Update articol:

Analiză Goldring: Cotația Caterpillar, în creștere cu aproximativ 85%, din martie până în prezent

Analiză realizată de, Dan Turmacu, CFTe Goldring

Caterpillar Inc. este o corporație din SUA prezentă în clasamentul Fortune 100 care proiectează, dezvoltă și comercializează utilaje, motoare și produse financiare și de asigurare pentru clienți din întreaga lume. Compania este cel mai mare constructor de utilaje din lume, iar utilajele construite de ei sunt folosite în industrii precum construcții, infrastructură rutieră, minerit, exploatare forestieră, energie, agricultură sau transporturi. O subsidiară a companiei, Caterpillar Defence Products,  furnizează motoare diesel, transmisii automate și alte componente pentru tancuri și transportoare utilizate de forțele armate ale Marii Britanii, Elveției și ale României și buldozere blindate pentru Israel. Pentru industria de apărare navală, subsidiara furnizează motoare de propulsie și generatoare de energie pentru fregate și nave de patrulare americane, spaniole, britanice sau mexicane.

Rezultatele financiare ale Caterpillar din trimestrul II al acestui an au fost peste așteptările analiștilor. Profitul net înregistrat a fost de 1.03$, față de estimările de 0.66$, în scădere față de anul precedent cu aproximativ 64%. Dividendele aferente trimestrului II au fost egale cu cele din primul trimestru în valoare de 1.03$, ceea ce înseamnă un randament de aproximativ 2.6%.

Caterpillar este listată pe bursa de acțiuni NYSE, sub simbolul bursier CAT și este componentă a indicelui DJIA, S&P100 și S&P500. Compania are în prezent o capitalizare de piață de 88,6$ miliarde, iar creșterea prețului acțiunilor din martie și până în prezent a fost de aproximativ 85%.

Perspectivă pe termen mediu

 

Poziție Stop Loss Target Price
Long 140$ 175$

VEZI GRAFICUL DE SUS

Corecția începută în Ianuarie 2020 a făcut ca prețul acțiunii să scadă sub norul Ichimoku, unde în cele din urmă au găsit un nivel de suport. De la minimul din Martie, prețul s-a mișcat spre norul Ichimoku, iar în August au trecut din nou deasupra norului într-un raliu ”bullish”. Semnalul este unul convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în verde.

Indicatorul ROC – Rate of Change ce arată modificarea procentuală a prețurilor este pozitiv. Linia indicatorului a avut o mișcare ascendentă de la minimul din Martie până la maximul de la începutul lui Iunie, confirmând raliul prețului. Linia ROC a atins o zona considerată „supra-cumpărată” (peste nivelul 20), de unde s-a corectat spre nivelul zero. Totuși în perioada Iulie – Octombrie, linia se mișcă în lateral spre nivelul „supra-cumpărat”, fapt ce indică o menținere a presiunii la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence a generat un semnal de cumpărare la sfârșitul lunii Mari, cum s-a intersectat și a trecut deasupra semnalului său, de la un nivel „supra-vândut” (nivelul -5). Linia indicatorului a avut o traiectorie ascendentă de la nivelul „supra-vândut” și a atins o zonă „supra- cumpărată” (peste nivelul 5), fapt ce indică o intensificare a presiunii la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, acțiunea Caterpillar s-a redresat după căderea de la începutul anului. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețului acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Perspectivă pe termen scurt

 

Poziție Stop Loss Target Price
Long 140$ 175$

Graficul zilnic al Caterpillar prezintă un trend ascendent al acțiunilor început în luna Martie. Ele se îndreaptă spre un nivel de rezistenţă constituit din maximele anterioare (linia roșie). Prețurile se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 50 și 200 zile, fiind un semnal ”bullish”.

Preferința investitorilor pentru acțiunea Caterpillar este reflectată în puterea relativă RS – Relative Strength cu indicele DJIA. Linia RS a avut o mișcare ascendentă de la minimul din Martie dar s-a lovit în prima parte a lui Aprilie de un nivel de rezistenţă constituit din maximele anterioare. De atunci linia se mișcă în lateral între cele doua niveluri de suport și rezistenţă. Dacă prețurile își vor continua mișcarea ascendentă, atunci linia RS ar trebui să confirme și să se îndrepte din nou spre nivelul rezistență.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețurilor acțiunii Caterpillar. Indicatorii direcționali au trimis un semnal încă de la începutul lui Aprilie ce arata o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). După ce s-a lovit de nivelul 40 în Septembrie, linia ADX a coborât spre nivelul 20. Trendul este din nou în formare, cum linia ADX se află acum ușor peste nivelul de 25.

Concluzie finală:

Pe termen scurt și mediu este posibil să vedem o continuare a mișcării ascendente a prețului acțiunii spre un nivel de rezistență constituit din maximele anterioare din Ianuarie 2018.

BVBStiri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (27/07/2021)

Numire Director General si Director Financiar

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (27/07/2021)

Convocare AGAO 30(31).08.2021

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (27/07/2021)

Comunicarea deciziei Comisiei Europene