Update articol:

Analiză tehnică Golding: Acțiunile Honeywell International, în urcare cu 60% din luna martie

de Dan Turmacu, CFTe, Analist Goldring  

Honeywell International Inc. este un conglomerat multinațional, cu sediul în Statele Unite ale Americii, ce investește și comercializează tehnologii menite să aducă soluții pentru cele mai mari provocări ale lumii în materie de energie, securitate, siguranță, călătorii aeriene, productivitate și urbanizare globală. Fiind atât o companie tehnologică cât și de producție, Honeywell combină produsele fizice cu softuri pentru a deservii clienții globali dintr-o varietate de industrii.

Acțiunile Honeywell International se tranzacționează la New York Stock Exchange, sub simbolul bursier HON. Compania a fost inclusă la sfârșitul lui august în indicele bursier DJIA – Dow Jones Industrial Average, înlocuind contractorul aerospațial și de apărare Raytheon Technologies Corp.

 Rezultatele financiare din al doilea trimestru al acestui au fost peste așteptările analiștilor. Profitul net pe acțiune a fost de 1.26$ față de estimările de 1.15$ ale analiștilor, dar în scădere cu 40% față de profitul net pe acțiune din al doilea trimestru al anului precedent. Dividendele distribuite trimestrial anul acesta au fost de 0.9$, randamentul dividendelor fiind de aproximativ 2.3%.

Prețul acțiunii a avut o creștere de aproximativ 60% din luna martie și până în prezent, îndreptându-se ușor spre un nivel de rezistență constituit din maximele anterioare în jurul prețului de 180$. 

Perspectivă pe termen mediu (vezi graficul de sus)

Sumar: HON
Poziție: Long
Target price: 180-84$
Stop loss: 140$

Corecția începută în feb. 2020 a dus la scăderea prețului sub norul Ichimoku, unde a găsit un nivel de suport. De la minimul din martie, prețul se mișcă spre norul Ichimoku și de la sfârșitul lunii august încearcă să treacă deasupra acestuia. Norul deplasat înainte s-a colorat în verde, dar semnalul trebuie confirmat și de Lagging line (linia violet), care trebuie sa iasă deasupra norului.

Indicatorul ROC – Rate of Change (linia violet) este pozitiv. Acesta indică modificarea procentuală a prețurilor. De la minimele din martie și mai 2020, linia ROC a avut o mișcare ascendentă și a atins o zona considerată „supra-cumpărata” (nivelul 20). În perioada iunie-septembrie, linia ROC s-a mișcat între nivelul zero și cel „supra-cumpărat”, fapt ce indică o menținere a presiunii la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat un semnal de cumpărare la începutul lunii iunie, cum s-a intersectat și a trecut deasupra liniei de semnal. Intersecția a avut loc deasupra unui nivel unde acțiunea este considerată „supra-vândută” (nivelul -10.0). Linia MACD are un trend ascendent de la minimul din mai, confirmând trendul prețurilor. Dacă linia MACD își va continua creșterea spre un nivel „supra-cumpărat” (nivelul 5.0), acest fapt va indica o intensificare a presiunii la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, acțiunea Honeywell s-a redresat după căderea din perioada februarie-martie. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețurilor acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Perspectivă pe termen scurt

Sumar: HON
Poziție: Short
Target price: –
Stop loss: –

 Graficul zilnic al Honeywell arată o corecție a prețului de la valorile maxime, peste 170$, înregistrate la începutul lunii septembrie. Acum acțiunile au găsit un noi nivel de suport pe linia de trend ascendent trasată pe grafic de la minimul din martie. Prețul a căzut și sub un fost nivel de rezistență constituit din maximele din ianuarie 2018. Acțiunea se află la media mobilă de 50 zile și se tranzacționează ușor deasupra mediei mobile de 200 zile, care s-ar putea constitui într-un nivel de suport.

Preferința investitorilor pentru acțiunea Honeywell este reflectată în raportul puterii relative RS cu indicele DJIA. De la minimele din mai 2020,  linia RS (linia violet) are un trend ascendent, însă nu a reușit să testeze un nivel de rezistență constituit din maximele anterioare (linia roșie).

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețurilor acțiunii Honeywell. Indicatorii direcționali au transmis un semnal de la sfârșitul lui mai 2020 ce indica o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX, cea care ne spune dacă prețul acțiunii se confruntă cu un trend puternic (peste nivelul de 25), a avut un salt peste nivelul de 25 spre sfârșitul lui august, însă a urmat o corecție a indicatorului. În plus, linia +DI a trecut sub linia –DI.

Concluzie finală:

  • Pe termen mediu este posibil să vedem o continuare a mișcării ascendente a prețului acțiunii spre un nivel de rezistență constituit din maximele istorice din noiembrie 2019 – ianuarie 2020.
  • Pe termen scurt se recomandă prudență cum investitorii se află încă sub influența efectului vânzărilor de acțiuni din luna septembrie.
  • Se recomandă ca investitorii să cumpere această acțiune numai dacă prețul va reveni și tranzacționa peste nivelul de 170$.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020