Update articol:

Ancheta The Independent: Imperial College London și London Business School – plătite cu aproape 15 milioane lire sterline în mai puțin de un deceniu, printr-o bancă controlată de Kremlin; plăţi inclusiv după invazia în Ucraina

londra Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/londra-uk-parlament-big-ben-1053695/

* Imperial College London și London Business School sunt acuzate că au acceptat aproape 15 milioane de lire sterline în mai puțin de un deceniu, printr-o bancă controlată de Kremlin, conform anchetei The Independent  

Una dintre cele mai importante universități  și o școală de afaceri de top din Marea Britanie au fost plătite cu aproape 15 milioane de lire sterline printr-o bancă controlată de Kremlin în mai puțin de un deceniu – inclusiv peste 700.000 de lire sterline după invazia Ucrainei de către Rusia, potrivit unei anchete The Independent.

Ca parte a eforturilor de a opri economia rusă, Marea Britanie a sancționat Sberbank – al cărei director executiv a fost descris ca un aliat apropiat al lui Vladimir Putin – la 1 martie.

Dar o investigație a The Independent a descoperit că Imperial College London și London Business School (LBS) au fost plătite împreună cu peste 740.000 de lire sterline de către Universitatea Corporativă Sberbank (SCU) – finanțată de banca controlată de Kremlin – după invazia Rusiei.

Deși nu există niciun indiciu că plăţile încalcă sancțiunile, acestea ridică întrebări etice cu privire la relațiile financiare ale instituțiilor – un militant de frunte condamnându-le pentru că au acceptat banii. LBS a început afaceri cu SCU după anexarea Crimeei, în timp ce Imperial și-a stabilit parteneriatul cu Universitatea după otrăvirile de la Salisbury, scrie Independent.

În total, Imperial College și LBS au fost plătite cu 14,8 milioane de lire sterline de către Universitatea Corporativă Sberbank pentru a oferi educație în mai puțin de un deceniu.

Imperial College a declarat că parteneriatul său cu Sberbank Corporate University „s-a încheiat în februarie”. Dar a primit o plată de 484.500 de lire sterline pe 17 martie – la mai bine de două săptămâni după ce Sberbank a fost sancționată în urma invaziei.

LBS a declarat că a „încetat toate legăturile cu organizațiile ruse” până pe 4 martie și că trei zile mai târziu a primit o plată de 255.938 de lire sterline de la Universitatea Corporativă Sberbank, „prin Sberbank”. Plata a fost, potrivit LBS, „autorizată printr-o licență generală … [care] a permis organizațiilor să își rezolve afacerile financiare în Regatul Unit prin Sberbank până la 31 martie 2022”.

Universitatea Corporativă Sberbank a fost fondată în 2012 și se descrie ca o „organizație autonomă necomercială”. Cu toate acestea, CEO-ul Sberbank, Herman Gref, este și președintele consiliului de administrație al Sberbank Corporate University, potrivit site-ului oficial. Gref a fost sancționat personal de Marea Britanie pe 24 martie.

Între timp, un document în limba rusă disponibil pe site-ul Sberbank Corporate University arată că este finanțată de Sberbank. Potrivit unei traduceri din limba rusă, se spune: „Activitățile Universității Corporative se desfășoară prin finanțare ţintită a Sberbank PJSC”.

Pe 28 februarie, la câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, ministrul britanic de externe Liz Truss a anunțat că Sberbank va fi interzisă să efectueze plăți în lire sterline. La 1 martie, PJSC Sberbank a fost inclusă pe lista de sancțiuni din Marea Britanie, fiind interzise serviciile bancare corespondente și compensarea în lire sterline. Ulterior, pe 6 aprilie, sancțiunile împotriva Sberbank au fost înăsprite și mai mult.

 

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2023)

Hotarari AGA Ordinara si Extraordinara 4.10.2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Sinterom S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere