Update articol:

Andrei Spînu, vicepremier Moldova, la RIGC: Vom avea o iarnă geopolitică, nu una bazată pe piață, care va rămâne în istorie

Vom avea o iarnă geopolitică, nu una bazată pe piață, care va rămâne în istorie,  a declarat Andrei Spînu, vice-premier, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Republica Modova, la RIGC.

Acesta a explicat: “Suntem prima țară care a fost afectată de Gazprom, în octombrie anul trecut, când a decis să reducă cu 35% aprovizionarea cu gaz. Dată fiind dimensiunea destul de mică a Republicii Modova, și volumele de gaz necesare sunt mai mici decât în cazul țărilor mai mari. În opinia noastră, problema pe care o avem acum nu este legată atât de mult de securitatea aprovizionării, ci mai degrabă de accesibilitatea surselor de energie. În ultimii ani, UE și-a dezvoltat strategia energetică în jurul unei piețe și să fim sinceri acum – noi nu avem o piață a gazului, pentru că piață este fracturată, și toată lumea care este aici știe cine a fragmentat-o.

Dimineață am vorbit de solidaritate. Moldova și Ucraina au nevoie de solidaritate. Noi nu avem resurse naturale de nici un fel, noi trebuie să importăm. Cand suntem puși în situația de a cumpăra de pe piața internațională, desigur acest lucru lovește puternic în consumatorii finali.

Ne dorim un mecanism nou pentru acele țări care nu își permit să plătească pe termen scurt prețurile enorme. La nivelul UE s-a vorbit despre platforma comună de achiziții care nu funcționează și nu știu dacă va funcționa. Avem nevoie de niște instrumente financiare pentru a trece de această iarnă. În același timp ne facem și noi treaba acasă – am redus consumul. În septembrie, în primele 20 de zile, am redus consumul cu aproape 28 la sută, comparativ cu anul trecut. Am trecut pe păcură o parte din încălzirea centralizată, dar pe termen lung, încercăm să găsim alternative și să semnăm contracte cu Azerbaidjan, România sau alte țări care ar putea să ne furnizeze gaz sau electricitate.

Trebuie să mai discutăm despre accesibilitatea energiei, pe partea de furnizare, și să venim cu măsuri care să ajute țări precum Moldova, Ucraina etc., să treacă peste această iarnă. Va fi o iarnă geopolitică, nu va fi o iarnă bazată pe piață. Este o iarnă care va rămâne în istorie ca atare. Dacă lucrăm împreună, cred că putem să o depășim”.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022