Update articol:

Analiză Storia.ro și OLX Imobiliare: Cum a evoluat sectorul imobiliar din România în comparație cu alte țări emergente ale lumii, pe fondul pandemiei

Analiză Storia.ro și OLX Imobiliare

Pentru a avea o imagine de ansamblu, OLX Group a analizat impactul pandemiei asupra sectorului imobiliar din întreaga lume, pe baza datelor strânse pe parcursul anului 2020 de pe platformele de anunțuri de imobiliare deținute de companie în 13 state din Europa, America Latină și Asia-Pacific, care împreună reprezintă 11% din populația lumii și 8% din PIB-ul global. Printre aceste state se numără și România.

Analiza s-a concentrat pe preț, ofertă și cerere, atât în cazul proprietăților oferite spre vânzare, cât și în cazul celor spre închiriere. Datele analizate în România au fost agregate de pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață, și din categoria de Imobiliare de pe platforma OLX. Cât despre celelalte state emergente care au fost supuse analizei de către experții OLX Group, acestea sunt Polonia, Portugalia, Rusia, Ucraina și Bulgaria în cazul Europei, Argentina, Brazilia, Columbia, Ecuador și Peru din America Latină și Indonezia din Asia-Pacific.

Cum au evoluat prețurile în România, în comparație cu alte state emergente din Europa, America Latină și Asia-Pacific 

Între ultimul trimestru din 2020 și primul trimestru al anului, prețurile au fost marcate de creștere în cazul apartamentelor oferite spre vânzare în Europa și de scădere în cazul celor din America Latină și Asia-Pacific.

 • Cea mai mare creștere înregistrată în Europa a fost la nivelul Rusiei, de 16 procente, iar singurul stat european în care prețurile au stagnat pe fondul pandemiei a fost Bulgaria. În România, prețurile apartamentelor au crescut cu 5%, țara noastră fiind situată peste creșterea înregistrată în Polonia (de 4%) și Portugalia (de 1%) și sub nivelul Ucrainei (7%).
 • Țările din America Latină au fost marcate de scădere, iar cea mai drastică a fost înregistrată în Ecuador (-37%) și Brazilia (-26%). Pe parcursul anului 2020, în Ecuador au fost impuse restricții dure și pe termen lung, în timp ce Brazilia nu a fost în carantină pe parcursul aceluiași an.
 • Indonezia, țara analizată din Asia-Pacific, a avut o scădere de cinci procente între primul și cel de-al treilea trimestru.

Dinamica a fost mai diversă în cazul apartamentelor oferite spre închiriere pe parcursul anului 2020, unele state fiind marcate de o scădere a prețurilor, iar altele de creștere.

 • În Europa, cea mai importantă scădere a prețurilor a fost înregistrată în Portugalia și Bulgaria (-11%), urmată de o scădere de 5% în Polonia și de 3% în România. În paralel, chiriile pentru apartamente au crescut cu 4% în Rusia și cu 3% în Ucraina.
 • În America Latină, în timp ce valoarea chiriei pentru apartamente a crescut în cazul unor state precum Ecuador și Argentina (24% și 3%), Columbia, Peru și Brazilia au fost marcate de scădere.
 • Asia-Pacific: valoarea chiriei a fost în creștere și în cazul Indoneziei, cu 9%.

Casele oferite spre vânzare au avut prețuri mai mari în Europa, cu o singură excepție, și prețuri mai mici în America Latină și Asia-Pacific.

 • În Europa, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Ucraina (36%) și Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creștere de nouă procente între primul și ultimul trimestru al anului 2020. Singura țară europeană în care prețurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).
 • Țările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale prețurilor, în special în Ecuador (-43%), Peru și Brazilia (-27%).
 • În Indonezia, casele oferite spre vânzare au avut prețuri mai mici cu 8%.

Atunci când vine vorba despre casele oferite spre închiriere, lucrurile au stat diferit de la un stat la altul, chiar și în cazul celor aflate pe același continent.

 • În Europa, valoarea chiriei pentru case a scăzut cu 30% și 26% în cazul Ucrainei și Bulgariei și a crescut cu 28% în cazul Rusiei. România a înregistrat o scădere cu șase procente.
 • În America Latină au fost două țări în care chiria pentru case a avut o creștere spectaculoasă: Ecuador (53%) și Argentina (49%), dar au fost și țări în care prețurile au scăzut cu câteva procente.
 • Chiriile pentru case au crescut cu 5% în Indonezia.

