Update articol:

Angajatul consulatului britanic în Hong Kong, arestat pentru că a apelat la serviciile unor prostituate (presa chineză)

Sursa foto: Facebook

Angajatul consulatului Marii Britanii în Hong Kong, dispărut în China continentală la începutul lui august, a fost arestat pentru că a apelat la serviciile unor prostituate, potrivit presei chineze, acuzaţie respinsă vineri de familia tânărului bărbat, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Citând poliţia din Shenzhen, metropolă situată la porturile din Hong Kong, cotidianul Global Times susţine că angajatul, numit Simon Cheng, a fost arestat pentru că a frecventat prostituate.

Însă familia bărbatului de 28 de ani a respins informaţiile cotidianului de limbă engleză pe pagina sa de Facebook, denunţând o acuzaţie “total fabricată”.

Guvernul chinez a anunţat miercuri că angajatul consular a fost arestat pentru 15 zile pentru că a încălcat legea privind securitatea publică, însă fără a preciza ce i se reproşează.

Familia lui Simon Cheng a explicat că bărbatul s-a dus în 8 august la Shenzhen pentru o întâlnire de afaceri. Ea susţine că a pierdut contactul cu el atunci când acesta se afla pe drumul de întoarcere şi se pregătea să treacă controlul vamal pentru a reveni în Hong Kong.

Relaţiile dintre Beijing şi Londra sunt tensionate după declanşarea de manifestaţii, în urmă cu două luni, în fosta colonie britanică, restituită Chinei în 1997 în urma unui acord care îi conferea o semiautonomie.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, a subliniat miercuri că tânărul bărbat nu era de naţionalitate britanică, ci hong-kongoneză, “adică chineză”. “Prin urmare, este vorba de un caz strict intern chinez”, a declarat el.

Potrivit Global Times, Simon Cheng a fost arestat pentru 15 zile şi trebuie să plătească o amendă de 5.000 de yuani (640 de euro) pentru faptele care îi sunt imputate.

Publicaţia, cunoscută pentru retorica sa naţionalistă, afirmă că poliţia nu a contactat familia lui Simon Cheng după arestarea lui, la cererea acestuia din urmă. “Datorită Ministerului britanic al Afacerilor Externe şi mass-media, care au dat atâta importanţă acestui caz, el este acum cunoscut de toată lumea”, ironizează Global Times.

Londra a anunţat joi că este în căutare, “cu toată urgenţa”, de informaţii cu privire la soarta angajatului său. 

Informaţii despre arestarea unui funcţionar consular britanic din Hong Kong provoacă îngrijorare la Londra

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014