Update articol:

Anchetă pentru omucidere, după ce o femeie a murit din cauza unui atac cibernetic asupra unui spital german

pixabay.com pixabay.com
*Fostul director executiv al Centrului Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, Ciaran Martin, a declarat: „Dacă este confirmată, această tragedie ar fi primul caz cunoscut de deces legat direct de un atac cibernetic”

Poliția germană a lansat o anchetă pentru omucidere, după ce o femeie a murit în timpul unui atac cibernetic asupra unui spital, relatează BBC.
Hackerii au dezactivat sistemele informatice de la spitalul universitar din Düsseldorf, iar pacientul a murit în timp ce medicii încercau să o transfere la un alt spital, aflat la 30 de kilometri distanţă.

Atacul nici măcar nu viza spitalul, ci Universitatea de lângă spital, care a şi primit mesajul de răscumpărare, potrivit digi24.ro.

Alarmant este că, în prezent, lansarea unui asemenea atac nu mai e o problemă pentru cei rău intenţionaţi, după cum spune expertul în securitate cibernetică Mike Kontorovich.

„Era o vreme când trebuia să fii hacker ca să înşeli lumea, dar acum poţi să intri pe dark web şi să cumperi un kit, cu adrese de email furate”, a spus Kontorovich.

Un expert a spus că, dacă se confirmă, acesta ar fi primul caz cunoscut al unei vieți pierdute ca urmare a unui atac cibernetic.

Fostul director executiv al Centrului Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, Ciaran Martin, a declarat: „Dacă este confirmată, această tragedie ar fi primul caz cunoscut de deces legat direct de un atac cibernetic. Nu este surprinzător faptul că este vorba de un atac ransomware, mai degrabă decât de un atac al unui stat sau teroriști.
Deși scopul ransomware-ului este să câștige bani, acesta blochează sistemele. Deci, dacă ataci un spital, este posibil ca lucruri de acest gen să se întâmple. Au existat câteva rateuri în toată Europa la începutul anului și acest lucru pare, din păcate, ca și cum s-a întâmplat ce era mai rău “.
Atacul ransomware a lovit spitalul în noaptea de 9 septembrie, amestecând datele și făcând inoperabile sistemele informatice.
Astfel de atacuri sunt una dintre cele mai grave amenințări în securitatea cibernetică. Atacatorii pot solicita plăți mari în criptomonedă Bitcoin în schimbul unei soluției care deblochează sistemele IT.

Autoritatea națională de securitate cibernetică din Germania a declarat că ajută personalul IT al spitalului să reconstruiască sistemele.
Președintele Autorității, Arne Schönbohm, a declarat că hackerii au profitat de o vulnerabilitate binecunoscută într-o bucată de software VPN (rețea privată virtuală) dezvoltată de Citrix și a avertizat alte organizații să se protejeze.
Potrivit BBC, se pare că luna trecută,  gigantul tehnologic Garmin a plătit hackerilor o sumă de milioane de lire sterline după ce sistemele sale IT și de producție au fost atacate.
Autoritățile încurajează victimele să nu plătească răscumpărări, argumentând că alimentează operațiunile organizate de criminalitate informatică.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020