Update articol:
DAVOS: Discurs ferm de apărare a ordinii multilaterale postbelice

Angela Merkel: “FMI şi Banca Mondială trebuie să se reformeze pentru a restabili încrederea în sistemul financiar global”

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut miercuri, la Davos, un discurs în care a apărat ferm ordinea multilaterală postbelică, lăudând compromisul ca o virtute în relaţiile internaţionale, o critică voalată la adresa preşedintelui american Donald Trump, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În discursul adresat liderilor politici şi ai mediului de afaceri din toată lumea reuniţi la Davos, Merkel a făcut apel la puterile occidentale să gândească dincolo de interesele lor naţionale înguste şi să reformeze instituţiile globale pentru a obţine rezultate reciproc avantajoase.

Germania, cea mai mare economie a Europei, este puternic dependentă de comerţul internaţional şi, prin urmare, are un mare interes să menţină integritatea sistemelor globale multilaterale care sunt acum puse sub semnul întrebării de abordarea “America pe primul loc” a lui Trump.

Lumea occidentală “trebuie să acţioneze împotriva fragmentării arhitecturii internaţionale şi să fie pregătită să reformeze instituţiile existente”, a spus Merkel la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

“Cred că trebuie să ne înţelegem interesul naţional într-un mod în care să ne gândim şi la interesele celorlalţi, iar de aici să creăm situaţii de ‘win-win’ care sunt o precondiţie a multilateralismului”, a adăugat ea.

Organizaţiile globale precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială trebuie să se reformeze pentru a restabili încrederea în sistemul financiar global, a spus Merkel.

“Mult timp, ţări emergente precum China şi India au influenţat economia mondială într-un mod foarte puternic, iar când un sistem existent are nevoie de prea mult timp să reacţioneze, consecinţele sunt că alte (ţări) se fac vizibile prin noi instituţii”, a adăugat ea.

Cancelar de 13 ani, Merkel încearcă să apere alianţa occidentală zguduită de preşedinţia lui Trump şi să apropie mai mult o Uniune Europeană în care Germania şi-a consolidat identitatea postbelică, dar care acum este pusă la încercare de Brexit şi de naţionalism. 

Merkel a mai declarat că Europa este pe o cale fără nici o garanţie de succes, în contextul în care concurează cu forţele economice ale SUA şi Chinei. “Căutăm aliaţi care ne împărtăşesc valorile”, a adăugat ea.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (21/10/2020)

Decizii CA din data de 20 octombrie 2020

ARMATURA S.A. (ARM) (21/10/2020)

Convocare AGEA din 04.12.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2020)

Semnarea unui contract semnificativ - Equatorial Gaming

PROMATERIS S.A. (PPL) (21/10/2020)

Inregistrare membrii Consiliului de Administratie

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (21/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 22 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24