Update articol:

ANPC a verificat 14 magazine Carrefour și a propus închiderea temporară până la șase luni pentru două magazine

ANPC a desfășurat în data de 24 octombrie 2019 o acțiunea de verificare a respectării a prevederilor legale privind protecția consumatorilor în cadrul rețelei de magazine Carrefour, potrivit unui comunicat de presă.

În comunicat se precizează: “Au fost verificate 14 magazine Carrefour la care au fost constatate abateri de la prevederile legale. Au fost verificate 6724 kg produse alimentare în valoare de 282.879 lei din care la 1660 kg produse alimentare în valoare de 42.265 lei au fost constatate abateri.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 35 amenzi în valoare de 301.000 lei şi 3 avertismente și au fost dispuse următoarele măsuri:

– retragerea temporară de la comercializare a 209 kg produse alimentare în valoare de 3798 lei

– retragerea definitivă de la comercializare a 1423 kg produse alimentare în valoare de 28.875 lei

– oprirea temporară a prestării serviciilor din raionul gastronomie și propunerea pentru 2 magazine

– remedierea deficientelor constatate și demararea procedurilor pentru autorizarea mașinii de producere gheață

A fost propusă și măsură complementară de închidere temporară până la 6 luni pentru 2 magazine și s-a propus încetarea practicii comerciale înșelătoare pentru 2 magazine

Abaterile de la prevederile legale constatate sunt următoarele:

  • Carrefour București Mega Mall – Depozitare în vederea expunerii spre comercializare a produsului piept de mânzat cu data limită de consum depășită; Comercializare diferite specii de pește fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de producător; Expunerea spre comercializare a diferitelor sortimente de preparate culinare la temperaturi mai mici de 60 de grd.;
  • Carrefour București Militari – Comercializare diferite specii de pește fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de producător; Expunere spre comercializare preparate culinare la temperaturi mai mici de 60 grd. C pentru masa caldă și respectiv mai mari de 8 grd. C pentru masa rece; Prezentarea la locul de comercializare a produsului crap sălbatic Grecia cu un grad de prospețime extra deși gradul de prospețime al acestuia aparținea categoriei B;
  • Carrefour București Băneasa – Comercializare diferite specii de pește fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de producător; Comercializare de pulpe inferioare curcan și trunchi de cod – produse ambalate și congelate cu caracteristici calitative necorespunzătoare (acumulare cantitativă de gheață în ambalaj și arsuri de congelare); Comercializare de preparate culinare la masa caldă la temperaturi mai mici de 60 grd. C;
  • Carrefour București Orhideea – Comercializare diferite specii de pește fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de producător; Comercializare de pește și fructe de mare – produse ambalate și congelate cu caracteristici calitative necorespunzatoare (acumulare cantitativa de gheață în ambalaj și arsuri de congelare); Comercializare de preparate culinare la masa caldă la temperaturi mai mici de 60 grd. C; Comercializare preparate culinare produse în unitatea proprie pentru care nu s-au putut prezenta documente din care să reiasă data fabricației;
  • Carrefour București Grand Arena – Gastronomie: Nerespectarea condițiilor de temperatură la masa caldă; Produse cu data limită de consum depășită; Caracteristici calitative neconforme ale produselor expuse; Produse nesigure – lipsa elemente de identificare sau etichetare dublă ; Lipsa informării la locul de vânzare cu privire la prezența unor alergeni și nerespectarea declarării ingredientelor inițiale ale unor produse; Pescărie: specii de pește cu caracteristici calitative neconforme (alterare); Nerespectarea condițiilor de temperatură la expunerea în vederea vânzării;
  • Carrefour București Colosseum – Comercializare de diferite specii de pește fără respectarea condițiilor de temperatură impusa de producător; Comercializarea de preparate culinare la masa caldă fără a se respecta condițiile de temperatură impuse de legislația în vigoare (min 60 grd. C); Comercializare de pește și fructe de mare congelate și preambalate cu arsuri de congelare și acumulare cantitativa în ambalaj;
  • Carrefour Satu Mare – Produsul finit “salată fasole uscată- nu avea menționată data fabricației-termenul de valabilitate fiind de 24 de ore; verificare metrologica depășită la unul din cântarele utilizate în unitate au verificarea metrologică depășită -din 18.09.2019; la raionul prăjituri, toate produsele expuse la comercializare au la raft două mențiuni privind valabilitatea astfel: o etichetă neagră mare pe este scris cu font alb -termen de valabilitate 3 zile sau termen de valabilitate 24 de ore și pe aceasta mai au lipite două buline pe care se menționeză data producției și data expirării.  Ex: la produsul “macarons” pe eticheta neagră se mentioneza termen de valabilitate 3 zile și pe bulina alba data productiei 21.10 până la 26.10, adică 5 zile , iar pe eticheta din sistem pe care apare atât cantitatea produsului cât și prețul, iar pe ambalaj se menționează data ambalării 24.10 cu valabilitate 29.10;
  • Carrefour Cluj-Napoca – Nu au fost respectate condițiile tehnice pe timpul manipulării, depozitării și desfacerii produselor. Au fost comercializate produse care pun în pericol sănătatea consumatorilor;
  • Carrefour Oradea Lotus Market – Pentru produsele din carne tranșate și porționate în unitate, ambalate și expuse la vanzare nu se poate stabili o trasabilitate, nefiind regăsit lotul inițial ci un al lot intern, sau nefiind men’ionat nici un lot; produsele din zona gastro – ficăței pui, piept pui, pulpă pui, salată cu ciuperci, salată paste cu șuncă, salată cu pui – nu se poate stabili ziua preparării, cantitatea cântarită fiind mai mare decât cea rezultată din evidențele zilnice; nu se respecta normele sanitare la decongelarea produselor ]n vederea prepar[rii, acestea fiind puse în recipienți cu apă la temperatura mediului ambiant;
  • Carrefour Baia Mare – Practică comercială înșelătoare prin menționarea ca ingredient a maionezei pentru fabricarea unor preparate culinare (salata de boeuf);
  • Carrefour Constanța –  Cuptoare insuficient igienizate, congelator mobil neigienizat în zonba garniturilor, termograma necompletată din 23.10, lighean din plastic nerecomandat alimentației publică, cuțite cu maner din plastic, paviment deteriorat în zona sifonului, mașina de gheață prezintă urme de coroziune la profilul metalic; file somon cu temperatura 7,03 gr. Celsius, medalion somn cu 7,1 gr. Celsius , creveți prefierti cu 7,1 gr. Celsius;  
  • Carrefour Brașov – Neconformități privind țara de origine a sortimentelor din pește. În camera frigorifică bucăți de file de porc (materie primă) erau păstrate direct pe rastele din tijă din inox prinse prin sudură în puncte de un cadru tip cornier, iar în zonele de prindere suprafețele sunt nelavabile fiind potențiale medii de cultură. La raionul de carne, în camera figorifică s-a măsurat temperatura produselor ambalate depozitate pe rafturi constatându-se că acestea nu se respectă astfel: hamburgher vită la 8 grade C, pastramă ceafă 6,6 grade C, mici vită -porc 6,6 grade C și pulpă vită la 8 grade C, față de max 4 grade C specificat pe ambalajele produselor.
  • Carrefour Brașov – Nerespectare temperatură depozitare la carnea de pui refrigetată impusă de producător (0-4 grade Celsius) în realitate fiind temperature de 6.4 -8.5 grade Celsius. Nerespectarea vecinătății produselor, respectiv preparatele culibare dulci se aflau în aceeași vitrina cu preparatele mâncare gătită. Lipsa afișare compoziție produse preparate și produse proaspete. Lipsa gramaj și etanșeitate la produsele ornament tort (caserola  cantitate neta 60 gr, iar prin cântărire s-a găsit cantitate brută de 46 grame -58 grame)”.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (12/08/2020)

Raport curent - Decizie ASF - Referitor solicitare Tudor Dumitru

CONPET SA (COTE) (12/08/2020)

Disponibilitate raport S1 2020

TERAPLAST SA (TRP) (12/08/2020)

Convocare AGAO - 14.09.2020

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (12/08/2020)

Actualizare date personale membru Consiliul de Supraveghere