Pandemia a influențat interesul cumpărătorilor față de terenurile din statele europene analizate, acestea înregistrând o creștere a prețurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România și 12% în Polonia. O scădere drastică s-a putut observa în Brazilia, unde prețurile terenurilor au scăzut cu 25%.

Cum a evoluat oferta de anunțuri imobiliare în România, în comparație cu alte state emergente din Europa, America Latină și Asia-Pacific 

Evoluția ofertei de anunțuri imobiliare are la bază numărul de anunțuri noi (publicate pe platforme în perioada analizei, adică T1-T4 2020), și numărul de anunțuri active, adică toate anunțurile active la un moment dat pe platformă (fie noi, fie vechi, a căror valabilitate a fost prelungită).

În cazul apartamentelor oferite spre vânzare, anunțurile au rămas pentru o perioadă mai lungă pe platforma de anunțuri imobiliare, o realitate valabilă pentru majoritatea statelor analizate de OLX Group, indiferent de continent. În Europa, cea mai mare creștere la nivelul numărului de anunțuri active a fost înregistrată în Polonia (24%) și în România (20%), în timp ce în America Latină – Ecuador a înregistrat o creștere de 71%.

Atunci când vine vorba despre anunțurile referitoare la apartamentele oferite spre închiriere, s-a remarcat o creștere vizibilă atât la nivelul anunțurilor noi, cât și la nivelul celor active. În cazul anunțurilor active, cele mai importante creșteri din Europa s-au înregistrat în Portugalia (95%) și România (79%), în timp ce în America Latină au ieșit în evidență Ecuador (120%) și Peru (50%). Scăderi au fost înregistrate doar în Rusia (-12%) și în Argentina (-14%).

În cazul ofertei de case spre vânzare lucrurile au stat diferit. Dacă în Europa au fost mai puține anunțuri noi și anunțuri active, România fiind singura excepție în care anunțurile active au fost în creștere (3%), în America Latină a crescut numărul anunțurilor noi, iar anunțurile active au crescut în Ecuador (46%) și Argentina (11%), în timp ce au scăzut în Peru (-8%) și Columbia (-17%).

Atunci când vine vorba despre terenuri spre vânzare, oferta de anunțuri noi a scăzut pe parcursul pandemiei în țările europene, iar cele mai drastice scăderi au fost înregistrate în Ucraina (-23%) și în România (-22%). În aceeași perioadă, numărul anunțurilor active a crescut cu câte trei procente în România și Portugalia.

Cum a evoluat cererea de pe platformele de anunțuri imobiliare în România, în comparație cu alte state emergente din Europa, America Latină și Asia-Pacific

Cererea de pe platformele de anunțuri imobiliare a fost analizată în funcție de traficul de pe platformele de imobiliare, scăderea determinată de lockdown și dinamica revenirii la valorile de dinainte de pandemie. În cazul țărilor europene, traficul a revenit și chiar a depășit valorile pre-pandemie în numai 4 săptămâni, în timp ce țările din America Latină stagnează, cu două excepții: Argentina a revenit la traficul de dinainte de pandemie în 43 de săptămâni, iar Brazilia – în două săptămâni.

Despre Storia.ro

Storia.ro este platforma de anunțuri dedicată exclusiv sectorului imobiliar, lansată de OLX. Cu peste 200.000 de anunțuri active, Storia.ro oferă cele mai multe anunțuri imobiliare din piață și are peste 5 milioane de vizite lunar. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât și din aplicațiile mobile iOS și Android (Google Play Store și Huawei AppGallery). De la finalul anului trecut, KIWI Finance, cel mai mare broker de credite din România, a fost adăugat portofoliului local OLX Group, iar utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor în creditare prin intermediul platformei https://creditare.storia.ro.

Despre OLX Group

OLX Group deține rețeaua de platforme de anunțuri cu cea mai rapidă creștere din lume și ajută, în fiecare lună, peste 300 de milioane de oameni în peste 30 de țări din întreaga lume să cumpere și să vândă mașini, locuințe, articole de uz casnic, să obțină noi locuri de muncă și multe altele. Cu peste 20 de mărci, printre care Avito, OLX, Autovit.ro și Property24, toate platformele grupului au fost create pentru a fi soluții sigure, inteligente și convenabile pentru clienții săi.

OLX Group este o divizie a Prosus, un grup global de servicii pe Internet pentru consumatori și unul dintre cei mai mari investitori în tehnologie din lume.

Despre OLX Group în România

În România, grupul are o echipă de peste 100 de angajați care lucrează pentru brandurile OLX, Storia.ro şi Autovit.ro. OLX este una dintre cele mai mari platforme locale de anunțuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI.