Update articol:

Andrei Dudoiu, SeedBlink: Începând din 2021 va fi implementat Regulamentul European de Crowdfunding, care ne deschide perspective de abordare regională

* Interviu cu Andrei Dudoiu, Co-Founder & CEO SeedBlink

Seedblink este cea mai mare platformă de equity crowdfunding din România, care permite tuturor celor interesați să devină angel investors în startup-uri dinamice. SeedBlink a fost fondată de foștii bancheri Andrei Dudoiu și Ionuț Pătrăhău, alături de antreprenorul Iulian Pădurariu. La începutul anului, Radu Georgescu, antreprenor în serie și fondatorul Gecad Ventures, a devenit partener și membru al boardului SeedBlink. În prezent, board-ul SeedBlink este format din: Andrei Dudoiu, Ionuț Pătrăhău, Iulian Pădurariu, Carmen Sebe și Radu Georgescu.

Ce este SeedBlink? Cu pot apela companiile la finanțarea prin SeedBlink? Care sunt criteriile de selecție a companiilor care se pot finanța prin SeedBlink?

Andrei Dudoiu: SeedBlink este o platformă de equity crowdfunding care democratizează investițiile în startup-urile inovatoare, punând laolaltă cererea de capital cu investitorii interesați de acest ecosistem și care, cu sume relativ mici, pot deveni business angels, dar înțelegând și asumându-și riscurile asociate. Conceptul de equity crowdfunding este foarte popular în special în piețele anglo-saxone, dar SeedBlink este prima platformă de acest tip din această zonă a Europei.

Candidații preferați listați pe SeedBlink sunt startup-urile inovative cu tracțiune dovedită, cu un MVP deja testat, etice și având un model de afaceri clar, articulat, cu potențial de dezvoltare atât pe piața locală cât și pe piețele internaționale.

Câte companii au apelat până acum la SeedBlink? Care este valoarea totală a finanțărilor acordate prin SeedBlink?

Andrei Dudoiu: În 9 luni de zile am ajuns astăzi la cea de-a 16-a campanie derulată pe SeedBlink, cu sume strânse până în acest moment de 2.4 mil EUR -prin platformă, din runde totale de 4.2 mil EUR.

Aveți în vedere listarea SeedBlink la BVB sau la o altă Bursă?

Andrei Dudoiu: Deocamdată nu ne-am făcut astfel de planuri. Ca să popularizăm această nouă metodă de finanțare, noi, în luna mai, am organizat propria campanie de equity crowdfunding, până la finalul acestui an ne vom face calculele pentru ce va însemna dezvoltarea accelerată a SeedBlink în următorii 2 ani, mai ales că începând din 2021 va fi implementat Regulamentul European de Crowdfunding, care ne deschide și perspective de abordare regională.

De unde luați finanțarea? Care este  valoarea maximă și minimă de finanțare?

Andrei Dudoiu: Avem acum peste 1.500 de investitori înregistrați în platformă, ei pot investi sume începând de la 2.500 EUR în fiecare campanie de care sunt interesați. Limita maximă per investitor este 15% din valoarea campaniei.

Cum influențează COVID activitatea  SeedBlink, în condițiile în care  sectorul tehnologic este foarte utilizat în această perioadă?

Andrei Dudoiu: Din cele 9 luni de când am pornit oficial activitatea, ultimele 6 luni, de creștere, le-am derulat în pandemie: cu siguranță investitorii și startupurile apreciază interfața digitală pe care o avem și salutăm și faptul că Registrul Comerțului de exemplu, a făcut pași de accelerare în această direcție.

Pentru finanțare, lucrați cu instituții locale sau din străinătate?

Andrei Dudoiu:  Modelul nostru este diferit, se bazează pe investitori individuali, care marea majoritate sunt locali deocamdată, dar au început să apară și investitori din străinătate.

Influențează cumva activitatea SeedBlink  trecerea României la statutul de piață emergentă?

Andrei Dudoiu: Doar în măsura în care ajută mediul de business în general, altfel apetitul de investiții în startup-uri depinde de riscurile pe care și le asumă investitorii, în cunoștință de cauză.

Cum apreciați costurile de finanțare prin SeedBlink  comparativ cu finanțarea bancară sau prin bursă?

Andrei Dudoiu: Sunt modele diferite de finanțare:

   *   Finanțarea prin bancă este de tip împrumut și are un nivel de  risk-reward specific;
   *   Finanțarea pe bursă este equity – la fel ca SeedBlink – dar, fiind  supra-reglementată, accesul la bursă este disponibil companiilor mari;
   *   Finanțarea prin SeedBlink este tot equity – ca bursa – dar cu  necesar de birocrație mai mic, deci accesibil companiilor mai la început.

Ce aduce nou  Regulamentul European de Crowdfunding, care va fi
implementat din 2021?

Andrei Dudoiu: Spiritul acestui Regulament European de Crowdfunding este de protecție a investitorilor, în sensul accesului la informații transparente, relevante și conștientizarea acestora că investițiile în startupuri presupun riscuri ridicate. Acest Regulament, care va fi implementat la anul, va construi un cadru unitar în toate țările europene pentru stimularea aceastei metode alternative de finanțare pentru startup-uri și IMM-uri și va ajuta astfel ecosistemul european să evolueze, având acces la o sursă suplimentară de capital și la imprimarea devreme a unei culturi de corporate governance.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021