Update articol:

ANRE, pentru Agerpres: Ordinul prin care consumatorii pot încheia contracte cu furnizorul actual până la 31 martie nu este anticoncurenţial

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) +Sursa Facebook

Ordinul prin care consumatorii pot încheia contracte pe piaţa concurenţială până la 31 martie doar cu furnizorii actuali nu distorsionează concurenţa pe piaţă, însă ANRE va analiza acest aspect împreună cu Consiliul Concurenţei, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Este vorba despre un proiect de ordin care oferă consumatorilor casnici posibilitatea de a opta până la 31 martie pentru a încheia un contract pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, urmând ca preţul din oferta concurenţială să se aplice de la 1 ianuarie.

Practic, facturile pe primele trei luni vor fi regularizate, însă acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care consumatorul rămâne la furnizorul actual, ceea ce ar putea afecta concurenţa în piaţă, potrivit unor specialişti.

“Am lansat proiectul în dezbatere publică tocmai pentru a lămuri aceste lucruri. Oricine are propuneri şi observaţii are termen să le trimită până pe 14 ianuarie. În altă ordine de idei, ANRE are un Colegiu Consultativ în care există şi un reprezentant al Consiliului Concurenţei. Orice ordin trece şi prin Consiliul Consultativ, deci ajunge la cunoştinţa Consiliului Concurenţei, care are posibilitatea să ridice aceste probleme şi chiar sunt binevenite orice păreri. Deci, vom analiza împreună cu Consiliul Concurenţei şi cu juriştii noştri aceste aspecte”, a arătat Bege.

El a precizat că, din punctul său de vedere, propunerea ANRE nu încalcă principiul concurenţei între companii şi nu îi avantajează pe furnizorii actuali ai clienţilor casnici.

“Eu nu oblig niciun consumator casnic să rămână la furnizorul la care este acum, el este liber să semneze cu acelaşi furnizor la care este, dar este decizia lui. Evident că din punct de vedere birocratic este mai simplu să rămâi la acelaşi furnizor, pentru că nu trebuie depuse toate documentele necesare pentru contractare, toate acestea trebuie trimise pe mail. Deci birocratic, administrativ vorbind, este mai simplu pentru client să rămână la acelaşi furnizor. Dar nu neapărat şi din punctul de vedere al preţului”, a mai spus reprezentantul ANRE.

Potrivit acestuia, ordinul dă posibilitatea ca aceeaşi reducere să fie oferită şi de ceilalţi furnizori, astfel încât să îi determine pe consumatori să încheie contracte cu ei.

Răzvan Nicolescu, consultant în energie și fost ministru al Energiei, consideră că prelungirea perioadei în care pot fi încheiate contracte la energie pe piaţa concurenţială este o măsură ilegală din perspectiva legislației de concurență.

Partea rea este că măsura propusă ar putea ajuta doar puțin milioanele de consumatori care suferă din cauza lipsei de acțiune a Autorității, neștiind ce trebuie să facă și fiind victime ale unei înșelăciuni în derulare. În plus, măsura propusă poate fi considerată ilegală din perspectiva legislației de concurență, fiind un ajutor de stat sau chiar o iniţiativă de segmentare de piață și constituire de cartel.
Încă un argument că ANRE trebuie integrată în Consiliul Concurenței.
Partea ciudată este tăcerea complice a principalelor partide și lideri politici vis a vis de o tema care îi afectează pe milioane de români.”

 

Răzvan Nicolescu, despre prelungirea perioadei în care pot fi încheiate contracte la energie pe piaţa concurenţială: Măsura propusă este ilegală din perspectiva legislației de concurență

 

Luni, Bege a declarat, pentru AGERPRES, că “este vorba despre un proiect de ordin prin care perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare”.

El a precizat că a avut discuţii cu furnizorii, iar aceştia au fost de acord cu această propunere.

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021.

Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat vor plăti preţuri mai mari cu 13-26%, dacă păstrează actualul contract.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (17/06/2021)

Document informare - alocare actiuni in programul de incentivare SOP2019

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/06/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (17/06/2021)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2020

SOCEP S.A. (SOCP) (17/06/2021)

Prelungire contract mandat director general

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (17/06/2021)

Calcului ratei dobanzii pt. cuponul nr. 7