unitree a făcut o explozie majoră în spațiul roboților în ianuarie, când 16 dintre cei mai performanți roboți umanoizi H1 ai săi s-au alăturat unui grup de dansatori umani pentru a sărbători Anul Nou Lunar în cadrul unei demonstrații difuzate la televiziunea națională.
Dar există semne că progresele Chinei în domeniul roboților merg mult mai departe.
Nota de cercetare din februarie a Morgan Stanley a constatat că China este pe primul loc în ceea ce privește depunerile de brevete care menționează „umanoid” în ultimii cinci ani, cu 5688 de brevete, comparativ cu 1483 din Statele Unite.
Jucători mari precum Xiaomi și producători de vehicule electrice, precum BYD, Chery și Xpeng, sunt, de asemenea, implicați în spațiul roboților umanoizi.
„Cercetările noastre sugerează că China continuă să înregistreze cel mai impresionant progres în robotica umanoidă, unde startup-urile beneficiază de lanțuri de aprovizionare stabilite, oportunități de adopție locală și grade puternice de sprijin guvernamental național”, se arată în notă.
Beijingul a sprijinit din ce în ce mai mult acest spațiu, departamentele guvernamentale promovând dezvoltarea lor. În 2023, Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației a emis orientări pentru acest spațiu, solicitând „producția la scară” până în 2025.
Potrivit lui Ming Hsun Lee, șeful departamentului Greater China automotive and industrials research din cadrul BofA Global Research, China vede în roboții umanoizi o industrie importantă datorită potențialului lor de a atenua deficitul de forță de muncă iminent.
„Cred că pe termen scurt, trei-patru ani, vom vedea roboți umanoizi în liniile de producție pentru a înlocui unii lucrători, iar pe termen mediu, îi vom vedea răspândindu-se treptat în industria serviciilor”, a spus el.
Musk a prezis că va avea peste 1.000, sau câteva mii, de roboți Optimus care vor lucra la Tesla în 2025. Potrivit presei de stat chineze, producători de vehicule electrice precum BYD și Geely au implementat deja unii dintre roboții umanoizi ai Unitree în fabricile lor.
Lee a declarat că adoptarea crescută va coincide cu o scădere „foarte rapidă” a costurilor componentelor, menționând, de asemenea, că China deține aproximativ 70% din lanțul de aprovizionare pentru aceste componente.
Potrivit unui raport realizat de SemiAnalysis la începutul acestei luni, Unitree G1 – „singurul robot umanoid viabil de pe piață” – este complet decuplat de componentele americane.
Raportul avertizează că China este singura țară poziționată pentru a culege premiile economice ale sistemelor robotice inteligente, inclusiv ale roboților umanoizi, ceea ce „reprezintă o amenințare existențială pentru SUA, deoarece este depășită în toate capacitățile”.
„Pentru a recupera decalajul, jucătorii americani trebuie să mobilizeze rapid o bază industrială și de producție puternică, fie pe plan intern, fie prin intermediul națiunilor aliate … Pentru Tesla și firmele similare, ar putea fi înțelept să înceapă să își reorienteze sau să își „friendshorizeze” aprovizionarea cu componente și producția pentru a reduce dependența de China”, a declarat Knuhtsen de la SemiAnalysis.
Analiștii Bank of America au prezis într-o notă de cercetare din această lună că implementarea roboților umanoizi se va accelera rapid, ajutată de dezvoltarea inteligenței artificiale, vânzările anuale globale ajungând la 1 milion de unități până în 2030 și 3 miliarde de roboți umanoizi în funcțiune până în 2060.